Kerthelység

2015. aug 31.

Újabb két kopjafa a szérűskertben

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Újabb két kopjafát állított fel Törökbálint városa az Erdélyi Magyarok Törökbálinti Egyesületével karöltve. Ezúttal nem személyek, hanem két magyarországi település, Balassagyarmat és Kercaszomor kapott kopjafát.

Előbbi településen 1919. január 29-én a megszálló cseh helyőrséget bátor önkéntesekből álló fegyveresek (vasutasok, katonák, börtönőrök, ipari munkások) visszaszorították az Ipoly túlpartjára, ezzel elérték, hogy a város Magyarország területén maradhasson. Az eseménynek emléktörvény állít emléket, mellyel a Civitas Fortissima (Legbátrabb Város) kitüntető elnevezést adományozták
a városnak. Az Őrségben található Kercaszomor lakói 1920-ban szintén felvették
a harcot a betolakodókkal, de mivel az utóbbiak túlerőben voltak, órák alatt leverték a felkelést. Azonban – valószínűleg a bátor kiállásnak is köszönhetően – a határmegállapító bizottság úgy döntött, hogy Szomorócot vissza kell adni Magyarországnak. 1922. február 8-án a megszállók kivonultak, és február 9-én Szomoróc csatlakozott az anyaországhoz. 2008. október 27-én, a november 20-ai hatályú emléktörvénnyel odaítélték a községnek a Communitas Fortissima ( a Legbátrabb Falu) címet. A megemlékezésen mindkét város

„Történelmünknek az a nagy  tanulsága, hogy ha belül egységesek és nemzethűek vagyunk,  akkor külső ellenségeink  nem tudnak tönkretenni minket” (Semjén Zsolt)

„Történelmünknek az a nagy tanulsága, hogy ha belül egységesek és nemzethűek vagyunk, akkor külső ellenségeink nem tudnak tönkretenni minket” (Semjén Zsolt)

polgármestere jelen volt, és mindketten örömmel fogadták városunk megemlékezését. Az eseményen felszólalt még Elek Sándor polgármester, aki beszédében többek között a székelyekkel való személyes élményeit osztotta meg, de megemlékezett településünkön élő svábokról és cigányokról is. Szász Jenő, egykori székely­udvarhelyi polgármester, városunk díszpolgára a székely-magyar testvérség fontosságáról beszélt, a nap főszónoka, dr. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes pedig Trianon fájdalmáról és kiváltó okairól, Szent István művéről és a nemzet határokon átnyúló egyesítéséről emlékezett meg.
A színvonalas műsort helyi és környéki táncosok, énekesek, zenészek műsorai színesítették. A beszédek után leleplezték az Önkormányzat anyagi támogatásának és az EMTE odaadó munkájának köszönhető kopjafákat, melyekben ezután minden helyi lakos gyönyörködhet.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!