Kerthelység

2014. nov 05.

Huszárkonyha: Országh alma túrós tejfölös tésztával

Írta: admin Kategória: Múltidéző – hagyományok

Mátyás király 1459-ben az ország akkori nádorának, guti Országh Mihálynak adományozza Torbágyot. Évtizedekkel később, az ő Ferdinánd párti utódaitól veszi el a települést Szapolyai János király, és adományozza azt Török Bálintnak, akinek nevét viseli később Torbágy.

Ami guti Országh Mihályt illeti, ha a sors úgy hozza, akár róla is elnevezhették volna településünket. Ugyanis a nagy múltú gutkeled nemzetség tagja egykoron öt egymást követő uralkodót szolgált ki. Volt udvari vitéz, főkamarás, kincstartó, országos főkapitány, főasztalnokmester, főajánlómester és Mátyás alatt az ország legfőbb méltóságát is betöltötte, nádor volt. Nem tudok arról, hogy Törökbálinton lenne róla elnevezve egy utca, egy út, egy tér vagy akár egy középület. Ha nincs, talán érdemes lenne megtenni – bevonva a körbe akár más egykori birtokosokat is – mert így igazíthatnánk egyet a sors igazságtalanságán. Hiszen Török Bálint nevét nap mint nap hirdeti városunk, míg a többiek nevéről, köztük guti Országh Mihályéról is, Törökbálint szerényen „hallgat”.

Az ételt ajánlja
Sebestyén Alma Panni
Fénykép: Tóth Máté

4 főre: Meghámozunk 4 közepes burgonyát és lereszeljük. Ütünk hozzá 3 tojást, adunk hozzá 3-4 púpozott evőkanál lisztet, ½ dl tejet, majd megsózzuk és összekeverjük. Meghámozunk 8 db közepes almát, félbevágjuk azokat és magházuktól megszabadítjuk. Nem egészen 1 cm vastag szeleteket vágunk. Ezek egyik oldalát megkenjük a burgonyás masszával és a megkent oldalukat forró olajba tesszük. Miközben sül, megkenjük a maradék burgonyás masszával az almák másik oldalát is, és amikor az egyik oldal megsült, megsütjük a másikat is. Közben csusza tésztát sós vízben megfőzünk, s ha kész túróval keverjük össze. Tálalásnál az almák kerülnek alulra, rá megy a túrós tészta, amire még tejfölt öntünk, s annak tetejére még egy kis pirított szalonnát is tehetünk.

Fülöp Tibor Zoltán



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!