Kerthelység

2014. dec 26.

Elek Sándor Törökbálint új polgármestere

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

A helyhatósági választások után, az első napok eseményeiről, jövő évi tervekről, fejlesztésekről, és a költségvetés helyzetéről kérdeztük Elek Sándor polgármestert.
•    Mik voltak az első teendői polgármesterként?
A helyhatósági választások eredményének jogerőre emelkedése után, október 21- én a leköszönő polgármester, Turai István úr átadta részemre az ilyen esetre a jogszabály által előírt teljes feladatkört.
Ezen az eseményen a Pest Megyei Kormányhivatal képviselője, Krähling Erzsébet, valamint Törökbálint város jegyzője, Kailinger Ildikó is részt vett.
Az átadás részeként, megkaptam a részletes „Cikluszáró beszámolót” városunk helyzetéről, valamint a folyamatban lévő, ügyintézés alatt álló, vagy azonnali intézkedést igénylő feladatok jegyzékét. Ez így együtt kötetnyi anyag, amelynek adathalmaza azért nem volt csak riasztó számomra, mert szinte valamennyi felsorolt részlet ismert volt már előttem, miután az előző négy év során beruházásokért felelős alpolgármesterként szinte mindegyikkel találkoztam. Ezzel együtt persze, újra és újra „átrágtam” magam ezen a dolgozaton.
Az átadott folyamatban lévő feladatok közül tájékoztatást kértem az alábbi ügyek haladásáról: mint például a Szent István - Kazinczy Ferenc- Baross utca tervezett körforgalom ügyéről, a CBA mögötti közúti átjáró lezárásáról, a Hegyalja úti tervezett járdaépítésről és csapadékvíz-elvezetés helyzetéről, a Munkácsy Mihály út (Szent István úttól a Grimm térig) az utcarekonstrukció helyzetéről, és az utca kétirányosításáról.
Kértem összeállítani egy tájékoztató anyagot az új iskola műszaki problémáiról Deutsch Tamás EP-képviselő részére, aki kérésemre elvállalta, hogy a nehézségeinkről tájékoztatni fogja miniszterelnök urat.
Fontosnak tartom a Zimándy iskola előtti tarthatatlan parkolás megoldását, és kértem, hogy készüljön előterjesztés arról, hogy a Dózsa György út a Patak utcától a Munkácsy Mihály utcáig legyen egyirányú. A pedagógusok parkolásához kijelöltem az iskola, és a hivatal hátsó udvarát. Javasoltam, hogy vegyük elő azt a lépcső tervet, ami a hivatal udvarát köti össze a Munkácsy Mihály Művelődési Ház hátsó bejáratával, úgy gondolom, hogy döntsön erről is a testület. És nem utolsó sorban jeleztem az érintetteknek, hogy állítsák össze részemre javaslataikat, ami tartalmazza azoknak a frekventált utcáknak a jegyzékét, ahova a jármű behajtást célszerű lenne a polgármesternek engedélyezni. Ezzel összefüggésben a többi utcába a járműbehajtás engedélyezését átengedem, a Városfejlesztési és Vagyongazdálkodási Iroda vezetőjének.
És természetesen az első feladataim között szerepelt, a hivatal vezető állású tagjaival való találkozás.
Hogyan fogadták Önt polgármesterként a vezetői értekezleten?
Szeretettel, régi jó ismerősként. Így, ennek szellemében köszöntöttem őket, és tájékoztattam a hivatal dolgozóit az együtt munkálkodásunkban az általam elvártakról, és lojalitást kértem mindenkitől.
Elmondtam, úgy látom, hogy az előttünk álló 2015-ös év nehéz lesz, és folyamatos kommunikáció nélkül megnehezedik a feladatellátás. Fel kell pörgetni a folyamatban lévő ügyek intézését. Véleményem szerint nagyon fontos a lakosságbarát hivatal, ezért minden ügyintézés alaphangulatát ez kell, hogy áthassa, és minden kollegámat arra kértem, hogy a lakosság ügyei intézése során az ügyintéző jókedvű, empatikus viselkedéssel ismerkedjen a felmerülő lakossági panasszal, s így is intézze azt.
Hogy látja Törökbálint jövő évi költségvetését?
A költségvetés közel 1,5 milliárd Ft maradványösszeg ismeretében biztosnak látom intézményeink 2015 évi működését. Ebből a maradványból, természetesen törekedve a biztonságra, alig több mint 300-350 millió Ft fordítható fejlesztésre, beruházásra. Úgy gondolom, hogy csak optimális lépések mellett haladhatunk célunk teljesítése felé. Növelni kell tartalékunkat, s el kell érnünk minden pályázati forrást, a költségkímélés érdekében. Ehhez már most fel kell készülni, és ahol fejleszteni akarunk, előzetes terveket kell készíteni.
Véleményem szerint egyezségre kell jutni az új iskola vezetésével abban, hogy csak a legszükségesebb esetben foglalják a létesítményt 16 óra után, hogy a létesítmény vezetése minden percet kihasználva bérbe adhassa a termeket. A létesítmény működtetési költsége magas, minden bevételből származó forintra szükségünk van. El kellene kerülni, hogy elegendő fedezet hiányában vissza kelljen adni működtetésre ezt az intézményt az államnak. Ennek szellemében kértem, hogy akik érintettek ebben, takarékosságra törekedve tervezzék meg a 2015. évi költségvetést.
Mik a legsürgetőbb feladatok, fejlesztések?
Sürgető feladat a városháza tervezése, amihez a főépítész gyors közreműködését kértem. Figyelemmel kell kísérni a két nagyberuházás helyzetét, az egyik az M0 továbbépítése a törökbálinti völgyhídtól az M1-ig, míg a másik az M0–M7 le-felhajtó építése. Mindkét esetben a beruházó a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Az ő beruházásukként fog megépülni az M7–M0 és a Károlyi út által határolt területen a záportározó is. Ennek is a sürgetését kértem. A külterületi utak javításához jelentős mennyiségű mart aszfaltra van szükségünk, amit reményeim szerint, a jelenleg folyó M0 felújítás során a meglévő pálya visszamaradásából lenne célszerű megszerezni.
Továbbá szervezés alatt áll egy találkozó Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatójával, mert nem támogatom, hogy a várost D-DNY irányból keretező erdőt „ligetesre” gyérítsék.
Mikor kezdődnek el a tervezett fejlesztések?
Biztosak lehetnek Törökbálint város polgárai, hogy rövidesen szemtanúi lehetnek majd a fentiekben felsorolt fejlesztések indításának városunkban. Soha nem téveszthetjük szem elől, hogy munkánk ellenértékét városunk polgárainak a befizetései teremtik elő intézményeink működtetésére is.
Munkatársaim nevében is köszönöm mindnyájuknak törvénytisztelő, törvénykövető magatartásukat. Mint ahogyan megköszönöm, azt is, hogy a helyhatósági választáson szavazataikkal képviselő-testületünk tagjait és polgármesterként az én megválasztásomat is támogatták, és bizalmat szavaztak az előttünk álló öt évre.

I. K.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!