Kerthelység

2014. júl 02.

Huszárkonyha: Reneszánsz magyar torta

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

A Valentin nap kultuszának eredetére sok történet szolgál, mindegyik a római korból való. Az egyik szerint az ünnep hagyományai a III. századból valók, amikor Szent Valentin börtönőre lányának visszaadta látását ezen üzenet kíséretében: „a Te Valentinod”.

E napon van a terni Bálint püspök vértanú ünnepe is, aki keresztény hitéért halt vértanúhalált. Nálunk a nyolcvanas évek legvégén jött divatba, mint a szerelmesek napja. A Nyugatról érkező ünnep Magyarországon mély gyökeret nem eresztett. Ha a média nem erőltetné, néhány év alatt a feledés homályába veszne. Ám ha már erőlteti, és amúgy is bizonytalan a Bálint napi ünnep eredete, javasolom, hogy a reneszánsz költő, Balassi Bálint nevével fémjelezzék ezt az ünnepet – igaz, ez önmagában nem új gondolat –, mert az egészen biztos, hogy őt a magyar szerelmi költészet megteremtőjeként tisztelhetjük, aki a szerelmet a legfőbb emberi értéknek tekintette! Mármost miért ne indulhatna ez a kezdeményezés egy Bálint nevű településről, mondjuk Törökbálintról? Így még akár Török Bálint neve is fényesen ragyoghatna e napon! Bálint napja közismerten februárban van, ezért nem mondhatja senki, hogy nem szóltam időben.

Balassi Bálint
1554 – 1594
(Somogyi Győző festménye)

12 főre:
A reneszánsz magyar torta egy húsos töltelékkel készített rétes torta. Végy egy kövér kappant és egy nagy disznóoldalast! Majd két hagymát, fél libra édes és finom fűszert, három libra zsiradékot és háromkenyérnyi lisztet. A kappant, a disznóoldalast és a hagymát aprózd fel, és tedd oda ezeket sülni a zsiradékba! Adj hozzá egy csipet édes fűszert, sok sáfrányt és sót! Ha megsült, csillapítsd egy pohár vízzel, nehogy odaégjen és párold! Végy egy jól ónozott rézedényt és kend ki jó szalonnával! A lisztet gyúrd össze kevés sós vízzel és nyújtsd ki! A tésztát nyújtsd vékonyra! Ketten legyetek, hogy vékony levélre húzzátok, szalonnával, és végül csinálj belőle 18 levelet! Vedd a kappanból és oldalasból álló tölteléket és csinálj belőle szaftos alapot a levelek egyik-egyik felére! Tedd a másik levelet erre az alapra, s így tovább rétegezve, minden darabot jól bekenve szalonnával! Csinálj héjat a tetejére, hogy befedje. Ez a torta alulról kevés, felülről jó tüzet igényel.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!