Kerthelység

2014. nov 05.

TÖRÖKBÁLINTÉRT EMLÉKPLAKETTET KAPOTT A GYÉMÁNTKÚT MAZSORETT EGYESÜLET

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Törökbálint város önkormányzata minden évben kiosztja a „Törökbálintért emlékplakettet”  az elismerést a magánszemélyek vagy szervezetek a település érdekében kifejtett tevékenység elismeréseként kaphatják meg. Idén a hét éve alakult, de azóta rengeteg elismerésen és fellépésen túl lévő egyesület, a Gyémántkút kapta az emlékplakettet. Takácsné Papp Edittel az egyesület vezetőjével beszélgettünk.
Mi volt az első reakciód, mikor megtudtad, hogy idén ti kapjátok ezt az elismerést?
Már a hivatalos értesítés előtt is, hallottam a „pletykákat”, de mikor megkaptam a levelet, nagy megtiszteltetésnek vettem és hihetetlen volt számomra, hiszen tudom, hogy ezt az emlékplakettet húsz-harminc éve működő csoportok szokták megkapni. Mi pedig bár az eredményeink nagyon jók, csak hét éve működünk. Nagyon örültem a díjnak és ez egy új lendületet adott a csapatnak. Meglepő volt számomra, de nagyon megtisztelő.  Nagyon szeretném megköszönni az önkormányzatnak, hogy ránk gondoltak.
•    A díjat olyan személyek vagy egyesületek kapják, melyek a település érdekében fejtették ki tevékenységüket. Úgy érzed, hogy azért kaptátok, mert a sok vidéki szerepléssel, illetve az I. Törökbálinti Mazsorett Fesztivál megszervezésével elhelyeztétek Törökbálintot a mazsorett-térképen?
A mazsorett fellegvára Debrecen, illetve a mazsorett maga kelet felé tolódik.  Szeretnénk ezt egy kicsit elmozdítani. Szakmai berkekben abszolút elismernek minket és a legjobbak közé sorolnak. Rengeteg helyen léptünk már fel, többek között Debrecenben, Kalocsán, Budapesten, Sárváron, Kőszegen, Hajdúböszörményben és Győrben. Egyre több helyen ismernek és elismernek minket. Az eredményeink is minket igazolnak, hiszen az összes versenyző csoportom kiemelt arany minősítéssel bír.
•    Mennyire jellemző, hogy egy teljesen nulláról induló csapatot hét év alatt ilyen magas szintre lehet felhozni?
Úgy gondolom, hogy ebben a sportban is a tehetség mindösszesen 5 százalék.
A maradék a kitartás, a lelkesedés és a hozzáállás. Mindenképpen szükség van egy nagyon jó gyerekanyagra és egy olyan szülői gárdára, akik nem hagyják lazítani a gyerekeket. És nyilván kellek én és a kolléganőm. A mazsorett is akkor szép, ha van egy balett-alap, amit Misáczi Móni nyújt, aki Markó Iván szólótáncosa volt. Én pedig moderntáncot és társastáncot is tanultam, amit bele is viszek a mazsorettbe és mi ettől vagyunk extrábbak és látványosabbak.
•    Most már számolnak veletek, ha van egy országos mazsorett verseny, oda már „hivatalosak” vagytok?
Kezdjük Törökbálintnál. Gyakran hívnak minket a művelődési házba, intézményekbe, önkormányzati rendezvényekre fellépni, szinte mindegyik megkeresésnek eleget teszünk.  Nem is tudom, hogy volt-e olyan felkérés, melyet elutasítottunk. Az országos meghívásokról pedig azt tudom, mondani, hogy elértük azt, hogy tavaly meghívtak minket egy olyan mazsorett fesztiválra, melyet a fővárosban tartanak és csak a legjobbakat hívják meg. Kevés csoport mutatkozhat itt be limitált a fellépők száma. Idén nem kaptunk meghívást, de az egyik meghívott csoport nem tudott részt venni az eseményen, ezért minket kértek meg beugrónak. Számomra ez egy óriási megtiszteltetés.
•    Milyen csoportok működnek a csapaton belül? Illetve most szeptembertől milyen csoportokhoz lehet csatlakozni?
Három versenycsoport van, mely a művelődési házban illetve a Bóbita óvodában működik. Most szeptembertől elindult két kezdő csoport is óvodásoknak és iskolásoknak.  Két óvodában is tartok még külön foglalkozást az ovisoknak, A Bóbitában és a Nyitnikékben. Ezek az ottani ovisoknak szólnak, de ha valaki abban az időpontokban ér csak rá, becsatlakozhat oda is.
•    Korábban együttműködtetek a Grossturwaller Musikanten zenekarral. Ez a továbbiakban is fenn áll?
Törökbálintnak van egy fantasztikus fúvószenekara, mellyel hiba lenne nem együtt dolgozni. Had emeljem ki külön Bán Lászlót, aki szerintem egyedülálló az országban, hiszen nem csak eljátszák a zenét, hanem ő hangszereli is azokat, melyeket én megálmodok. Törökbálint nem is tudja, milyen kincset tart a kezében. Azt gondolom, hogy a mazsorettben nagyon fontos az élő fúvószene, és nagyon jól tudunk velük együttműködni.
•    Látod már a 2014-es évet?
Október 4-én fellépünk a Törökbálinti Őszi Vásáron, 5-én pedig a már említett fővárosi mazsorett fesztiválon. Október 18-án Kiskőrösre látogatunk, év végén pedig a Grossturwaller Musikanten karácsonyi koncertjén lépünk fel, ahova egy meglepetéssel készülünk.
•    A külföldi fellépések még csak álmok, vagy van már valamilyen konkrét megkeresés.
Volt már megkeresésünk Olaszországból, de ilyenkor az a szokás, hogy ha valaki meghív minket, azt vissza kell hívni. Ezért elsőként inkább a testvérvárosok irányába szeretnék nyitni. Elsősorban Süssen felé, hiszen Németországban is vannak fesztiválok, nekünk pedig vannak sváb zenére írt koreográfiáink. Szeretnénk elkezdeni egy együttműködést a Grossturwaller Tanzerral is. Tervezem, hogy őket meghívom a mi gálánkra is, hiszen egy komplex műsort lehetne kialakítani a zenekarral és a táncosokkal.
•    Mi a helyzet a Törökbálinti Mazsorett Fesztivállal? Lesz második?
Igen. Felkértek minket már a megszervezésére és ezt én 2015 őszére tervezem.  Körülbelül egymillió forint egy ilyen verseny költségvetése amit össze kell gyűjteni.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!