Kerthelység

2015. jún 06.

Éremeső itthon és Prágában

Írta: admin Kategória: SPORT

Sikeres hónapok állnak a Törökbálinti Sportegyesület versenyzői mögött. A sportolók rengeteg érmet szereztek az elmúlt időszak hazai és nemzetközi versenyein. A versenyek mellett persze maradt idő arra is, hogy városunk lakóinak is bemutassák tudásukat, ezért a Csupaszív Óvoda sportnapján és a Majálison is tartottak bemutatót.

XII. Magyar Chan Wu Bajnokság

Március 28-án a Törökbálinti Sportközpontban szervezte meg a Törökbálinti Sportegyesület (www.shaolintorokbalint.hu) és a Budaörsi Szabadidő- és Versenysport-Egyesület (www.gongfu.hu) a XII. Magyar Chan Wu Bajnokságot. A nyílt versenyen 6 ország 31 iskolájának 212 versenyzője adott le 387 nevezést. A szervezési feladatok hibátlan lebonyolítása mellett az egyesület versenyzői is jól szerepeltek: három aranyérmet, öt ezüstérmet, négy bronzérmet szereztek, és a nagy létszámú kategóriákban is jól szerepeltek, további helyezéseket érve el ezzel.
A verseny megnyitóján a Magyar Chan Wu Szövetség nagymestere, Shi Xing Hong adta át a törökbálinti egyesület edzőjének, Telegdy Ákosnak a sokévi munkával és sikeres vizsgával kiérdemelt jiaolian (tanári) oklevelet.
A reggel fél tízkor hagyományos oroszlántánccal kezdődő versenyen egyszerre négy páston mérették meg magukat a versenyzők. A hagyományos kungfu és a modern wushu formagyakorlatok mellett sandaversenyzőket, azaz a kínai boksz művelőit is megtekinthette a szépszámú közönség.
A versenyt ezúttal a Mesterek Versenye zárta. A pusztakezes és a rövidfegyveres formagyakorlat alapján a bírók nem tudtak egyezségre jutni az első helyet illetően. Így Telegdy Ákos jiaolian és Kövér Kristóf Európa-bajnok hosszúfegyveres ráadás-bemutatója után léphetett az első helyezett a dobogóra.

Ercsiben versenyeztek a törökbálinti kungfusok

A Országos Bajnokság első fordulóján járt április 12-én a Törökbálinti Sportegyesület 14 versenyzője. A sportolók tradicionális kungfu, modern wushu és sanda (kínai boksz) kategóriában indultak. Az egész napos megmérettetésre összesen 20 egyesület 140 versenyzője nevezett  – eredménytáblánkat tekintve tehát ismét az ország sikeres egyesületei között üdvözölhetjük a TSE-t. A heti akár négyszeri edzés komoly eredményekkel járt, hiszen a 14 kungfus 22 nevezéséből 8 aranyérem, 3 ezüstérem és 4 bronzérem született.
Az előző évi versenyszezonhoz képest a csapat sokat fejlődött. A sportág egyre népszerűbb, így egyre nagyobb mezőnyben kell az indulóknak helytállni, a versenyzők tudásuk folyamatos fejlesztésével egyre többféle formagyakorlatot tudnak versenyszinten prezentálni. A gyermek és serdülő korcsoport a pusztakéz mellett mind nagyobb létszámban forgatja biztos kézzel a botot és a szablyát, illetve ettől az évtől a tient, a kínai hosszúkardot is.
A tradicionális versenyszámok mellett a 2015-ös évben már két versenyzőnk a modern wushu páston is szerepel, így az akrobatikusabb mozgásforma népszerűsége is növekszik a tanítványok között. Az őszi bemutatók és tagtoborzás eredményeképpen a kínai boksz edzéseket is egyre több sportolni vágyó látogatja, köztük örvendetes módon egyre több hölgy is. Reméljük, hogy tanítványaink az edzés alatt elsajátított technikákat egyre nagyobb számban fogják a versenypáston is alkalmazni, gyarapítva ezzel az egyesület versenyeredményeit.
Az Országos Bajnokságon már rutinosan versenyző csapat négy tagja - Fábián Dorina, Kósa Panna, Bódi Norbert és Telegdy Ákos - a 2014-es évben elért eredményeinek köszönhetően a májusi, Bulgáriában megtartott Európa-bajnokságon is indul.
A 2015-ös évben a TSE a törökbálinti közönség számára házhoz szállítja a kungfus élményeket, hiszen az őszi második fordulóra a Városi Sportközpontban fogja vendégül látni a Magyar Tradicionális Kung-Fu és Wushu Szakszövetség tagjait.

Prágában, nem csak sör terem

A törökbálinti kungfus és san­dás versenyzők számára az április 24-e és 26-a között megrendezett Prágai Wushu Fesztivál nem annyira a sörről szólt, mint az eredményes versenyzésről. Hazafelé 5 arany, 6 ezüst és 3 bronzéremmel indulhattak.
A legtöbb versenyző számára ez volt az első külföldi verseny, így érthető, hogy izgatottan készültek a megmérettetésre. Az idegenben kiválóan szereplő magyarok a márciusi, Törökbálinton megrendezett XII. Magyar Chan Wu Bajnokságon már találkozhattak néhány cseh ellenfelükkel, azonban a mezőny java ismeretlen volt számukra. A helyiek nagy örömére a versenynapot záró gálán a törökbálintiak az itthon már jól ismert bemutatójukkal léptek fel, ezzel hatalmas sikert arattak.
A szakosztály egyre aktívabb nemzetközi munkájának köszönhetően a májusi bulgáriai Európa Bajnokságra készülő versenyzők reményeink szerint lassanként az európai mezőnyben is akkora ismertségre és elismerésre tesznek szert, mint a magyar sportolók között.
Az egyesület vezetőinek átfogó koncepcióját dicséri a verseny utáni napon tartott pihenő és városnéző nap is. A nevelési program jelentős részét képezi ugyanis a kulturális nevelés is, mely nem merül ki a kínai értékek ismertetésében. Bóta Ili, az egyesület elnök asszonya kiemelt figyelmet szentel annak, hogy a versenyzők a városokat ne csak a sportcsarnokok, hanem kulturális jellemzőik alapján is azonosítani tudják. A séta során készült képek azt mutatják, célja teljesült.

Nincs majális kungfusok nélkül

A Törökbálinti Sportegyesület kungfusai április 23-án, a Csupaszív Óvoda sportnapján melegítettek be a prágai versenyre, bemutatóra. A házi színpadon előadott bemutatón az óvoda több volt ovisa is szerepelt, biztatva ezzel a jelenlegi óvodásokat a rendszeres sportolásra.
A pénteki majálison a csapat tovább bővült az egyesület további sportolóival, illetve a Budaörsi Szabadidő és Versenysport-egyesület sportolóival. A közel félórás műsorban a nézők betekintést nyerhettek az edzéseken gyakorolt rendszeres mozdulatsorokba, a formagyakorlatokba, a küzdelmi- és a formagyakorlatokba. A pusztakezes gyakorlatokon túl a fiatal versenyzők hármasbot formagyakorlatát, a felnőtt versenyzők önvédelmi gyakorlatát láthatták. A sandások gyakorló kesztyűzésükkel is színesítették a műsort.
A sportág bármely formájához kedvet érző törökbálintiakat továbbra is szívesen látjuk edzéseinken, melyek időpontját és helyszínét honlapunkon (www.shaolintorokbalint.hu), és az aktuális Bálinti Műsorban is megtalálják.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!