Kerthelység

2014. nov 05.

Őszi erdők-mezők ajándéka

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

Az erdőt, mezőt járó ősemberek jól ismerték a vadon gyümölcseit. Míg az elejthető vadak után kutattak, sokszor csak a vadon termő gyümölcsök fogyasztásával tartották fenn magukat.

Ám hamarosan arra is rájöttek, hogy az elejtett vadak húsa könnyebben emészthető, ha az erdőkön, mezőkön termő gyümölcsökkel együtt fogyasztják. Mivel az erdei gyümölcsök zöme ősszel érik, és sok közülük akkor a legfinomabb, ha már megcsípte a dér, igazán kellemes túrákat szervezhetünk a begyűjtésükhöz. A vadgyümölcsök közös értéke, hogy jóval nagyobb mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, szerves savakat, mint a mesterségesen kinemesített gyümölcsfajták.Az ősz, a gombaszezon csúcspontja is, erdőket járva ízletes vargányát, őzlábgombát, sárga róka- vagy trombitagombát, esetleg a mohás fenyők alatt megbúvó rizikét szedhetünk. Ehhez természetesen elengedhetetlen a megfelelő gombaismeret: e nélkül senki ne vágjon bele a veszélyes kalandba!

Szeder, az antioxidáns-forrás
A szeder tápanyagtartalma nagyon hasonlít a málnáéhoz, de szénhidrát- és növényi rost-, illetve pektintartalma nagyobb, C-vitamin- és gyümölcssav-tartalma pedig valamivel alacsonyabb, és„dúskál” az antioxidáns flavonoidokban. Az ásványi anyagok közül kálium, kalcium, foszfor, magnézium, mangán, vas, valamint réz van benne. Sok A-vitamint, folsavat, valamint némi B1-, B6-vitamint is tartalmaz. A szederlevélből készült teát hasmenés ellen, izzasztónak, salaktalanítónak használják. Vércukorszint-csökkentő hatása is ismert. Főzete gyulladás-gátló öblögető, gargarizáló szer szájnyálkahártya- és fogínygyulladás kezelésére, valamint aranyér elleni ülőfürdőhöz.

A vértisztító kökény
Gyümölcslé és lekvár készíthető belőle. Mind a bogyók, mind a levelek jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaznak. A kökénykészítmények tisztítják a vért, a vesét és erősítik a szervezetet. A termésekből készített lekvár, bor, pálinka vagy likőr betegségek után kiváló roboráló szer, immunrendszer- és idegerősítő. Zsírcsökkentő hatású, fogyókúra esetén nélkülözhetetlen. Méregtelenítő és vértisztító hatása miatt bőrkiütések megszüntetésére is alkalmazhatjuk.

Csipkebogyó
A csipkebogyó értékes C-vitamin forrás, a narancsnál például
20-szor több C-vitamint tartalmaz, ezenkívül értékes antioxidáns.

A szíverősítő galagonya
A népi gyógyászatban leggyakrabban alkalmazott szívgyógyszerek egyike. Ez utóbbi alkalmazásmódot igazolták később a XIX–XX. századi vizsgálatok, amelyek szerint a galagonya az egyik legkiválóbb szívre ható gyógynövény. E kutatások során kiderült, hogy a növény úgy erősíti és szabályozza a szívműködést, hogy jóformán semmilyen mellékhatása nincs, s ezért tartós kezelés is végezhető vele. Régóta ismeretes, hogy a galagonya hatóanyagai csökkentik a vérnyomást (ha nem is közvetlenül) és a vér koleszterinszintjét, megakadályozzák, hogy koleszterin rakódjon az érfalra, s ritkítják a szívtáji szorító fájdalommal járó (angina pektoriszos) rohamokat is. Hatóanyagai infarktus után a szívizomzat vérellátását, az ér újraképződését segítik elő, a vérnyomást és pulzusszámot csökkentik, s ezzel együtt fokozzák a szervek és az izmok vérellátását. A 40 év feletti, keveset mozgó, rendszertelenül táplálkozó, dohányzó, nagy igénybevételnek, erős stresszhatásoknak kitett menedzserek szívműködési zavarainak megelőzésére is kiváló megoldás a naponta fogyasztott galagonyatea.

A gomba értékes hasznosanyag-forrás
A gombák értékes, a szervezet sejtjeinek felépítésében részt vevő fehérjéket és a szervezet számára fontos aminosavakat, ásványi anyagokat (foszfort, káliumot, kálciumot, anyagcserét javító cinket és vasat) tartalmaznak. Emellett gazdagok D-vitaminban, és fontos A-, B1-, B2-vitaminforrások is. Kisebb mértékben E- és K-vitamin is fellelhető bennük. Fehérjetartalmuk miatt – melynek mennyisége fajonként változó – kiváló húspótlók.
A gombás ételek nemcsak finomak és laktatók, de az is nagy előnyük, hogy igen gyorsan elkészíthetők. Pár perc párolás például olívaolajon, fehérborral vagy tejszínnel, és máris van egy finom alapunk, amiből bármilyen ételt kreálhatunk: készíthetünk gombás rizottót, szószt tésztára vagy húsételre, de tölthetünk vele leveles tésztát is. Emellett készülhet belőlük krémleves, ízletes előétel, finom mártás, mártogatós, saláta, egyes fajtái pedig vadpörköltek remek alkotóeleme.

RECEPTEK: Galagonya-tinktúra
Egy jól zárható üveget lazán teletöltünk galagonyával és felöntjük gabona- vagy gyümölcspálinkával. Jól lezárva 2-3 hétig állni hagyjuk, időnként kicsit megrázogatjuk. Mikor szép barna színe lesz, mint a teának akkor átszűrjük. A tinktúrát fogyaszthatjuk magában, de csepegtethetjük teába is.

Csipkebogyómártás
Hozzávalók: 6 ek. csipkebogyólekvár, 1 ek. sherry brandy, ízlés szerint só, őrölt bors. A lekvárt 2 dl vízzel simára keverjük, majd kb. 5 percig a tűzhelyen, kevergetve összefőzzük. Ízlés szerint sóval, őrölt borssal ízesítjük, végül hozzáadjuk a sherry brandyt, és néhány perc alatt készre főzzük. Frissen sült vadszárnyasokhoz, vaddisznósültekhez kínáljuk.

Csipkebogyólekvár
Tisztítsuk meg a csipkebogyókat ugyanúgy, mintha csipkebogyóteát készítenénk, majd a bogyókat tegyük két órára hideg vízbe. Két órán keresztül vízben, lassú tűzön főzzük. Szűrjük le, a levet tegyük félre gyümölcskocsonyához, zseléhez vagy más receptekhez. Mérjük le a pépet, majd minden csészényi péphez adjunk egy-egy csésze barnacukrot. Addig főzzük tovább, amíg sűrű állagú masszát nem kapunk. Öntsük a masszát tiszta befőttesüvegekbe, majd zárjuk le az üvegeket.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!