Kerthelység

2015. jún 06.

Droghelyzet Törökbálinton

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Pár hónappal ezelőtt megrendítette a törökbálintiakat egy helyi fiatalember halála, mely a drog miatt következett be. Akkor napokig volt ez a közbeszéd tárgya, még lakossági fórumot is összehívtak e tárgyban. Milyen a jelenlegi droghelyzet Törökbálinton? Hogyan tudjuk megvédeni a fiatalokat a kábítószertől? Többek között ezekre a kérdésekre is kerestük a választ Gyovainé Szödényi Zita rendőr százados asszonnyal és Csokonáné Vízkeleti Ildikóval a Családsegítő és gyermekjóléti Szolgálat vezetőjével.

Mennyire okoz gondot Törökbálinton a kábítószer? Az országos átlagnál jobb vagy rosszabb a helyzetünk?
Gyovainé Szödényi Zita: Törökbálinton az országos átlagnál nem okoz nagyobb gondot a kábítószerprobléma, sőt a fővároshoz való közelségéből adódó nagyobb veszélyeztetettség sem érzékelhető. A kábítószer olyan – főleg a fiatalokat érintő – probléma, melyből az egy is sok, ezért megteszünk mindent az azzal kapcsolatos bűncselekmények felderítése, illetve megelőzése érdekében.
Melyik korosztályt érintik leginkább ezek a problémák?
Jellemzően a középiskolás, illetve a fiatal felnőtt korosztályt.
Mely drogok jelentik a legnagyobb problémát?
A drogok közül az enyhébb drogok, illetve a kábítószernek jelenleg még nem minősülő anyagok, azaz az új pszichoaktív anyagok, illetve az úgynevezett „biofüvek” jelentenek leginkább problémát. A legnagyobb gond az, hogy legtöbb esetben nem a klasszikus kábítószereket fogyasztják, hanem az újonnan megjelenő, és még legálisan tartható, de az illegális szereknél még ártalmasabb szereket, vegyületeket szerzik be, melyeknek hatásai még nem ismertek.
Lassan itt a nyári szünet, mikor rengeteg felügyelet nélküli fiatal kerül az utcákra. Mire figyeljenek a szülők, illetve a rendőrség hogyan készül erre az időszakra?
A rendőrség folyamatosan tesz közzé bűn- és baleset-megelőzési felhívásokat a nyomtatott és elektronikus sajtóban egyaránt, valamint felkérésre rendszeresen tartunk előadásokat az iskolákban a szülőknek, tanároknak és a diákoknak. Fontos a bizalom, a napi szintű beszélgetések. A szülők figyeljenek a gyermekükre, vegyék észre, ha a gyermek viselkedése, szokásai megváltoznak, esetleg nem tudnak elszámolni a zsebpénzükkel, vagy új baráti társaság tűnik fel körülöttük.
Törökbálinton is egyre többször lehet hallani kábítószerező fiatalokról, sőt nemrég egy haláleset is emiatt következett be. Mit tud tenni a Családsegítő Szolgálat drogkérdésben?
Csokonáné Vízkeleti Ildikó: A drog gyűjtőfogalmán tágabb értelemben nem csupán kábítószereket, hanem alkoholt, dohánytermékeket, egyes nyugtatókat és egyéb bódulatot, függőséget előidéző anyagokat is értünk. A mámort keltő, bódító anyagok, az alkoholos italok fogyasztása nem csak modern korunk új jelensége, talán egyidős az emberiséggel. Az sem új tény, hogy a társadalmak már régóta próbálnak harcolni a mértéket nem tartó fogyasztás ellen. Az utóbbi évtizedekben felerősödtek az aggodalmak, mivel a mindennapjaik elviselésére, elsősorban feszültségeik oldására egyre többen használják e szereket. A mértéktelen fogyasztás okozta megbetegedések és személyiségtorzulások pedig családok ezreit sodorják kétségbeesésbe és az anyagi lecsúszás mélységeibe. Köztudott, hogy a függőség és következményei nem csupán az érintett egyént, hanem a környezetében élőket is sújtják, különösen veszélyeztetettek a gyermekek és a fiatalok. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a gyermekek egyre többen és egyre fiatalabb korban kezdik el használni a drogokat, gyakran a felnőttség szimbólumát látva bennük. Életkorukból, korlátozott belátási, előrelátási képességükből adódóan többnyire nem mérik fel a szerek saját egészségükre és személyiségükre gyakorolt pusztító hatásait.
A kiváltó okok között a családból menekülés, a magányosság, az örömkeresés igénye is szerepel. A gyermekkorúaknál elsősorban a dohányzás és az alkoholos italok fogyasztása érhető tetten, de a kábítószer használata sem ismeretlen a korcsoportnál. A kábítószerező fiatalok többszörösen veszélyeztetettek, mert az élettel szembeni közömbösségük, az értékek elvesztése, tagadása üressé, labilissá, érdektelenné teszi a személyiségüket.
Mi lehet a megoldás?
A hangsúly a hozzájutás jogi szabályozásának szigorítása mellett elsősorban a megelőző típusú felvilágosításon van. Olcsóbb a rászokást megelőzni, mint a már rögzült szenvedélybetegséget gyógyítani. Ezt a tényt felismerve alakult meg 2014 novemberében a Segítő Kéz Szolgálat szervezésében a KEF ( Kábítószer Egyeztető Fórum ).
A szakmai és civil szervezeteken kívül több magánszemély is képviseltette magát az alakuló ülésen. A megbeszélést követően megerősítést nyert az a tény, miszerint a családokat kell megerősíteni, hiszen a jól funkcionáló családok esetében kisebb az esély arra, hogy a gyermek olyan csoporthoz kapcsolódjon, ahol szerhasználattal kerül kapcsolatba. Kidolgoztak egy cselekvési tervet, melyben a Segítő Kéz Szolgálat munkatársai a prevenciós munkájuk keretében a Rév Karitásszal együttműködve szervezett csoportfoglalkozásokat (szülő csoport, kamasz csoport, klub foglalkozások) tartanak
Milyen kézzelfogható eredménye volt a RÉV-vel való kapcsolatnak?

A RÉV kollegái akkreditált továbbképzést tartottak szociális szakemberek részére.
A 40 órás képzésen a kollégák értékes ismereteket kaptak a drogok terjesztési módjairól, felismerésükről, az általuk okozott pszichés, mentális hatásokról, a drogos közösségek működéséről, azok társadalmi hatásairól, a pedagógusok, a segítő szakemberek szerepéről a felismerésben, a belépési lehetőségekről.
Hogyan próbálja a Családsegítő Szolgálat megvédeni a fiatalokat a drogoktól?
2015-ben egy elnyert pályázat keretében péntek délutánonként kamaszok számára csoportfoglalkozások zajlanak a Segítő Kéz Szolgálatban, illetve a szabadidő hasznos eltöltéséhez nyújtunk programokat, előadásokat szervezünk.
Több országosan megszervezett konferencián is részt vettünk, és folyamatban van egy újabb TÁMOP-os pályázatunk, melynek keretében drogprevenciós foglalkozásokat, önsegítő csoportokat, előadásokat, filmvetítéseket, beszélgetéseket tartunk kiegészítve szabadidős, illetve sport programokkal Folyamatosan kapcsolatot tartunk és szorosan együttműködünk a helyi rendőrséggel, az iskolákkal, az egészségügyi intézményekkel, a civil szervezetekkel.
A hozzánk forduló családokat, fiatalokat igyekszünk hasznos életvezetési tanácsokkal ellátni, a családgondozási munka folyamán feltérképezni azokat az erőforrásokat, melynek segítségével a drogproblémás személy képes megküzdeni függőségével, és felépülni abból.

N. G.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!