Kerthelység

2015. aug 31.

„Szeretnék a 2020-as olimpián ott lenni!”

Írta: admin Kategória: INTERJÚ| SPORT

Pölöskei Petra, városunk polgára egy elég különleges sport megszállottja. Gyerekkorától kezdve rögbizett, de egy műtét következményeként abba kellett hagynia a sportolást. Azóta játékvezetőként szolgálja a sportágat, de az edzősködésen is gondolkodik. Elsőként arról kérdeztük, mióta játsszák Magyarországon a rögbit.
A Magyar Rögbiszövetség idén volt 25 éves. A szövetség megalapítása előtt már biztosan rögbiztek hazánkban, de azt pontosan nem tudom, hogy ki kezdte el elsőként ezt az Angliából származó sportot. Magyarországon jelenleg több klubcsapat is van, akik egymás ellen viaskodnak a bajnokságban.
•    Olvasóink között olyan is akadhat, aki nem is tudja, melyik sportról beszélünk. Nagyon egyszerűen el tudnád mondani a rögbi lényegét?
Két csapat küzd egymás ellen, egy célterületig kell elvinni a labdát. A labda kézben van, csak hátrafelé lehet passzolni. Rúgni is lehet a labdát, de erre külön szabályok vannak. Ha egy csapat beér a célterületre, kap egy jutalomrúgást. A cél 5, a jutalomrúgás 2 pontot ér. Legjobban az amerikai focihoz lehet hasonlítani, de nálunk nincsen védőfelszerelés, és a meccsek sokkal gördülékenyebbek.
•    Fiatalon kezdted el ezt a sportot. Magadtól mentél, vagy hívott valaki?
Hívtak, de ez egy ilyen sport, ha valaki kipróbálja, akkor általában ott is marad. Nagyon jó a rögbis közösség, jó feszültséglevezető, mindenki mindenkinek a barátja, nincs ellenségeskedés, nagyon sokat járunk össze a csapattagokkal és az ellenfelekkel is.
•    Hol kezdted a játékot?
Székesfehérvári vagyok. Ott kezdtem el játszani. Akkor még nem volt külön lánycsapat, ezért fiúk között játszottam. 2005-ben volt az első Európa-bajnokság, ahová a magyar válogatott tudott női csapatot küldeni. Ennek a csapatnak én is tagja voltam. Alapító tagja voltam az első magyar női klubcsapatnak is, ami azért volt érdekes, mert rajtunk kívül egy darabig más női csapat nem is volt hazánkban, ezért külföldi együttesekkel kellett játszanunk.
•    Jelenleg hol tart a női rögbi Magyarországon?
Most már van külön női bajnokság, ebben a Székesfehérvár vezeti a tabellát, a válogatott pedig az Európa-bajnokság A csoportjában viaskodik. Tavaly kerültek fel ebbe a csoportba, idén csak ez volt a cél, hogy bent maradjanak, ami sikerült is. A rögbi felkerült az olimpiai sportágak közé is. A legközelebbi olimpián biztos nem lesz ott a női csapat, de ez most nem is volt cél. 2020-ban jó lenne ott lenni Tokióban.
•    Jelenleg játékvezetőként közreműködsz rögbimeccseken, pedig még fiatal vagy. Miért hagytad abba?
10 évig játszottam aktívan, de hat évvel ezelőtt egy műtét miatt abba kellett hagynom a játékot, az orvosok nem engedték, hogy folytassam a rögbit. Mindenképpen a sport mellett akartam maradni, így jött a játékvezetés ötlete.
•    Milyen érzés, mikor egy aktív sportolónak azt mondják, hogy abba kell hagyni?
Nem jó. A mai napig nem tudom ezt kiheverni. Kicsit vigasztal, hogy idén újra ott tudtam lenni az Európa-bajnokságon, igaz, már játékvezetőként.
•    Férfi meccseket is vezetsz?
Igen. Sőt itthon inkább férfi meccseket vezetek, hogy tudjak fejlődni. Női meccset csak a bajnoki döntőben vezettem. Az a célom, hogy minél magasabb szinten tudjak vezetni.
•    Például olimpián?
Az az álmom, de a következőn biztosan nem leszek ott, addig még rengeteget kell fejlődnöm. Majd öt év múlva.
•    Meddig lehet valaki játékvezető?
Találkoztam az EB-n negyvenéves játékvezető hölggyel. Nem volt vele semmi gond. Nem vagyok már játékvezetőnek annyira fiatal, de azért néhány év még van bennem.
•    Fiúknál meccset vezetni milyen érzés egy ilyen fiatal, csinos hölgynek?
Ott még gyakrabban csúsznak be bakik. Ők sokkal többet szövegelnek, és kicsit engedékenyebb vagyok velük. Majdnem mindenki ismer. Eleinte kóstolgattak, de nem keverem össze a haverságot a játékkal. Sörözhettünk együtt pár nappal ezelőtt, de ha megérdemli a lapot, akkor megkapja.
•    Hogy jutottál Törökbálintra?
Munka révén. Itt dolgozom a szomszédban, és jónak láttam, ha ideköltözöm.
•    El tudnál képzelni Törökbálinton rögbicsapatot?
El, de ha rajtam múlik, akkor várni kell, mert edző még nem vagyok. Nagyon jó lenne, ha településünkre is elérne ez a sport. A rendes focipályán lehetne edzéseket és mérkőzéseket játszani, csak a pálya vonalazása más.
•    Gondolkodsz az edzőségen?
Ha befejezem a játékvezetést, akkor ez az egyik út, hogy tovább maradhassak a sportág mellett. Úgyhogy gondolkodom rajta.
•    Játékvezetőként mi az álmod?
Első helyen az van, hogy újra fújhassak A csoportos EB-n, második helyen az olimpia.
•    Játékosként mi volt a legnagyobb sikered?
Többször voltam az Év játékosa, de ebből a leg­emlékezetesebb az utolsó év volt, mikor már tudtam, hogy többé nem fogok játszani. Abban ez évben is engem választottak az Év játékosának, és a díjat Schmitt Páltól vehettem át. De siker volt a legelső Európa-bajnokságom 2005-ben, mikor első EB-nken hatodikak lettünk. Többször voltunk Interliga elsők és a klubcsapatommal is többször voltunk bajnokok.

N. G.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!