Kerthelység

2014. júl 02.

Egy éve a városrendészet élén

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Egy éve állt a Városrendészet – akkori nevén a Közterület-felügyelet – élére a mostani vezető. A korábban 21 éven keresztül a rendőrségnél szolgáló és egészen az őrnagyi rangig eljutó Lengyel Dezső vezetése alatt a közterület-felügyleti tevékenység számottevően javult, és végre elindult a térfigyelő kamerák „éles” működtetése is. Az elmúlt évről, a tapasztalatokról és a problémákról beszélgettünk vele.

Géczy Krisztián, Lengyel Dezső és Káldi Balázs

Géczy Krisztián, Lengyel Dezső és Káldi Balázs

Ilyenkor tavasszal beindulnak a kerti munkák, amelyek zajjal, porral, rendetlenséggel járhatnak. Mik azok a tipikus problémák, amelyekkel a közterület-felügyelők leginkább találkoznak ebben az időszakban?
A hulladék-elhelyezési szabályok megsértése, zajkeltés, a közterület ingatlannal határos szakaszának gondozatlansága, a tűzgyújtással kapcsolatos szabályok megsértése… Ezek a szokásos tavaszi-nyári problémák.
Kezdjük a közterületen elhelyezett hulladékkal… A tavasszal aktuális zöldhulladék-gyűjtés eddigre lezárult, a májusban esedékes lomtalanítás pedig most kezdődik, bár nem olyan formában, mint ezt a lakosok megszokták. Ez azt jelenti, hogy őszig már semmit sem rakhatunk ki a portánk elé?
Legalábbis engedély nélkül nem. Ettől az évtől kezdve ugyanis a háztartásokban felszaporodó lomot – előzetes időpont egyeztetés alapján – közvetlenül a háztól viszi el az a szolgáltató, aki a heti szokásos kommunális hulladékszállításra szerződött az önkormányzattal. A lomokat az elszállításig az ingatlanon kell tárolni. Ami pedig a zöldhulladékot illeti, már túlvagyunk azon az időszakon, amikor a kerti nyesedéket a Városgondnokság elszállítja, tehát az őszi gyűjtési időszak kezdete előtt zöldhulladékot sem szabad a közterületre kitenni. Viszont ingyenesen ki lehet vinni a hulladékudvarba, ha a megvásárolt kötöző zsineggel van összekötve, vagy az erre rendszeresített zsákba van rakva.
Tavasszal indul a gallyazás, rotátorozás, fűnyírás is. Úgy tudom, ezeket a tevékenységeket sem lehet bármikor végezni.
Helyi rendelet mondja ki, hogy Törökbálinton sűrített levegős, elektromos és belső égésű motoros vágóberendezésekkel, kerti gépekkel és más eszközökkel, vagyis olyan eszközökkel, amelyeknek a működése nagy zajt okoz, munkanapokon csak reggel 6 és este 8 óra között, szombaton pedig reggel 8 és este 6 óra között lehet munkát végezni. Vasárnap és ünnepnapokon – elkerülendő a nyugalmat zavaró zajkeltést – ezeknek az eszközöknek a használata tilos!
Beszélgetve helyi lakosokkal, a zajvédelem szabályozásának fölöttébb eltérő a megítélése. Sokan későig dolgoznak hétköznap és vannak, akik még szombaton is, így csak a vasárnapjuk szabad, akkor viszont nem tudnak a kertben dolgozni.
A rendeleteket nem mi hozzuk, a mi dolgunk az, hogy betartassuk őket. Úgy gondolom, hogy mikor a képviselő-testület ezt a rendeletet megalkotta, a helyi igényeket is felmérte. Véleményem szerint szervezés kérdése, hogy az ember ne vasárnapra hagyjon ilyen munkákat. Törökbálint a szó jó értelmében véve egy konzervatív kisváros, ahol a vasárnap a pihenés és a nyugalom napja. Ezt pedig tiszteletben kell tartani. Mi is tapasztaljuk, hogy sokan megsértik ezeket a szabályokat, és gyakran érkeznek hozzánk ilyen jellegű panaszok is. Az esetek nagy részében az emberek együttműködőek és figyelmeztetésre felhagynak a szabálytalankodással.
Mi a helyzet a házak előtt lévő sövényekkel, amelyek belógnak a járdára, illetve azokkal, melyektől nem lehet belátni a kereszteződést?
Ezek gondozása a közterülettel határos ingatlanok tulajdonosainak feladata. Ha panasz érkezik hozzánk, vagy magunk tapasztaljuk, hogy a terület elhanyagolt, megkeressük a tulajdonost és megkérjük portájának rendben tartására.
Említette az égetést is, mint problémát. Erre milyen szabályok vannak?
A település belterületén egyáltalán nem lehet égetni. Külterületen pedig csak kizárólag kerti hulladékot és avart lehet ilyen módon megsemmisíteni, hétfőnként délután 5 és este 8 óra között. Ha esetleg hétfő munkaszüneti nap, akkor a rá következő munkanapon szabad égetni.
Hol lehet ezeket a szabályokat elolvasni, amiket most említett?
Az általam említett szabályok a képviselő-testület által elfogadott rendeletekből származnak. Ezek a rendeletek helyi jogszabályoknak számítanak, és a Város hivatalos honlapján lehet elolvasni őket (www.torokbalint.hu – Képviselő-testület – Rendeletek). Ha valaki mégsem tud hozzájuk jutni, vagy nehézséget okoz az értelmezés, a polgármesteri hivataltól – személy szerint akár tőlem is – kérhet felvilágosítást.
A polgármester úr által írott „Heti hírekben” mostanában gyakran olvashatunk a közterület-felügyelők munkájáról. Úgy látom, visszatérő téma a szabadon kóborló kutyák problémája.
Ez bizony igaz. Több bejelentés érkezett hozzánk olyan kutyatulajdonosok ellen, akik kutyájukat nem zárták el megfelelően, így az kiszökhetett az utcára, vagy átszökhetett a szomszédba. Sajnos, arra is volt példa, hogy az állat nem csak kiszabadult, de meg is harapott valakit, vagy súlyosan megsebesített más kutyát. A szabadon kóborló kutyákkal különben nem csak az a baj, hogy rátámadhatnak emberekre, hanem kiugorhatnak kocsi elé is, balesetet, kárt okozhatnak. Mivel hatáskör hiányában az ilyen esetekben nincs lehetőségünk saját jogon eljárni, az Érdi Járási Hivatalnál teszünk szabálysértési feljelentést, ha úgy látjuk, hogy nem elegendő a figyelmeztetés. A „veszélyeztetés kutyával” szabálysértést a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 193. § (1) és (2) bekezdése határozza meg. Ez a cselekmény ötezer forinttól százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
Gyakran kapunk bejelentést a közterületen gazdátlanul kóborló kutyákról is. Ilyenkor a gyepmester segítségét kérjük. Ha a tulajdonos személyét ki tudjuk deríteni, intézkedünk vele szemben, de sajnos sokszor azt tapasztaljuk, hogy az állat fülében nincs azonosításra szolgáló chip.
Megoldódtak a parkolási gondok? Egyrészt a Zimándy iskola előtt szokott ez problémát jelenteni, de a művelődési ház előtt sem mindig rózsás a helyzet.
Rendszeresen ellenőrizzük és figyelmeztetjük az autósokat a parkolás szabályainak betartására. A Dózsa György utca egyirányú és ráadásul annyira keskeny, hogy mindkét oldalon nem állhatnak le az autók, mert ez akadályozza a forgalmat. Sokszor az ott lakók nem tudnak kihajtani az ingatlanukról, mert nincs meg a kanyarodáshoz szükséges ív. Az iskola dolgozóit és a gyerekekért érkező szülőket arra buzdítjuk, hogy vegyék igénybe a polgármesteri hivatalnál levő parkolót.
Eddig sokan abban a hitben voltak, hogy hétvégenként büntetlenül lehet zajongani, avart égetni, hiszen a közterületesek csak hétköznap dolgoznak. Mostanában viszont egyre többször lehet találkozni velük szombaton és vasárnap is.
Polgármester úr és jegyző asszony is nagyon fontosnak tartja a közrend, közbiztonság kérdését és szerencsére törekvéseiket a képviselő-testület is támogatja. Az utóbbi egy év alatt a három fős mezőőrség létszámát egy főre csökkentettük, és a felszabaduló státuszok terhére a közterület-felügyelet létszámát az addigi három főről öt főre növeltük. Voltak, akik aggódtak, hogy a mezőőrök létszámának csökkenésével gazdátlanul maradnak a külterületek, de figyelünk rá, hogy ez ne így legyen, és a közterület-felügyelők rendszeresen járőrözzenek ott is. A mezőőrséget és a közterület-felügyeletet közös szervezetbe integráltuk – ezért is változtattuk meg az elnevezést városrendészetre – , mert így jobban lehet szervezni és koordinálni a munkát. Voltaképpen mindkét szakterület ugyanazért dolgozik: Törökbálint rendjéért. A lényegen nem változtat, hogy más-más feladatot kell ellátniuk. A mezőőrök egyike letette a közterület-felügyelői vizsgát, így ő most közterület-felügyelőként dolgozik, de ha a mezőőrt kell helyettesíteni, akkor ott is hadra fogható. Ezzel a mostani létszámmal meg tudjuk oldani, hogy – ha nem is minden hétvégén – rendszeresen szervezünk hétvégi szolgálatokat.
Nem volt különösebben beharangozva, de nagyjából egy hónapja már nem csupán dísznek számítanak a térfigyelő kamerák, hanem valaki nézi is őket. Mondana erről pár szót?
A képviselő-testület döntését követően április közepén valóban beindult a 16 térfigyelő kamera képének folyamatos figyelése. A kamerák képeit egyelőre munkaidőben nézi az éppen soros felügyelő, de a felvételeket nyolc napig megőrizzük, így ha valami bűncselekmény vagy szabálysértés történik a városban, akkor a képek visszakereshetőek, mint ahogy erre volt is már példa.
Múltkor olvastam, hogy megbüntettek egy egyirányú utcába szabálytalanul behajtó autóst, miután a kamerákon keresztül észlelték a szabálytalanságot. Ha valaki szabálysértést követ el, és az a kamerán látszik, akkor azonnal intézkednek ellene?
Ez a gyakorlatban úgy zajlik, hogy az aznapi ügyeletes – ha lát valami szabálytalanságot – rögtön értesíti a terepen lévő kollégát, aki a helyszínre siet és intézkedik. Például az eltelt alig egy hónap alatt a kamerák segítségével sikerült többször is tetten érnünk illegális hulladéklerakókat a szelektív gyűjtőknél.
Milyen a kapcsolat a rendőrséggel, illetve a városőrséggel?
Őrsparancsnok úrral napi kapcsolatban vagyunk, nem csak telefonon, hanem személyesen is, hiszen egy helyen dolgozunk, mióta a Városrendészet a Bajcsy-Zsilinszky utcai épületbe költözött. Gyakran előfordul, hogy közös akciókat szervezünk, és a közterület-felügyelők beosztását is a körzeti megbízottak körzetéhez igazítottam. Szerveztünk már közös oktatást, közös eligazítást is, amit mindkét részről nagyon pozitívan fogadtak a kollegák. A Városőrséggel is jó viszonyban vagyunk, de közösen nem szoktunk járőrözni, hiszen pont ellentétes időszakban dolgozunk. Ők esténként és hétvégeken érnek rá, mi pedig inkább hétköznap és napközben vagyunk szolgálatban. Persze, volt már és lesz is még közös akció, amikor éjszaka a Rendőrőrs, a Városrendészet és a Városőrség együtt lát el szolgálatot. A Városrendészet felettese a jegyző, aki polgármester úrral együtt nem csak nagyon pártfogolja, de kifejezetten el is várja az együttműködést.  Az a tervünk, hogy a helyi vadásztársasággal, a természetvédelmi őrökkel és az erdészettel is szorosabbra fűzzük a kapcsolatot. Ennek első lépései meg is történtek már, és mondhatom, a kezdeményezés minden fél részéről jó fogadtatásra talált. Remélem, közös fellépéssel sikerül majd visszaszorítani az erdőkben a falopást és a szemétlerakást.
Közel egy éve állt munkába itt a településen, mi a tapasztalata? Jól érzi itt magát?
Amikor az első felvételi beszélgetésen voltam jegyző asszonynál, rögtön kiderült, hogy a célunk azonos: nem egy büntető, hanem egy olyan szervezetet szeretnénk, amely a közt szolgálja.  Ezt az elvet képviseli polgármester úr is, és támogatta a képviselő-testület is, amikor a közterület-felügyelet átalakításáról döntött, és elfogadta azokat a javaslatainkat, melyekhez a jóváhagyást kértük. Én úgy tapasztalom különben, hogy itt a képviselők nagyon a szívükön viselik a közterületi problémákat, sok kérés, észrevétel, javaslat érkezik tőlük. A rendeleteket, jogszabályokat be kell tartatnunk, ezektől eltérni nem tudunk, de a hangsúlyt a megelőzésre szeretném helyezni. Általában igaz a munkánkra, hogy ha lehet, mellőzzük a büntetést, mert hiszünk abban, és a tapasztalatok is ezt mutatják, hogy a törökbálintiak törvénytisztelő emberek, szép szóból is megértik, hogy a szabályok betartása a közösség érdeke és a közösséget védi.

N.G.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!