Kerthelység

2014. dec 26.

Születésnapi köszöntések

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Novemberben lapzártánkig négy 90 éves törökbálinti polgárt is köszöntött a város vezetése.
Szalontai Istvánné Budapesten nőtt fel. 1957-ben férje Törökbálinton kapott állást, ekkor költözött ki a család a városból. Három gyermekük közül az egyik kislány gyermekbénulásban megbetegedett, így az édesanya otthoni munkát vállalt. A Mechanikai Művek alkalmazottjaként otthon dolgozott. Jelenleg egyik fia viseli gondját, és bár nehezen jár, aktivitása ma is a régi.

Brezovánszky Ottó feleségével 18 éve él Törökbálinton. A fiatalos úriember maga nyitott kaput az érkezőknek, és senki sem gondolta volna, hogy ő az ünnepelt. 80 éves koráig saját műhelyében műbútorasztalosként, restaurátorként dolgozott. Mint elmondta, ha újra kezdhetné az életét, két dolgot egészen biztosan ugyanúgy csinálna. Ugyan azt a lányt választaná feleségének, és ugyan azt a szakmát választaná hívatásának. Nagy szeretettel beszélt munkájáról, a fáról, amely egészen addig élő marad, amíg el nem tüzelik. Két lányuk közül az egyik sajnos már meghalt, de öt unoka, és két dédunoka is felköszöntötte a nagypapát a jeles napon.

Sellei Károlynét  november 12.-én  köszöntötte Földvári László alpolgármester, és Major Sándor képviselő. Sellei néni 1948 óta él Törökbálinton. Két gyermekével Érdről, a szülői házból költözött ide, amikor a háború után a férje hazatért a fogságból. Dolgozott harisnyagyárban, szovjet kötödében, míg végül a Mechanikai Műveknél helyezkedett el, ahol 1952-től 76-ig dolgozott, ekkor vonult nyugdíjba. Férje hazatérése után még két fia született, így mindig dolgoznia kellett. Gyakran volt kénytelen a gyerekeket otthon magukra hagyni, ezért hálásan emlékszik akkori szomszédjára, aki sokszor segített neki. Legnagyobb lányára, Borikára is sok feladat hárult, aki ma is sokat segít neki. Mint elmondta, szerencsére teljesen el tudja látni magát. Majdnem minden nap főz, maga takarít, és nem is akarja engedni, hogy gyerekei csinálják meg helyette a házkörüli teendőket. Négy gyermekétől, nyolc unokája és hat dédunokája született.

Göde Ferencné Marika nénit 90. születésnapján, november 25.-én otthonában köszöntötte Elek Sándor polgármester. Marika néni és lánya finom süteménnyel várták a látogatókat.  A Zala-megyei Salomvárról költöztek Törökbálintra.  Marika néni, férje halála után, 1984-ben követte lányát és annak családját a városba. Marika néni varrónő, és még ma is örömmel varrogat kisebb dolgokat. Kicsit kertészkedik, lányával együtt minden nap főz, mert mint mesélte, szerinte a hosszú élet titka a munka. Elmesélte, hogy Salomvárra még Zalaegerszegről is jártak hozzá kuncsaftok, de a legszebb ruha, amit életében varrt, a lánya esküvői ruhája volt. A büszke nagymama szeme fénye az unokája, aki a szomszédos házban lakik, és gyakori vendég a háznál.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!