Kerthelység

2014. aug 22.

BRONZÉRMES AZ MTK TÖRÖKBÁLINT!

Írta: admin Kategória: SPORT

Fennállásának legnagyobb eredményét érte el az MTK Törökbálint kosárlabdacsapata. Idén a fiúk végre felállhattak a dobogóra az NBI/B csoportjában. Spiriev Attilával a csapat ügyvezető igazgatójával és Szarvas Gábor vezetőedzővel beszélgettünk.
• A korábbi években mindig volt bennetek egy kis tüske, hiszen a csapat helyt állt a bajnokságban, de a dobogóra még nem tudtatok felállni. Most idén megtört a jég. Gondolom elégedett vagy a csapattal?
Spiriev Attila: Ritka az, hogy ne lehetne jobb, de ha a realitást nézzük, akkor büszkék és boldogok lehetünk. Egy olyan bajnokságban lettünk bronzérmesek, ahol profi, nagyon komoly költségvetéssel működő csapatokkal kell felvennünk a versenyt. Az ő legyőzésük büszkeség számunkra, csak gratulálni tudok a játékosaimnak.
Ti sokkal kevesebb pénzből gazdálkodhattok, mint egyes ellenfeletek, mégis sokkal jobb helyezést értetek el. Ez azt jelenti, hogy a pénz nem minden.
A csapat lelke hatalmas, de ez véges, erre nem lehet végig bazírozni. A csapat jelenleg az MTK és Törökbálint anyagi, valamint az ELITE Basket szakmai segítségével olyan eredményt ért el a világ második legnépszerűbb sportjában, Törökbálinton, mely egyedülálló. Olyan városok csapatait hagytuk magunk mögött, mint Debrecen, Pápa, Eger, Veszprém, Győr, Salgótarján vagy Baja, ami szinte irreálisnak tűnik.
A csapat fennállásának eddigi legjobb eredményét érte el, mégis edzőváltásra kerül sor. Mi ennek az oka?
Azzal kell kezdenem, hogy nagyon köszönöm Molnár István „Kicsi” hároméves munkáját. Azt tudni kell, hogy amíg a felnőtt csapatot edzette mindvégig Pápán lakott és ez eléggé felemésztette őt, ráadásul tavasszal egészségügyi gondokkal is küzdött. Sokat gondolkodtunk, hogy mi legyen, végül arra jutottunk, hogy az ő segítségével, de az utolsó öt mérkőzésre már Szarvas Gábor készítette fel a csapatot. Gábor bejelentette, abba szeretné hagyni a játékosi pályafutását, ezért úgy döntöttem, rábízom a felnőtt csapat szakmai irányítását.
Szarvas Gábor viszonylag fiatalnak számít, úgy gondolod, hogy meg fog tudni birkózni a feladattal?
Ha nem gondolnám, akkor nem kértem volna fel. Gábor három éve edzi az utánpótlást, és különböző képességű gyerekekből, fantasztikus munkával, igen jó csapatokat hoz létre. Szaszát az ország egyik legtehetségesebb edzőjének tartom. Én hosszú időben gondolkodom vele. Az első évben nincsenek konkrét helyezésben kifejezett elvárásaim felé, hiszen ez nem csak rajta múlik, hanem több külső körülményen is.
Akkor nem elvárás, hogy a csapat folytassa a javuló tendenciát és a dobogó első vagy második helyén végezzen?
Sose szoktuk meghatározni, hogy hányadikak szeretnénk lenni. A lényeg, hogy a munkát elvégezzük, a játékosaink egyénileg és csapatszinten is fejlődjenek. Nagyon sokszor csak egy hajszálon múlnak a dolgok. Volt olyan időszak az ősz végén, hogy kérdéses volt, egyáltalán bejutunk-e a felsőházba. A rájátszást úgy kezdtük, hogy volt egy győzelmünk és négy vereségünk, akkor pedig az vált kérdésessé, bejutunk-e az első négybe. És most itt állunk bronzéremmel a nyakunkban. Ebből látszik, milyen nüánszokon múlik az egész. Az ellenfeleinknél nagyon komoly igazolásokról hallani, úgyhogy még nem tudok mit mondani az esélyeket illetően. Egy biztos: mi mindent megteszünk a siker érdekében.
Nálatok lesz mozgolódás a nyáron, igazolás szempontjából?
Hál’ Istennek semmi szenzációval nem szolgálhatok. Bronzérmesek lettünk, jó a játékos keretünk. Jellemző, hogy a kosárlabda szakportál a nyugati csoport legjobb játékosának Bódi Ferencet, a legtöbbet fejlődött játékosnak pedig Spiriev Olivért választotta. És persze évek óta folyamatosan bizonyítja kiváló játéktudását Bihari Máté és Wehner Zoltán is, Baross Kristóf megint fejlődött, és sokat várunk a következő szezonban az idény közben hozzánk került Bíró Bencétől, Csempesz Balázstól és az ifjú Fleck Bálinttól is. Egy célunk volt, egyben tartani a csapatot, ami nem egyszerű, de sikerült. A bronzérmes csapatból majdnem mindenki elkötelezte magát, csak Hájer Ádám gondolkodik még a folytatáson. Fiatal játékosainkat  tervezzük felhozni a felnőtt csapatba, illetve lehet szó egy-két fiatal játékos igazolásáról is.
Az NBI/A-ból érkezett tavaly a csapathoz Bódi Ferenc, sikerült beilleszkednie?
Feri világéletében profi játékos volt, és ezt a profi mentalitást képviseli nálunk is. Példamutató hozzáállással vett részt az edzéseken, mérkőzéseken, önmagával és csapattársaival szemben is maximalista. Arra, aki dolgozni, fejlődni akar, nagyon jó hatással van, és kiváló teljesítményt nyújtott a szezonban. Ezért is örülök annak, hogy ha egy kicsit korlátozottabb módon is, hiszen egyre több szerepet kap az utánpótlás edzésében, de folytatja a játékot a felnőtt csapatban.
Az MTK Törökbálint szurkoló számára veled kapcsolatban egy rossz és egy jó hír van. A rossz, hogy abbahagyod a játékot, a jó pedig, hogy Spiriev Attila téged kért fel a csapat vezetőedzőjének. Nem vagy még túl fiatal, ahhoz, hogy befejezd az aktív játékot és elkezd az edzői pályafutásod?
Szarvas Gábor: Úgy gondolom, hogy az edzői munka nem korfüggő, készen állok arra, hogy egy felnőtt csapatot is irányítsak. Véleményem szerint az utolsó mérkőzések csapatépítés szempontjából jól sikerültek, hiszen az idősebb játékosokban is kialakult egy tisztelet felém, elfogadták a tanácsaimat, melynek köszönhetően 5-ből ötször nyerni tudtunk.
Játékos-edzőként való folytatás fel sem merült?
Nem, mert egyrészt ezt a szabályok sem engedik, de magammal szemben kevésbé vagyok kritikus, nem látnám reálisan a tényeket.
Gondolom jól esett, hogy a vezetők nem kezdtek külső edzőket megkeresni, hanem benned látták meg a potenciális edzőt.
Jól esett a bizalom, de ez kölcsönös.
Molnár Istvánnak nem csak Törökbálinton voltál játékosa, hanem már korábban is. Megegyezik az edzői felfogásotok?
Abszolút nem. Nem mondom, hogy rosszabb vagy jobb, más.
A csapatnak nem lesz nehéz egy teljesen más felfogású játékot játszania?
Szerintem nem. A csapat nyitott a kosárlabdához való hozzáállásomra és igénylik az újat.
Spiriev Attila az egyik legtehetségesebb edzőnek tart téged. Mennyire húz a szíved az MTK-hoz? Előfordulhat, hogy felfigyelnek rád és megpróbálnak elcsábítani?
Mint ahogy a magánéletemben is a holtomiglan-holtodiglan házasságban hiszek, remélem, hogy az MTK-val való házasságom hosszú idejű lesz. Remélem, hogy közösek az álmaink és a vágyaink.
Mik a terveid a következő évre?
Mikor átvettem a csapatot, azt mondtam a fiúknak, hogy a következő bajnokságot meg szeretném nyerni, és ez nem csak buzdításként mondtam, hanem tényleg hiszek benne, hogy meg fogjuk csinálni.

Németh



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!