Kerthelység

2014. dec 26.

Karácsonyi forró italok

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

Méz, kalács, bejgli

A hajdani pogány ünnepeken ajándéktárgyként szereplő, mézzel készített tészta a mai karácsonyfákat díszítő mézeskalács elődjének tekinthető, míg a karácsonyi kalács, amelynek az életet jelképező búza az alapanyaga, a bőséget ígéri.

A hagyományos hazai karácsonyi töltött kalácsot, a diós és mákos bejglit a szakirodalom egy XVI. századbeli sziléziai kalácsfajtából eredezteti, maga a szó pedig a német beugen, meghajlít szóból származik, ami a korabeli mákos és diós patkó süteményt idézi.

A karácsonyfa-állítás eredete
A karácsonyfa-állítás eredete már az ősi pogány hagyományokban tetten érhető. Akkortájt a házakat és környezetét zöld ágakkal, a kelták fagyönggyel, magyallal és egyéb örökzöldekkel díszítették. Nálunk többnyire egy-egy rozmaringág, nyárfa vagy kökénybokor ága szolgált díszül, amit aranyozott dióval, piros almával, mézesbábbal, szalmafigurákkal ékesítettek és a gerendára függesztettek. A dió a rontást űzte el a háztól, az alma a bőséget, egészséget jelképezte, a szalma pedig a betlehemi jászolt idézte. A szakirodalom szerint az első hagyományosnak mondható karácsonyfát freiburgi pékinasok állították fel a város kórházában a XV. században. A fenyőfa az életet, a természet évről évre megújulását „hordozta” magában, a fára tett színes girland pedig a paradicsomi gonosz kígyót jelképezte. Az almát – a fáról szakított gyümölcsöt – később a piros, arannyal díszített üveggömbök váltották fel. Az ilyenkor szintén elmaradhatatlan gyertyák a fényt, a napot, míg a keresztény értelmezés szerint Jézust szimbolizálják.

Házi csokoládélikőr
Hozzávalók: 20-30 dkg cukor, 20 dkg olvasztott minőségi étcsokoládé,1-2 db csokoládé aroma, 2-3 dl víz, 3 dl tiszta alkohol. Az olvasztott csokoládéból, a cukorból és a vízből főzzünk szirupot, majd alaposan hűtsük le. Közben a csokoládéaromát keverjük el a tiszta alkohollal, és öntsük a kihűlt sziruphoz. Öntsük szép üvegbe, és néhány hétig hagyjuk állni a hűtőben. Időnként mozgassuk, rázzuk meg.

Narancsgrog
Hozzávalók: 4 db lédús narancs, 1 db citrom, 1,5 dl rum, 3 dl fekete tea, ízlés szerint cukor. A narancsokat és a citromot vágjuk félbe, a levüket facsarjuk ki. Készítsük el a fekete teát (3 decihez 1 filter), lassú tűzön keverjük össze a cukorral, és forraljuk fel. Keverjük hozzá a kifacsart narancs- és citromlét, majd a rumot. Pohárba töltve forrón tálaljuk.

Fahéjas forró fehércsokoládé
Hozzávalók: 20 dkg fehércsokoládé, 2 liter tej, 2 teáskanál őrölt kávé, 1,5 dl tejszín, kevés őrölt fahéj.
Forraljuk fel a tejet, majd a tűzről levéve tegyük bele a darabokra tördelt csokoládét, a fahéjat és a kávét, majd addig keverjük, amíg a csokoládé teljesen fel nem olvad. Töltsük poharakba, pici őrölt fahéjjal és tejszínhabbal kínáljuk.

Fahéjas forró csoki (2 személyre)
Hozzávalók: 10 dkg jó minőségű étcsokoládé, 0, 5 dl + 2 evőkanál forró víz, 1, 5 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 1 kiskanál őrölt fahéj, ízlés szerint cukor. A csokoládét apró darabokra törjük, és fél deci víz hozzáadásával gőz fölött felolvasztjuk. Belekeverjük a cukrot, a fahéjat és a vaníliás cukrot, majd felhígítjuk a két evőkanál meleg vízzel, és a meleg tejjel.

Forró vaníliaital
Hozzávalók (személyenként): egy vaníliarúd, 2 dl tej, egy evőkanál méz. A vaníliarúd belsejét kikaparjuk és összekeverjük a 2 dl tejjel. Felmelegítjük (de ne forrjon), és habverővel felhabosítjuk. Mézzel vagy vaníliás porcukorral édesíthetjük.

Mézes tojás flip
Hozzávalók: 8 dl tej, 4 tojás, 3 evőkanál konyak, 2 evőkanál akácméz, csipet őrölt szerecsendió és őrölt fahéj. A tojások sárgáját a mézzel keverjük habosra, majd a tejet forraljuk fel, a tojásfehérjéket pedig verjük kemény habbá. A felforralt tejet és a konyakot öntsük a tojássárgája-masszához, keverjük el jól, majd az egészet adjuk hozzá a fehérjehabhoz. Teáscsészékbe osszuk szét, és a tetejüket szórjuk meg szerecsendióval és fahéjjal.

Finn karácsony ital
Hozzávalók: 3 dl víz, 1 rúd fahéj, 5 db szegfűszeg, egy kis darab szárított gyömbér, fél-fél teáskanál kardemon mag és reszelt narancshéj, 3 dl ribizli szörp vagy vörösbor, 5 dl más gyümölcslé (pl. almalé vagy szőlőlé), ízlés szerint fehér- vagy barna cukor, a poharakba mazsola és manduladarabok. A gyömbért reszeljük le, és a többi fűszerrel tegyük a vízbe, majd forraljuk fel és kb. fél órán át igen lassú tűzön főzzük együtt őket. Szűrjük át, a fűszereket dobjuk ki.  Öntsük a fűszeres lébe a ribizli szörpöt és az alma- vagy szőlőlevet, ha szükséges, ízesítsük cukorral, majd forraljuk fel még egyszer. Mindegyik pohárba öntsünk a forró italból, és tegyünk a poharakba ízlés szerint mandulát és mazsolát.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!