Kerthelység

2014. júl 02.

Pünkösd ünnepén – receptek

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

A keresztény ünnepek sorába a húsvét utáni 50. napon „lép” pünkösd. A pünkösd elnevezés is az időre utal: a görög pentekosztész, vagyis ötvenedik szóból ered. Ezen a napon ünnepli a keresztény világ a szentlélek eljövetelét és az egyház megalapítását.

Az írás szerint krisztus mennybemenetele utáni  50. napon az apostolok összegyűltek, majd hatalmas szélvihar kerekedett, s a szentlélek lángnyelvek alakjában leszállt a tanítványokra. Péter apostol ekkortól kezdett prédikálni, melynek hatására követői megalakították az első keresztény gyülekezeteket. Pünkösd azonban nemcsak az egyház születésnapja: ez az ünnep a várakozásé is. Azé a várakozásé, hogy az előttünk álló évben milyen lesz a termés, lesz-e egészség és bő gyermekáldás a családban. A letűnt idők pünkösdi népszokásai ily módon a keresztény hit és a jövő iránti remények köré fonódtak egész Európában.

Pünkösd havának legfinomabb gyümölcsei és zöldségei
Májusban megjelennek az első legfinomabb tavaszi gyümölcsök, így a cseresznye és a földieper, és ez a hónap a „zöldségek királynőjének”, a spárgának is a szezonja. A cseresznyéről például tudni kell, hogy nemcsak a szervezet téli, vitaminszegény hónapokban megfogyatkozott B-vitaminjainak a pótlására kiváló, hanem kálium-, folsav- és magnéziumtartalma révén hatékony szerepe van a vízhajtásban, a csontozat, a fogak és az idegrendszer erősítésében is. Hasonlóan gazdag tavaszi vitaminforrás a földieper, amelynek B2-vitaminja mellett jelentős a C-vitamin tartalma is. Magas ásványtartalma miatt kitűnő vértisztító, de magas vérnyomás, székrekedés ellen is jó hatású, s mindemellett baktériumölő és kiváló bőrápoló. Pünkösdkor pedig valamilyen sütemény, torta, krém töltelékeként vagy sültek pikáns kísérőjeként tegyük a családi asztalra. És persze májusban már itt van bőséggel a már említett, a tavaszi vitaminbombák sorában a ma már szerencsére nemcsak az ínyencek körében fogyasztott spárga, ami nagy mennyiségben kínálja C- és E-vitaminkészletét, vízhajtást serkentő káliumát, valamint a sejtképzésben és a vér oxigénellátásában kiemelt szerepet játszó folsavat és szelént.

Néhány receptajánlat

Mézes csirkemell epres spárgával
Hozzávalók: 4 szelet csirkemell filé, 50 dkg fehér spárga, 30 dkg apróra vágott eper, 4 ek. olívaolaj, fél dl víz, 2 ek. méz, 3 ek. konyak, só, őrölt zöldbors. A csirkemell filéket egyenlő kisebb darabokra vágjuk, majd besózzuk, és egy serpenyőben felforrósított olajon mindkét oldalukat megpirítjuk. Aláöntjük a vizet, majd borsozzuk és hozzáadjuk a mézet. Összeforraljuk, kiszedjük belőle a hússzeletkéket és tálra félretéve melegen tartjuk. A serpenyőben maradt pecsenyeléhez öntünk még 1 ek. olívaolajat, majd beletesszük a megtisztított és kisebb darabokra vágott spárgát (a fejüket tegyük félre!). Sózzuk, és néhány perc alatt roppanósra pároljuk. Ha kész mellédobjuk a spárgafejeket, aláöntjük a konyakot, majd beletesszük az epret is. Együtt hirtelen összeforraljuk, és ráöntjük a tálon lévő hússzeletekre.

Spárgás tőkehal
Hozzávalók: 60 dkg tengeri tőkehalfilé (tonhalból is készíthető), 60 dkg fehér-vagy zöldspárga, 3 ek. citromlé, 3 tojássárgája, 2 dl tejszín, 10 dkg vaj, só, őrölt bors, tárkony, cukor. A szeletekre vágott halat sózzuk, borsozzuk, majd a citromlével megöntözzük, és kb. fél órára hűtőbe tesszük. A megtisztított spárgát cukros-sós-citromos vízben néhány percig roppanósra főzzük. A tojássárgákat a tejszínnel (gőz fölött) pár perc alatt összefőzzük, sózzuk, borsozzuk, pici tárkonnyal és citromlével ízesítjük, majd 2 dkg vajjal mártássá keverjük. A halszeleteket a maradék vajon mindkét oldalukon átsütjük, tálra rakjuk, mellétesszük a spárgát, és leöntjük a mártással. Párolt rizzsel kínáljuk.

Sült csirkemellszeletek eperkörettel
Hozzávalók: 6 szelet kicsontozott csirkemell, 25 dkg földieper, 2 ek. méz, 3 ek. olívaolaj, 1 kk. mustár, ízlés szerint borecet, só, őrölt fehér bors. A mézből, mustárból és egy kevés olívaolajból páclevet készítünk. A csirkemelleket kissé megborsozzuk, sózzuk, majd az előkészített páclébe tesszük két óra hosszára. Utána a megmaradt olívaolajon mindkét oldalukon átsütjük. A visszamaradt sütőolajat leszűrjük, serpenyőben 1-2 percre rátesszük a félbevágott epreket, hogy egy kissé „összeessenek”, majd ráöntünk egy kevés borecetet. Végül a tálra tett kisült hússzeletekre öntjük. Párolt rizs kínálunk mellé.

Epres túrótorta
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 10 dkg étcsokoládé, 5 tojás, 7 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, csipet só. A krémhez: 25 dkg túró, 25 dkg friss eper, 10 dkg porcukor, 3,5 dl tejszín, 0,5 dl rum, 1 citrom leve, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csapott ek. zselatin. A díszítéshez: 20 dkg eper, 1,5 dl tejszínhab. A tojások sárgákat habosra keverjük a vajjal, a por- és vaníliás cukorral és a csipet sóval, hozzáadjuk a lisztet és a vízfürdő felett folyósra olvasztott csokoládét. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és finoman hozzákeverjük a masszához. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, majd előmelegített sütőben, 180 °C-on készre sütjük. A kisült tortalapot kihűtjük, és három részre vágjuk. A túrót kikeverjük a por- és vaníliás cukorral, a rummal és a citromlével. A tejszínt felverjük, hozzáadjuk a kevés vízben, kis lángon feloldott, langyos zselatint, majd az egészet beleforgatjuk a túrókrémbe. A tortaformába visszahelyezzük az első tortakarikát, a krém felét rákenjük, megszórjuk eperdarabokkal. Rátesszük a másik tortakarikát, és a maradék krémet rásimítjuk. Erre is rakunk tetszés szerint eperdarabokat, végül ráhelyezzük az utolsó tortalapot. Bevonjuk tejszínhabbal, és tetejét eperszemekkel díszítjük.

Cseresznyés lepény
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 20 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 2 tojássárgája, 3 dl tejföl, 1 citrom reszelt héja, csipet só, 15 dkg porcukor, 1 tojás. Töltelékhez: 80-1000 dkg kimagozott idei cseresznye, 20 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, 12 dkg darált dió, 1 vaníliás cukor, 3-4 kanál zsemlemorzsa. A lisztet a vajjal, tojássárgákkal, tejföllel, a citrom reszelt héjával, a sóval, porcukorral és élesztővel összedolgozzuk. Két részre osztjuk, majd 1 órára hűtőbe tesszük. A kimagozott cseresznyét megszórjuk a porcukorral, a vaníliás cukorral, a dióval és a citrom reszelt héjával, majd jól összekeverjük. A tésztából két lapot nyújtunk, az egyiket félig megsütjük. Tetejét megszórjuk a serpenyőben olaj nélkül rózsaszínűre pirított zsemlemorzsával, majd a leszűrt cseresznyével beborítjuk. Rátesszük a másik lapot, tetejét villával megszurkáljuk, megkenjük a tojással, majd közepes hőmérsékleten megsütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Tags:


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!