Kerthelység

2015. jún 06.

Elszámolás a banki elszámolásban?

Írta: admin Kategória: Fogyasztó és állampolgár

A devizaalapú hitelek esetén a banki elszámolások megküldésének határideje 2015. április 30-a volt. De vajon minden esetben hibátlan az elszámolás? Mit tehetünk, ha a bank elszámolta magát?

A 2015. április 30-ai határidő kifejezetten  a devizaalapú hitelekre vonatkozik. A fenti határidő alól kivétel is van: amennyiben az érintett pénzintézet pert indított, és a per 2015. március 1-je után fejeződik be, úgy az elszámolás megküldésének határideje a befejezés utáni 60. nap. Amennyiben az elszámoló levelet kézhez veszik, 30 napos határidőn belül lehet kifogást, panaszt előterjeszteni, illetőleg részletes elszámolást kérni.
Ez a határidő jogvesztő jellegű, amit nagyon fontos kihangsúlyozni. Ezért nagyon figyeljünk a betartására. Határidők esetén gyakori tévedés, hogy munkanapban számolják az emberek, pedig amikor nincs kifejezetten megjelölve, hogy egy határidő munkanapban értendő, akkor mindenképpen naptári napban kell azt számolni.
Fontosnak tartom, hogy mindenki kérje meg a részletes elszámolást a bankjától, hiszen ha ez nem áll rendelkezésre, akkor utóbb egy ügyvédnek, más szakembernek is nagyon nehézkes ellenőrizni, hogy megfelelőek-e a számítások.
A kifogásra, panaszra, részletes elszámolás kérésére a finanszírozónak 60 napon belül kell válaszolnia. Amennyiben a válaszban foglaltak megfelelőségével kapcsolatban kétely merül fel, a Pénzügyi Békéltető Testülethez kell fordulni. Ezen a ponton már mindenképpen érdemes szakember segítségét is igénybe venni.
Javaslom ellenőrizni az elszámolásokban a felvételkori árfolyamot, a törlesztésekhez tartozó árfolyamokat, valamint az időközben végrehajtott kamatemelést, feláremelést.
Akinek pénz jár vissza, annak az írásos értesítés kézhezvételét követően 15 napon belül kell visszakapnia a pénzt.
Az elszámoláshoz segítséget kaphatnak a Magyar Nemzeti Bank ügyfélszolgálatán, civil szervezeteknél, tanácsadó irodákon és természetesen hozzáértő ügyvédeknél is. Egyéb hasznos tudnivalókat a www.moravcsik.hu honlapon teszek közzé.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!