Kerthelység

2015. jún 06.

Új vállalkozások az egykori M1 autócentrum épületében

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

A kilencvenes évek gyors fejlődése után, amely Törökbálint arculatán is nagyon sokat változtatott, szinte sokkoló élmény volt a gazdasági válság hatására bezáró vállalkozások, üzletek sokasága. Később éveken keresztül fájó szívvel tekintettünk az újépítésű, modern, mégis üresen álló épületekre, mint amilyen az egykori M1 autócentrum komplexuma is volt. Örömünkre szolgál, hogy tavasszal több új vállalkozás is megnyitotta kapuit az épületben. A Harmati YAMAHA motorszalont a tulajdonos, Harmati Árpád mutatja be olvasóinknak.

Kérlek, mesélj először néhány szót a motoros pályafutásodról! Hogyan lettél a motorok szerelmese?
Dunaújvárosban nőttem fel, ahol volt egy motoros csapat. Nálam jó hat-hét évvel idősebbek voltak, én fiatal tizenéves kölyökként sokat lógtam velük. Hallgattam az anekdotáikat, nézegettem a motorokat, és ez az egész nagyon imponált nekem. Nem telt bele sok idő, és megvettem az első használt Csepel motoromat 500 Ft-ért, amit eleinte a haverommal együtt bütyköltünk. Tizenöt évesen indultam az első amatőr bajnokságon az 50 cm³–es kategóriában. Később Budapestre kerültem, miután megnyertem az 50 cm³- es országos bajnokságot. Ezt húsz év versenyzés követte. A fokozatokat végigjárva végül SUPERBIKE Európa- és Világbajnokságokon is indultam.
Hogyan lett a sportból üzlet?
1997-ben abbahagytam a versenyzést. A csapat felszámolása, és az ezzel járó feladatok elvégzése után 2000-ben elkezdtem egy YAMAHA szalonban dolgozni, majd 2001-ben  feleségemmel, aki végig a versenyzéssel töltött évek alatt is legfőbb segítségem volt, megalapítottuk a saját cégünket. Először a Száva utcában, később a YAMAHA saját épületében vezettük a motorszalont. A válság kitörése után néhány évvel az anyacég az épület eladása mellett döntött, de mindenképpen azt szerették volna, ha maradunk, amíg a ház el nem kel.  Ezt követte a költözés Törökbálintra, amit nagyon nem bánunk, mert úgy érezzük, ha lehet, még jobb helyre kerültünk, hiszen az egész országból nagyon könnyen megközelíthetőek vagyunk.
Miért éppen Yamaha? Ha valaki motort akar venni, már előre eldönti, hogy milyen típust szeretne? Miben más a Yamaha, mint a többi?
Nehéz erről elfogultság nélkül beszélni, hiszen az egész életemet a motorozás töltötte ki. Amikor egy vevő betért hozzánk, soha nem a gépet akartam eladni, a legnagyobb profitot hozó motort rábeszélni, hanem igyekeztem megtalálni azt, ami megvalósította az elképzeléseit, ami a legközelebb állt az álmaihoz. Igyekeztem a tudásának, igényeinek legjobban megfelelő modellt megtalálni. Azt hiszem, ez az, amiért mi vagyunk a néhány YAMAHA szalon egyike, amely a harmincegynéhányból talpon tudott maradni, sőt az Év Kereskedői között mindig az első háromban voltunk. Így sok állandó, régi ügyfelünk van, akik időről időre felbukkannak. Nem az átmenő forgalomból élünk, hanem az elégedett vevők hozzák az újakat.
Milyen típusok mennek a legjobban?
A YAMAHA kínálatában szinte a teljes típusválaszték megtalálható. A kisrobogóktól kezdve, az enduro motorokon keresztül, az országúti túramotorokig mindenki megtalálhatja a neki valót. A sportmotorok között szerintem most a YAMAHA van a csúcson.  Van, aki csak szabadidős céllal vásárol, de egyre többen  választják a motort közlekedési eszköznek is.  Talán ezért is adunk el manapság a legtöbbet a nagyrobogókból, amelyekkel könnyen, gyorsan és biztonságosan lehet közlekedni a városban is.
Végül mondj valamit a kedvenc modelledről!
Azt hiszem elmondhatjuk, hogy a közelmúltban igazi generációváltás történt a motorgyártásban. Ennek a váltásnak a terméke a YAMAHA MT07 és 09 modellje. Ezek a gépek a motorozás egészen új élményével ajándékozzák meg az embert. Nem is nagyon tudom szavakba foglalni a különbséget, mert ezt érezni kell! Amikor valaki bejön kipróbálni egy tesztnapon, nem is szeretek előre beszélni róla, összehasonlítani más  modellekkel. Amikor pedig a vevők visszaérnek a próbaútról, csak annyit mondanak: hú! És legtöbbször nem is tudnak ellenállni a kísértésnek.  Éppen ezért szeretettel várjuk a motorsport szerelmeseit, de azokat is, akik csak egyszerűen szeretnének egy kicsit körülnézni ezeknek a csodálatos gépeknek a világában.

Nyíri Erzsi



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!