Kerthelység

2014. júl 02.

Jubileumi koncert a Munkácsy Mihály Művelődési Házban

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Szőnyi Erzsébet zeneszerző,a törökbálinti Zeneiskola névadója 90 éves.

Május 11-én Jubileumi Koncerttel ünnepeltük Szőnyi Erzsébet tanárnőt, zeneszerzőt, a Törökbálinti Zeneiskola névadóját. A meghívón hat sorban sorolják Erzsi néni titulusait, ahol a Kossuth és az Erkel Ferenc díj mellett ott a Volf György díj is, és természetesen Erzsi néni egyben Törökbálint díszpolgára is. Az interjú készítésekor a készülődés még gőzerővel folyt, a Zeneiskola apraja és nagyja lelkesen vett részt a munkában. Feleki László igazgató úrral egyszerre tekintettünk előre a közelgő nagyszabású eseményre, és egy kicsit visszafelé is, a Zeneiskola húsz éves múltjára.
Igazgató úr! Egy ilyen jeles esemény arra készteti az embert, hogy kicsit visszatekintsen az elmúlt évekre. Ön is így van ezzel?
Ez az év valóban többszörösen is jubileumnak számít. A számok misztikája érdekes az idén, hiszen az Zeneiskola 1994-ben alakult, tehát éppen húsz éves, ez pedig egybeesik névadója, Szőnyi Erzsébet kilencvenedik születésnapjával. Névadó hangversenyünk húsz éve szeptember 24-én volt, és Erzsi néni is 24-én született.
Hogyan készülnek a nagy eseményre?
Nagyszabású koncerttel készülünk. Természetesen elsősorban Erzsi néni művei lesznek műsoron. Az előadók között ott lesznek a Zeneiskola növendékei, a törökbálinti Cantabile kórus Vékey Marianna vezényletével, és meghívtuk a Budapesti Vonósokat is, Pilz János koncertmester vezetésével. Ők egy olyan művet játszanak majd, amelynek ez lesz az ősbemutatója. A műsorban zenekari művek, kórusművek, hangszeres és énekes produkciók követik majd egymást. Nagyon lelkesen készülünk, szeretnénk Erzsi néninek örömet szerezni.
Már öt éve, hogy az akkor 85 éves Erzsi nénivel interjút készítettem a Kerthelységnek. Hogy van azóta?
Örömmel mondhatom, hogy nagyon jól. Bár az elmúlt évben átesett egy súlyosabb szívbetegségen és operációra is sor került, de utána teljesen felépült, és ma talán jobban van, mint annak előtte. Itt volt velünk az áprilisi Regionális Szolfézsversenyen is. Ő adta át a díjakat, és ugyanolyan intenzitással, és jókedvvel vett részt mindenben, mint ha ez a húsz év el sem telt volna.
Mi minden történt a Zeneiskola életében az elmúlt hónapokban? Hogy sikerült átvészelni az oktatási rendszer átszervezésével járó változásokat?
Az átszervezés valóban járt változásokkal, sőt ez a folyamat még most is zajlik. Az iskolák, köztük a Szőnyi Erzsébet Zeneiskola is, az érdi tankerület fennhatósága alá került. Így egy kicsit nehézkesebb lett az ügyintézés, de ez is olyasmi, amihez egyszerűen hozzá kell szokni.
Hogyan érintették a változások a Zeneiskola tanárait és növendékeit?
A változások elsősorban új szervezési, adminisztrációs feladatokat, és a financiális körülmények megváltozását hozták magukkal. A Zeneiskola dolgozói, azaz a tanárok most már állami alkalmazottak, az államtól kapják a fizetésüket. Mivel Törökbálinton mindig is prioritást élvezett az oktatás magas színvonalának biztosítása, az itt tanító pedagógusok nem feltétlenül jártak jól a változásokkal. Szerencsére azonban az Önkormányzat nem vonult ki teljesen erről a területről, így többé- kevésbé biztosítani tudjuk, hogy a kollégák legalább az előző időszaknak megfelelő bérezést kapjanak. A diákok és a szülők azonban ebből nem sok mindent vesznek észre, hiszen a munka folyik, a zenét tanuló gyerekek száma egyre nő. Az idei évfolyamba már 260-an járnak, és hamarosan eljön a következő felvételi időpontja is, ahol még több jelentkezőre számítunk. A Bálint Márton iskolában tavaly indult el a zenetagozatos osztály, ahonnan valószínűleg további tehetséges, lelkes diákok jelentkezése várható, úgyhogy valószínűleg komolyan válogatnunk kell majd a jelentkezők között.
Milyen rendezvények színesítették a Zeneiskola életét a közelmúltban?
Mint már említettem, áprilisban immár hagyományosan mi rendeztük a Regionális Szolfézsversenyt. Ezen kívül volt egy házi furulya és fuvola versenyünk, amelyet elsősorban a saját örömünkre rendeztünk, illetve megnéztük, hogy hogyan állnak helyt a növendékeink versenyhelyzetben. Több növendékünk vett részt országos versenyeken. Vannak nagyon tehetséges diákjaink. Faragó Tamás zongorán, Mitrovics Hanna fuvolán, és Berente Darida zongorán és fuvolán is nagyon szépen játszik. Ők versenyeznek és sokat szerepelnek is, de általában az a tapasztalatom, hogy a legtöbb növendékünk tényleg lelkesen tanulja és élvezi a zenét. Szőnyi Erzsébet munkássága is ezt a célt szolgálja, és a mi munkánknak is éppen ez a lényege.

A Kerthelység Szerkesztősége szeretettel köszönti Erzsi nénit, jó egészséget és még sok boldog, alkotással teli évet és minden jót kíván!

Nyíri



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!