Kerthelység

2014. aug 22.

Változások kapujában

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Beszélgetés Földvári Lászlóval, a törökbálinti FIDESZ elnökével

•    A Földvári név ismerősen csenghet a Törökbálintiaknak, hiszen a családod évtizedek óta Törökbálinton él. Téged az utóbbi hónapokban azonban sokan csak úgy ismertek, mint az energikus, „ifjú Fidesz vezetőt”… A Fidesz két sikeres választást tudhat már maga mögött, ami nyilván sok erőt ad a még előttünk álló, őszi önkormányzati választásokra való felkészüléshez is.

Az említett titulusra reagálva: úgy gondolom, egy politikai titulus önmagában még nem feltétlenül „valami”. Az csak egy lehetőség, amivel élni kell tudni. Az én értékrendem szerint a közösségért végzett munka, illetve az elért eredmények a legfontosabb mutatók. Az elmúlt időszakban igyekeztem magam is úgy végezni a munkámat, hogy személyemet ne a titulus, – de ne is az esetleg ismerősen csengő név – alapján ítéljék meg, hanem az alapján, amit tettem, teszek. Úgy vélem, ennek függvényében a cím által előrevetített célok is jobban érthetőek. Az utolsó két évben, mióta átvettem a vezető politikai párt helyi szervezetének irányítását, többször írtam a változás, a megújulás szükségességéről, arról, hogy a jövőnket új irányokra, alapokra kell helyeznünk. Nem elég a pártlogó, az is fontos, hogy kik vannak mögötte.
Miért tartod fontosnak a változást? Az emberek általában félnek a változásoktól…
Az elmúlt négy évben Törökbálinton rengeteg emberrel találkoztam Pistálytól a Tükörhegyen át a Felsővárig, Józsefhegyig. Az emberekkel beszélgetve mindenhonnan azt a visszajelzést kaptam, hogy megújulásra van szükség. Ennek jegyében kezdtem, kezdtünk el dolgozni, és ennek jegyében építjük föl programunk is az őszi helyhatósági választásra.
Az első változást még 2010-ben, a ciklus elején Csuka Attila előző elnök elbocsátása jelentette. A megújult Fideszben mi a közösségért kívánunk dolgozni és arra vállalkozunk, hogy a város problémáira hathatós megoldást találjunk, és a települést olyan fejlődési pályára állítsuk, ami mentes mindenféle botránytól és stabilan fenntartható.
A másik jelentős változás, hogy a jövőben nem lesz politikai szövetségesünk a Szent Flórián Törökbálintért Egyesület, mivel ők máshová pozicionálták magukat. Legfőbb szövetségesünk a Kereszténydemokrata Néppárt helyi szervezete és néhány nagyobb civil szervezet, akikről úgy gondoljuk, hogy működésükkel öregbítik a város hírnevét.
A harmadik változás a helyi Fidesz szinte teljes mértékben történő megújulása.
A csapat gerincét a fiatal értelmiség alkotja, néhány – a helyi közéletből már ismert – tapasztalattal rendelkező volt képviselővel.
A múlt hónapban hivatalosan is polgármester jelöltséget kapott Elek Sándor, a város jelenlegi alpolgármestere, aki ígéretet tett arra, hogy megválasztása esetén, a település érdekeit szem előtt tartva, átgondoltan, mégis lendületesen fogja irányítani a várost.
Júniusban a helyi jobboldal döntött a képviselőjelöltek személyéről is. A radikális változást jelzi, hogy a jelöltek többsége – bár a politikában még nem próbálta ki magát, ugyanakkor – elkötelezett lokálpatrióta, munkájában szakember, tiszta szívvel és feddhetetlen múlttal rendelkezik. Véleményem szerint ez sokszor többet ér, mint néhány év politikai tapasztalat.
A kiválasztottak között van több nyelvet beszélő jogász, közgazdász, családanya, mérnök ember, olimpikon, illetve Európa bajnok sportoló. Egy részük a civil szférában már bizonyított, most pedig arra kaptak felkérést, hogy vegyenek részt aktívan a helyi közéletben, politikában is, és odaadóan képviseljék lakóközösségüket. A Fidesz helyi képviselőjelöltjeinek hivatalos bejelentése a következő hetekben megtörténik. Ezzel szeretnénk új korszakot nyitni Törökbálinton.
Ősszel harmadik alkalommal lesz lehetőségünk választani. Ne feledjük, számunkra ez a legfontosabb választás, mivel itt a saját életünket érintő kérdésekről, saját környezetünk, családunk jövőjéről is döntünk. Nem mindegy, hogy milyen irányba halad tovább a város és kik kerülnek be a döntéshozatali szférába. A Fidesz-KDNP szövetség jelöltjeivel és hamarosan meghirdetésre kerülő programjával felkínálja a lakosságnak a változás lehetőségét. A választók pedig eldönthetik, hogy az általunk kínált változásra, a tenni akarásra, a lokálpatrióta értékekre, és nem utolsó sorban a meghirdetett programunkra adják-e szavazatukat.
Tudnál esetleg elöljáróban néhány elemet kiemelni a programotokból?
A következő hetekben mindenkihez eljuttatjuk majd részletes programunkat, de azt kiemelném, hogy fontosnak tartjuk a megújuló energia projektek beindítását, a közlekedésfejlesztést (elektromos buszok munkába állítását), innovatív beruházások beindítását, faültetési program megszervezését és minden – akár az elmúlt években elkezdett – értékalapú, innovatív, a helyi intézményrendszer jobbítására irányuló, tudásalapú program további támogatását,
a helyi kis- és középvállalkozások helyi adózásának segítését és helyzetbe hozását. Ehhez nagy segítséget nyújthat a Törökbálintra települt PMKIK, melynek előnyét ki kell tudni használni.
Mindezek megvalósítása csak a város gazdálkodásának megreformálását követően történhet. Ez mindennek az alapja. A költségvetésben rövid konszolidációra, majd határozott változásokra van szükség. Csapatunk ebben teljesen elkötelezett. Csak akkor tudunk lépést tartani a szomszéd településekkel, hogy ha a meghirdetett célokat sikerül megvalósítani. Minden adottságunk megvan ahhoz, hogy 5 éven belül
a környék legdinamikusabban fejlődő településévé váljunk.
Arra kérem, biztatom a törökbálintiakat, hogy fogadják bizalommal az új FIDESZ- KDNP jelölteket és támogassák programunk megvalósítását!

Sz. Zs.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!