Kerthelység

2015. márc 22.

Huszárkonyha: Paradicsomos sültcsászárhús vajas-rozmaringos parázsburgonyával

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

gróf Majláth József emlékére

A törökbálinti Majláth kastély 1920 óta tüdőszanatóriumként működik. Bár Majláth Józsefről kapta a nevét, kaphatta volna korábbi és későbbi tulajdonosairól is.

A XVIII. század legelejétől a XX. század elejéig, tehát több mint 200 év alatt, számos épületrésszel gazdagodott az eleinte kolostorként, később kastélyként funkcionáló építmény. Majláth Józsefnek Mária Terézia ajándékozza 1777-ben. A királynő és Majláth József között minden bizonnyal megalapozott lehetett a kapcsolat, hiszen Mária Terézia 1767-ben kamarai tanácsosnak hívja Bécsbe őt, majd 1776-ban kinevezi Fiume kormányzójának. Mária Teréziát a trónon II. József követi, aki újabb tisztségekkel bízza meg Majláth Józsefet, többek között a magyar udvari kamara alelnökévé nevezi ki, hovatovább 1785-ben grófi méltóságra emeli. Ezekben az időkben Majláth Pest megyei főispánként, magyar királyi udvari alkancellárként, sőt főkamarásként „keresi kenyerét”. I. Ferenc uralkodása idején ismét számos megbízatást kap. Kiemelendő ezek közül az, hogy a császár 1797-ben Galicia udvari kancellárjává, majd Velencében az olasz udvari kancellária elnökévé teszi Székhelyi gróf Majláth Józsefet, aki több mint félévszázad hivatali munka után, 1809-ben vonul nyugalomba.

gróf Majláth József
(1737 - 1810)
4 adag/ Megmosok 1 kg mangalica bőrös császárhúst (8-10 szeletet). A szeleteket mindkét oldalukon paradicsompürével kenem és megszórom sóval, köménymaggal, majoránnával, kakukkfűvel, rozmaringgal és tört fokhagymával. Sütőzacskóba helyezve a szeleteket, előmelegített sütőben kisütöm másfél óra alatt. Ha kész, a zacskókból kiveszem a szeleteket és tovább sütöm „piros ropogósra”. / Alaposan megmosok 1 kg aprószemű parázsburgonyát, nagy serpenyőbe teszem, alá kevés vizet öntök és párolom. Ha majdnem megpárolódott, belül majdnem puha, lepirítom, úgy, hogy közben a serpenyőt gyakorta rázogatom. Ha kész, félbevágom a burgonyadarabokat, vajjal kenem, sóval és rozmaringgal ízesítem. / A húst és a burgonyát párolt lilakáposztával és jóféle vörösborral tálalom.

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem inkább kölcsönzi a magyar huszárságra egykoron oly jellemző tulajdonságokat, úgymint: a leleményességet, a hazaszeretetet, a saját hagyományokhoz való ragaszkodást és a bátorságot. Új ételek létrehozásának próbája ez, a képzelt magyar – vagy más nemzetiséggel azonosítható – ízvilág keretein belül, amely minden esetben koronként változott. Mindez hagyományőrző vagy hagyományt teremtő külsőségek között.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!