Kerthelység

2014. dec 26.

Megfázás elleni tippek a kamrából

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

Rengeteg népi gyógymód létezik a megfázás otthoni kezelésére. Az ismertebbek a méz, a tea, a meleg leves, a C-vitamin.
Torma, az igazi nagyágyú
A frissen lereszelt zöldség kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben lévő dugulást is képes enyhíteni. A tormában lévő izothiocianát nevű vegyület hatására a légutak könnyebben megszabadulnak a váladéktól, csökken a gyulladás, a légzés könnyebbé válik.

Gyömbér, az új torokkéményseprő
A gyömbér enyhíti a köhögést, csökkenti a torokfájást, és egyben a vírusok ellen is képes felvenni a harcot. Kínában és Indiában már évszázadok óta használják a gyömbért a megfázás kezelésére. Influenzás időszakban igazi orvosság a gyömbértea mézzel és citrommal. Egy darabka friss gyömbért reszeljünk forrásban levő vízbe, majd hagyjuk ázni öt percig,majd  ízesítsük mézzel és citrommal.

Erős paprika, a duguláselhárító
A csípős fűszer leginkább a hörgőkben és az arcüregekben lévő panaszokat enyhíti. A paprika csípősségét “okozó” kapszaicin stimulálja a váladéktermelő sejteket a tüdőben és az orrüregben, illetve segíti a váladék eltávolítását. Hasonló a hatása a cayenne-borsos teának, Egy negyed teáskanál cayenne-borsot adjunk egy bögre forrásban lévő vízhez, ízesítsük frissen facsart citromlével, egy kevés gyömbérrel, és mézzel.

Vöröshagyma, a szuper köhögéscsillapító
A vöröshagyma kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben fellépő dugulást is enyhíti. A népi gyógyászatban az asztma gyógyszere. Emellett egyes baktériumfertőzéseket, mint például a tüdőgyulladást is képes legyőzni. A kipréselt nyers hagymalevet narancslével vagy grapefruitlével ihatjuk, ekkor nem érződik annyira intenzív íze.

Fokhagyma, az antibiotikum pótló
A fokhagyma helyi antibakteriális hatást fejt ki, segítségével elmúlik az orrdugulás, javul az étvágy. Náthás időszakban hetente legalább egyszer együnk nyers fokhagymát.A fokhagyma egyszerre csökkenti a dugulást a hörgőkben, kitisztítja az orrot, és enyhíti a torokfájást is. Ezeket a hatásait a benne lévő kénnek köszönheti, mely jellegzetes szagát és ízét is adja.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!