Kerthelység

2015. márc 22.

Február Böjtelő hava

Írta: admin Kategória: Múltidéző – hagyományok| • Egészségünkre

„Böjtelő hava” arra figyelmeztet, hogy bár még tart az előző hónapban kezdődött farsang, nemsokára lejár a mulatozás ideje. Készülhetünk a böjti időre, „böjtmás hava” következik.

Erre érdemes tudatosan felkészülni, hiszen nemcsak vallási tartalma van, hanem lehetőség is, az elszennyezett szervezet kitisztítására. Meg kell kezdenünk a szervezet salakmentesítését, fel kell készülnünk a tavaszi nagyböjtre. Nehéz ételek helyett mindinkább a tisztító táplálékok kerüljenek előtérbe

Böjti Káposzta
Hozzávalók: egy fej vöröshagyma, 20 dkg rizs, só, bors, pirospaprika, 1-2 gerezd fokhagyma, 3 db főtt tojás, káposztalevél, 50 dkg savanyú káposzta, 1-2 fej alma, egy csokor kapor.

Elkészítés:
Egy evőkanál olajon párold meg az apróra vágott vöröshagymát, pirítsd meg rajta a rizst, fűszerezd sóval, borssal, pirospaprikával, fokhagymával és öntsd fel kevés vízzel. Néhány perc alatt párold félkészre a rizst. Hagyd hűlni, majd keverd össze a kis kockára vágott, keményre főtt tojással, és ezzel a masszával töltsd meg a szétbontott káposztafej leveleit.
Egy nagy lábos alját béleld ki a savanyú káposztával, ízlés szerint keverj bele kaprot és reszelt almát, majd helyezd rá a tölteléket. Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje a tölteléket. Lefedve, kis lángon főzd puhára. A végén liszttel elkevert tejföllel habard be.

Csőben sült karfiol és brokkoli paradicsomos mozzarellával
Hozzávalók: 30 dkg brokkoli, 30 dkg karfiol, 15 dkg mozzarella, 15 dkg paradicsom, 5-6 gerezd fokhagyma, só, citromlé.

Elkészítés:
A brokkolit sós, fokhagymás vízben leforrázzuk, a rózsáira szedett karfiolt, sós citromos vízben előfőzzük. Egy tűzálló tálba helyezzük rétegesen a karfiolt és a brokkolit, úgy, hogy minden réteg közé egy-egy sor szeletelt mozzarellát is teszünk. Tetejét teljesen beborítjuk sajttal, paradicsomkarikával díszítjük és forró sütőben pirosra sütjük.

Rántott tüzes répa
Hozzávalók: vastagabb sárgarépa, só, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj, édes chiliszósz.

Elkészítés:
A répát felkarikázzuk, sós vízben megfőzzük, arra ügyelve, hogy ne legyen teljesen puha. Kihűtjük, panírozzuk, megsütjük. Édes chiliszósszal fogyasztjuk.

Köhögéscsillapító gyógynövényteák
Akácvirág:  Főként köhögéscsillapítóként hatásos, de alkalmazzák a túlzott gyomorsavképzés enyhítésére, megakadályozására is.

Hársfalevél: A hársfalevél tea értékes hatóanyagainak, flavonoidjainak, illóolajainak köszönhetően vízhajtó hatású, viszont kíméletesen bánik a vesével. Találhatók még benne cserzőanyagok, szaponin és C-vitamin is.

Hársfavirág: Meghűléses betegségek esetén kiváló izzasztószer, köhögéscsillapításra is kiválóan alkalmas. Köptető, nyákoldó hatású. A népi gyógyászat szerint idegerősítő és vértisztító hatása is jelentős.

Fehérmályva: Köhögés ellen, főként gyermekeknek alkalmas. Ezenkívül nyálkás bevonóként légcső-, és emésztőrendszer hurutos megbetegedéseinél is alkalmazzák.

Martilapu: Kiváló gyógynövény légzőszervi betegségek esetén, de alkalmazzák rekedtség, köhögés ellen is. Köptető és gyulladáscsökkentő hatású, magas a garat- és toroknyugtató nyákanyag tartalma.

Bazsalikom: Köhögéscsillapító, idegnyugtató, étvágyjavító, vizelethajtó hatású. Csökkenti a magas vérnyomást, és megvéd a stresszes állapot kialakulásától.

Bodza: A bogyókból készült teát meghűlés esetén, hurut ellen, izzasztószerként, immunerősítőként, vértisztításra, köhögéscsillapításra is használják.

Édesgyökér: Légúti hurutok esetén gyógyír. Köptető, nyálkaoldó és köhögéscsillapító.

Kakukkfű: Frissítő hatású, köhögés, torokfájás csillapítására kitűnő gyógyír. Baktériumölő, fertőtlenítő, antibiotikus hatású. Görcsoldó is, ezért a görcsös köhögések esetén enyhíti a rohamokat.

Lándzsás útifű: Nyálkaoldó és köhögéscsillapító.

Vöröshagymalé: Nyákoldó és köhögéscsillapító hatású. A kipréselt nyers vöröshagymalevet mézzel ízesíthetjük.

Februári jeles napok
A hónap latin neve, Februarius a sokak szerint a szabin februm, „tisztulás” szóból ered. Való igaz, a február már az antik Rómában is a decemberi, januári vígságra következő testi-lelki purgálás idejének számított. Februa, azaz „Engesztelő” volt Mars isten anyjának, Junónak egyik mellékneve. Ahogy Februa adott életet Marsnak, úgy ad helyt február Mars havának, márciusnak.
Keresztény időkben a február a böjt első hava lett, mivel a nagyböjt kezdete rendszerint ebbe a hónapba esik. Erre utal a hónap régi magyar neve: Böjtelő hava.

Február 2. – Karolina napja. Gyertyaszentelő Boldogasszony. A megszületett gyermeket mindaddig, amíg nem keresztelték meg „pogánykának” hívták. Jézus Krisztus jelképe volt a gyertya, ezért a pogányka mellett világított keresztelésig, hogy Jézus vigyázzon rá, nehogy a rossz szellemek „kicseréljék” őt.

Egy másik hiedelem szerint úgy tartják, amikor a medve kijön a barlangjából, és meglátja árnyékát (mivel a napsütésnek örvendhetünk), akkor visszamegy aludni, mert újra visszatér a hideg. Ha nincs árnyéka, akkor kint marad, és várja, hogy hamarosan megenyhüljön az idő.

Február 6.– Dorottya napja. Úgy tartották, ha Dorottya szorítja, akkor Julianna tágítja. Vagyis, ha február 6.-án fagy, akkor február 16.-án olvad.

Február 14.– Bálint napja. Valaha a jegyesek, fiatal házasok napja volt. A madarak is ezen a napon „házasodnak”, találják meg párjukat. A kertekben is megkezdődnek a dolgos hétköznapok. Megmetszik a gyümölcsfákat, „megmetszik” a szőlőket. A hiedelem szerint, ha ezen a napon gyümölcsfát ültetnek, akkor az hamarosan megkapaszkodik és gazdagabb termést hoz, mint hinnénk.
Ez a nap a tavasz hírnöke. Ideje beszerezni a vetőmagokat.

Február 19.– Zsuzsanna napja. Ezen a napon mindenki nagyon várja, hogy megszólaljon a pacsirta, a tavasz hírnöke. Úgy tartották, ha alacsonyan repül, akkor még várat magára a tavasz, de ha magasan száll, akkor közel a jó idő.

Február 24.– Mátyás napja. „Ha Mátyás jeget talál, akkor töri, ha nem talál, akkor csinál.”



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!