Kerthelység

2014. nov 05.

MEGSZÉPÜLT A SZÉRŰSKERT

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Augusztus közepén átadásra került a Szérűskertben található Honfoglalási emlékmű felújított környezete. Településünk egyik legszebb szobra – az Erdélyi Magyarok Törökbálinti Egyesületének köszönhetően – méltó köntöst kapott.

A fennállásának tízedik évfordulóját ünneplő egyesület szívén viseli a Szérűskertben található emlékművet és környékét, ezért állították fel korábban a székely kaput és ezért álmodták oda korábban a Modernkori Hősök útját, melyre már két kopjafát – Sebő Ödönét és Pongrácz Gergelyét – fel is állítottak. A tervek szerint a kopjafák állítása nem áll le, a következőkben két településnek, a legbátrabb városnak, Balassagyarmatnak és a legbátrabb falunak, Kercaszomornak szeretnének emléket állítani. A területen a murva helyett az út gyönyörű térburkolatot kapott, amelyet az egyesület tagjai kiegyenesítettek és díszvilágítással láttak el. Sajnos a szobor körül nem tudták elkészíteni a díszburkolatot, mivel a jelenlegi út nagyon mély alapokon áll. Az elmaradt munkának köszönhetően, mivel a költségvetésből maradt egy kis pénz, kihelyezésre került négy darab pihenőpad is. A felújítás során kiderült, hogy néhány helyen megrongálódott a szobor talapzata, ezért az egyesület, Molnár Tibor polgármesteri-referens segítségével felkereste a szobrászművészt, Nagy Benedeket, aki kijavította ezeket.
A tér szépítése még nincsen befejezve, az egyesület szeretne egy zászlótartót is felállítani, hogy a hivatalos ünnepségeken ki lehessen helyezni a zászlókat. A felújítási munkákat Fábik István koordinálta, aki a munkálatokban is aktívan részt vett. Az emlékmű környezetének felújításában a következő személyek munkálkodtak: Illyés Attila, Kun Csaba, Fiertelmeister István, Fiertelmeister Tibor, Szász János, Mayer József, Szabó Lajos, Pintér Zsolt, Vita Albert, Erdélyi György és Hopka László. Az Erdélyi Magyarok Törökbálinti Egyesülete köszönetet szeretne mondani a következő személyeknek, akik nagyban hozzájárultak a felújításhoz: Turai István, Csenger-Zalán Annamária, Katona Tímea és Molnár Tibor.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!