Kerthelység

2015. márc 22.

Sarjadó olasz-magyar testvérvárosi kapcsolat a zene közvetítésével

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

A Törökbálinti Cantabile kórus több mint egy évvel ezelőtt vendégeket fogadott Olaszországból. Az ismerkedésre a Munkácsy Mihály Művelődési Házban külön hangversenyt rendezett, majd  fogadást adott az olasz  colleferroi G. B. Martini vendég kórus tiszteletére. A nagy sikerű koncert záró számaként a két kórus Tokody Ilona Kossuth díjas operaénekes közreműködésével népszerű operarészleteket énekelt.

A színházteremben uralkodó baráti hangulat megpecsételéseként Turai István volt polgármester Törökbálint részéről felajánlotta a Colleferro városával való testvérvárosi kapcsolat létesítését, és egyúttal átadta, a város kulcsát Elena Giuliani kórus elnöknek, hogy azt Colleferro polgármesteréhez továbbítsa.

Az olaszok részéről a viszontfogadásra tavaly októberében került sor. Koncertjeinket a Rómától délre fekvő Colleferroban és Frascati városban szervezték meg.
Az első hangversenyen, -melyet a vendéglátó vegyes kar a XIX. Nemzetközi Kórusfesztivál keretében, és fennállásának 25 éves évfordulója tiszteletére rendezett-, mindkét kórus fellépett. A műsorban Vivaldi, Mozart, Franck, Verdi, Young, Lightfoot művei hangzottak el. Szólót énekelt: Pölcz Zsuzsanna, Móriczné Zvornik Csilla, Horváth Mária, Kerezsi Anna, Berente Dalida, Cséplő Csaba és Birta Zsolt. Fináléként együtt énekeltük olaszul, Verdi Nabucco c. operájából a Rabszolgák kórusát. Az ünnepi rendezvényen megjelent Colleferro Város Önkormányzata Kulturális Bizottságának elnöke is, aki további sikereket kívánva gratulált szereplésünkhöz és kifejezte szándékát a testvérvárosi kapcsolat előkészítésének folytatására. Másnap kórusunk közreműködött a Castelli Romani járás Frascati város katedrálisában a püspök által celebrált vasárnap esti szentmisén, majd rövid hangversenyt adott. A hívek és a közönség állva ünnepelte az egyházi és világi kórusművek magas színvonalú előadását. A koncerten Liszt, Erkel, Kodály, továbbá Nagy Márta zongoraművész előadásában Szőnyi Erzsébet művek is elhangzottak. A kórust Vékey Marianna a Cantabile vegyes kar karnagya és művészeti vezetője, valamint Kiss Gabriella karvezető vezényelte, zongorán kísérte Nagy Márta.
A Cantabile vegyes karhoz erre a vendégszereplésre csalatkozott a Bálint Márton Általános és Középiskolából egy kis létszámú diákkórus és ezt kiegészítette az érdi Harmónia vegyes karból jelentkezett pár kórustag. A külső énekesek felkészítése Vékey Marianna augusztusban kezdődő, kitartó, szívós munkáját dicséri. Köszönet Kiss Gabriella tanárnőnek is, hogy párhuzamosan az iskolásokkal külön foglalkozott azért, hogy a műsorra tűzött zenei anyagot még jobban elsajátíthassák.
A nagy sikerrel megtartott koncertek mellett az út során Velence, Róma látványosságaiban is gyönyörködhettünk, valamint megtekinthettük az eddig még kevesek által látott castel gandolfoi pápai kerteket, továbbá Tivoliban a Villa d’Estét szökőkútjaival és Habsburg Miksa trieszti Miramare kastélyát.
Úgy gondoljuk, a Cantabile kórus az Olaszországban tartott előadásai során méltán képviselte a magyar kórus kultúrát. Megjelenésével jó hírét vitte Törökbálint városának, teljesítette küldetését. Mi, a résztvevők valamennyien a colleferroi vegyes kar szívélyes, baráti fogadtatása révén, tartalmas utazásunkról felejthetetlen élményekkel gazdagodva tértünk vissza országunkba, városunkba, otthonunkba. Bár az olaszországi szereplésünk költségeinek legnagyobb részét a kórustagok vállalták, további anyagi forrásokra is szükség volt. A hiányzó összeg megteremtéséhez a segítségünkre volt: Törökbálint Város Önkormányzata, Auchan, Fehér Kereszt Patika, Szent Márk Gyógyszertár, Harangláb Csemege ABC, valamint a Rubok Kft.. Támogatásukat köszönjük. Ugyancsak köszönjük a Bálint Márton Általános Iskola és Gimnázium erkölcsi támogatását, illetve a Cantabile vezetőségének és mindazoknak a munkáját, akik a vendégszereplés létrejöttében tevékenyen részt vettek. Vékey Marianna karnagynak magas művészeti célkitűzésekkel végzett munkáját, Huszta Tibor elnökhelyettesnek az utazás előkészítésében, szervezésében és lebonyolításában kifejtett tevékenységét, és nem utolsósorban az olasz kórus tagjának, Fejér Zsuzsinak ügyeink intézésében nyújtott sokrétű, segítségét!

Horváth Imréné
a Cantabile vegyes kar tagja



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!