Kerthelység

2014. aug 27.

Esély a hátrányban élőknek….

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Címmel rendezett konferenciát május 6.-án az erzsébetvárosi Erőművházban a törökbálinti Sorsunk és Jövőnk Alapítvány. A rendezvény a gyermekek és fiatalok társadalmi integrációját segítő programok TÁMOP 5.2.5./A-10/1-2010-022  pályázat lezárásának programja volt. A  Sorsunk és Jövőnk Alapítvány  2002 óta segít a lakhatásukat elveszítő családoknak.

Az Alapítvány 2012-ben “Esély a hátrányban élőknek” címmel az Új Széchenyi Terv keretén belül az Európai Unió támogatásával elnyert egy kétéves projektet, amely azokat a családokat segítette, akik rossz gazdasági helyzetük miatt családok átmeneti otthonába kényszerültek költözni. A program  terápiás lehetőségeket és szabadidős programokat nyújtott.
A konferenciát az egyik otthonban lakó kisfiú szavalata nyitotta meg, aki kerületi versenyen második helyezést ért el, bizonyítva ezzel, hogy hátrányból indulva is lehet nyertesnek lenni.
A meghívottakat - gyermekvédelmi szakembereket, pedagógusokat - az Alapítvány elnöke köszöntötte, majd a program szakmai vezetője ismertette az elért eredményeket és a résztvevők részarányát.
A konferencián a megvalósítást végző szakemberek mutatták be képes diavetítéssel a programok sokszínűségét, hatékonyságát.
A szülői szerepek megerősítését a terápiás módszert alkalmazó családkonzultációs foglalkozások  és szülőcsoport  segítette, a kamaszpszichodráma az egyik legnehezebb életkor megélésében tudott segíteni a fiataloknak, akik életkoruknál fogva is nehezen alkalmazkodnak a környezetükhöz. A meseterápia varázslatos világa megerősítette a jellemzően kisebb korosztályt abban, hogy nemcsak a mesékben, de az életben is történhetnek csodák.
A projekten belül, személyre szabott odafigyelést jelentett az egyéni felzárkóztató foglalkoztatás , ahol a segítés játékos formában sok-sok eredménnyel zárult.
Maradandó emlékként bizonyítják a kreatív élményfoglalkoztatásokon készült alkotások, hogy mindenki alkotóvá válhat, ha kedvet és készséget érez hozzá.
A konferencián bemutatott leglátványosabb fotókat a családi napokon és a két egyhetes ceglédfürdői táborban készítették a szakemberek.
Kulturális programként a  Vasúttörténeti Múzeumot látogatták meg a családok vagy a budakeszi Vadaspark állatvilágával ismerkedhettek meg.
A konferencia lezárását követően, a közös ebéd ideje alatt, a szakmai beszélgetések kerültek előtérbe, nagy érdeklődéssel az egyes módszerek kivitelezése, részletei iránt. Több résztvevő jelezte, hogy az adott módszert a saját intézményükben is szeretné megvalósítani.
A pályázat nagyon sok családnak adott gazdag élményt, erőt és követendő szülői, gyermeknevelési  mintát a további életükhöz.

Alapítványunk honlapja www.sorsunk-jovonk.hu ahol további információkhoz lehet jutni.

Urbán Erika

elnök



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!