Kerthelység

2008. ápr 30.

Középpontban az ifjúság

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

A múlt értékeit hasznosítva, a jelenben kell építeni a jövőt

Törökbálinton a januári időközi helyhatósági választásokat követően a képviselő-testület öt bizottság mellett két tanácsnokot is választott. Géczy Krisztiánt a városfejlesztési és beruházási tanácsnoki feladatok ellátásával bízták meg, Hámoriné Olár Máriát az ifjúsági és kulturális tanácsnoki teendők ellátásával, a fiatalság társadalmi szerepkörvállalásának erősítésével. Hámorinéval tanácsnoki feladatairól, elképzeléseiről és céljairól beszélgettünk.

– Mi a feladata egy ifjúsági és kulturális tanácsnoknak?
– Egyszerűen megfogalmazható: minden olyan előterjesztés összeállítása, véleményezése, amely a testületet vagy az oktatási, kulturális és sportbizottságot érinti, illetve az ifjúság vagy a kultúra témakörét. Ez sokrétű és szerteágazó tevékenység. A tanácsnoknak magának kell felfedezni a rá váró tennivalókat, hogy időben jelzéseket, elgondolásokat, indítványokat, esetleg javaslatokat tehessen a képviselő-testület részére.
– Miért vállalta el a feladatot?
– Örültem a felkérésnek, mivel minden megoldásra váró feladat inspirál, mozgásban tart, és kihívásának tekintem. Korábban 12 évet dolgoztam egy nevelőotthonban, ahol mindennap találkoztam az ifjúság napi gondjaival. Ott nem tudtam mindig segíteni, csak éppen „tüzet” oltottam. Remélem, hogy most másképpen alakul.
Mindenképpen szeretném, ha Törökbálint megalkotná az ifjúsági koncepcióját, mivel helyi szinten kell foglalkozni az ifjúság kérdésével.
– Véleménye szerint ebben mi az első lépés?
– Elsődleges lépésként talán meg kell ismernünk településünk fiatalságának életvitelét, helyzetét, ambícióit és elvárásait. Csak ezek után alkothatunk véleményt.
Az ifjúság ugyanolyan polarizált, mint a társadalom. Nekünk az ő eltérő igényeik kielégítésére kell megtalálni a helyes megoldást. Feladatomnak érzem a fiatalság elfogadtatását Törökbálint társadalmával. Támogatni kell felnőtté válásukat, és életteret biztosítani a jövő nemzedéke számára. Mindenekelőtt meg szeretném érteni a gondolkodásmódjukat és megértetni velük a felnőttek gondolatait.
– Ifjúsági tanácsnokként mit fog képviselni, és mire ösztönzi képviselőtársait?
– Arra, hogy fogalmazzuk meg világosan az ifjúság számára az értékrendet, csak így alkotható jövőkép és perspektíva a számukra. Miközben az unió előnyeiben rejlő lehetőségek ma már elérhetők, mégis keveset tudnak a gyerekeink a külföldi tanulási és munkavállalási lehetőségekről és követelményekről. Szeretném, ha a munkámmal hozzájárulhatnék ahhoz, hogy a törökbálinti fiatalok számára a település vonzó legyen. Mindent megteszek annak érdekében, hogy az önkormányzat olyan célokat tűzzön a jövő nemzedéke elé, amely a megtartó képesség növelésében elengedhetetlen. Igyekszem elérni, hogy a gyerekek megértsék településünk kultúráját és nemzeti értékeink ápolásának fontosságát, és ha felnőnek, adják tovább gyermekeiknek, unokáiknak. Összefoglalva: olyan ifjúsági koncepció kidolgozásában gondolkodom, amely a civil szervezetek programjainak megvalósítása mellett lehetőséget teremt az önkormányzati feladatellátás kiterjesztésére, megismertetésére.
– Ön szerint mi a legfontosabb társadalmi cél a fiatalság támogatásában, amelyet a településnek szem előtt kell tartania?
– Az esélyegyenlőség megteremtésével biztosítani a hátrányos helyzetű fiataloknak a felzárkózás lehetőségét. Meg kell teremteni a felemelkedéshez az alapokat, mégpedig olyan rendszer kidolgozásával, amely a szabadidő, a munka és a családalapítás feltételeit együttesen kínálja.
Bízom benne, hogy a felnövekvő nemzedék önbecsülésének feladása nélkül képes lesz harmonikusan együtt élni a mai kihívásokkal és a társadalommal.

st


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!