Kerthelység

2015. jún 06.

Egészségnap a Törökbálinti Tüdőszanatóriumban

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Idén másodszor rendezték meg a Törökbálinti Tüdőszanatórium szervezésében az ingyenes egészségnapot, ahol minden látogató szakszerű irányítás mellett mérethette fel egészségi állapotát. A rendezvény céljáról, tapasztalatairól Dr. Antal Gabriellát, az intézet igazgatóját kérdeztük.

Milyen céllal indították útjára ezt az akciót?
A Tüdőgyógyintézet Törökbálint idén másodszor szervezett egészségnapot. Ez alkalommal a „FOGJUNK ÖSSZE A MOMOT-tal AZ ELHÍZÁS ELLEN” elnevezésű országos szűrővizsgálati programhoz csatlakozott, mellyel elsősorban a felnőtt és gyermek lakosság általános állapotának felmérése, a betegségek korai felismerése és megelőzése volt a célunk. Szeretettel vártuk azokat az érdeklődőket, akik gondot fordítanak egészségükre, és egészséges életmóddal kívánják megtartani azt.
Miben volt más az idei rendezvény, mint a tavalyi?
A tavalyi akciót egy szombati napon rendeztük, közel száz látogatója volt, amit mi igen jó eredményként értékeltünk. Amikor ide eljön valaki, nem kell sietnie. Van ideje a páciensnek és a szakorvosnak vagy szakápolónak is hosszabban elbeszélgetni, jobban körüljárni egy-egy problémát. Sajnos a mindennapokban erre nincs idő, ez az egyik legnagyobb problémája az egészségügynek.   Idén a gyermekosztály is csatlakozott a rendezvényhez, így már a fiatalabb korosztálynak is lehetősége volt arra, hogy oldottabb keretek között ismerkedjen az egészségmegőrzéssel, és a betegségek kezelését, gyógyítását érintő témákkal.  Igyekeztünk úgy összeállítani a programot, hogy vonzó legyen a gyerekek és a szülők számára is. Az elhízásellenes kampány keretén belül szerettük volna a gyermekek figyelemét felhívni az egészséges életmódra. Ennek keretében ingyenes interaktív műsorral kedveskedtünk a legkisebbeknek, ebben a Bukfenc Bohóc Csoport működött közre.
Milyen vizsgálatokat végeztethettek el azok, akik ellátogattak Önökhöz ezen a napon?
Elsődlegesen az általános egészségi állapot felméréséhez szükséges vizsgálatok elvégzésére volt lehetőség.  Ilyenek a vérnyomásmérés, a vércukor, a testsúly, a haskörfogat, a koleszterin, a triglicerid, a testzsírszázalék, a BMI mérése. Végeztünk oxigén-ellátottságra vonatkozó vizsgálatot, tüdő vitálkapacitást is mértünk, sőt tüdőéletkor meghatározására is lehetőség volt. A gyermekeknél vitalográfos vizsgálatot végeztünk, légzésfunkciót, vércukorértéket, vérnyomást, testtömeget mértünk, EKG vizsgálatra, tüdőszűrésre, légzésfunkció mérésére és - orvosi indokoltság esetén - allergiateszt elvégzésére is alkalom nyílt.
A rendezvény célja volt a vizsgálatok mellett az ismeretterjesztés is. Kik működtek közre ebben?
Dr. Simon Noémi A gyermekkori elhízás leggyakoribb okai Mit tehet a szülő? címmel tartott előadást.  Kéri Zsuzsanna diabétesz szakorvos Mit tehetünk az egészségünk érdekében? címmel táplálkozási tanácsadásra hívta az érdeklődőket. Zólyomi- Zsirkai Noémi A változás bennünk van:  a mozgás és az egészséges, tudatos táplálkozás című előadása pedig a mozgás fontosságára hívta fel a figyelmünket.
Gondoltak a mozgásszervi problémákkal küzdőkre is. Őket milyen programokkal fogadták?
Zólyomi-Zsirkai Noémi tréner vezetésével gerinctréningen vehettek részt az érdeklődők. A gerinc menti izmok mobilizációja, erősítése és nyújtása minden korosztály számára ajánlott. A jól és könnyen követhető mozdulatsorokat nagyobb súlyfelesleggel és idősebb korban is végezheti bárki. A hát- és derékfájdalom csillapítására, a közérzetjavításra, a testtartás javítására is alkalmas gyakorlatokat gyorsan megtanulhatták a résztvevők. Lehetőség nyílt a talp számítógépes vizsgálatának elvégzésére is, amelynek segítségével nagyon egyszerűen fény derülhet sokféle mozgásszervi elváltozásra.
Mi indokolja az ilyen típusú rendezvények létjogosultságát? Mennyire törődik az egészségével a magyar átlagember?
Sajnos nem állunk túl jól, sőt, elmondhatjuk, hogy az eredmények elég lesújtóak. Bár a TBC- elleni harcban nyerésre állunk, azért az ország bizonyos területein még mindig előfordulnak megbetegedések, a tüdőrák pedig változatlanul egyre nagyobb számban szedi áldozatait. Nagyon fontos felhívni az emberek figyelmét arra, hogy az életmód milyen nagymértékben befolyásolja életesélyeiket. Soha nincs késő tisztába kerülni a helyzettel, és megfontolni, mit kellene, lehetne változtatni egy egészségesebb élet reményében.Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!