Kerthelység

2015. aug 31.

Zártkert-tulajdonosok figyelem!

Írta: admin Kategória: Fogyasztó és állampolgár

Jó hír a zártkert minősítésű ingatlannal rendelkezők számára, hogy a jövőben egyszerűsödik a zártkertek átminősítési eljárása, s ezzel az értékesítési lehetőségeik is javulnak.
Egy törvénymódosításnak köszönhetően az 1997. évi CXLI tv. akként változik, hogy 2016. december 31. napjáig kérhető lesz a zártkertként nyilvántartott ingatlan művelési ágának művelés alól kivett területként történő átvezetése.
A művelési ágból való kivonás azért fontos, mert amennyiben az megtörténik, úgy a zártkerti ingatlanok értékesítésekor már nem lesz szükség azokra a több hónapos engedélyezési eljárásokra, amelyek eddig sok ügyletet meghiúsítottak, vagy jelentősen megnehezítettek. Egy adásvétel során minden résztvevő fél számára lényeges, hogy az ügylet belátható időn belül befejeződjön, a vételár teljes egészében ki legyen fizetve, és a birtokátadás is megtörténhessen. Mindezek akadályba ütköznek, amíg a szerződés hatálybalépése is bizonytalan, hiszen ahhoz különböző engedélyek beszerzése szükséges.
Így ez a zártkert-tulajdonosok számára jelentős változás talán az ingatlanértékesítések számának emelkedéséhez is vezethet majd, és természetesen az ügyleteknél segédkező szakemberek munkáját is megkönnyíti.
A jogszabályhoz kapcsolódó végrehajtási rendelet még várat magára. Amennyiben az megszületik, várhatóan minden zártkert-tulajdonos megteszi az átminősítéshez szükséges intézkedéseket.
Bővebb információk a www.moravcsik.hu oldalon.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!