Kerthelység

2014. máj 20.

Konferencia részvétel Székelyudvarhelyen

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Határon túli testvértelepülésünk, Székelyudvarhely februárban konferenciát rendezett „A megújuló energiaforrások felhasználása az Európai Unióban” címmel. A konferenciára meghívást kaptak a Polgármesteri Hivatal munkatársai és Ifjúsági Önkormányzatunk tagjai is.

Székelyudvarhely 2011 szeptemberében pályázott a Délkelet-európai Transznacionális Együttműködési Program keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alapjánál. A pályázat sikeres volt, 9 országból 12 partnerszervezet vagy település kapott lehetőséget együttműködésre a megújuló energia potenciáljának (pl. különböző eredetű biomassza, nap-, szél- és vízenergia felhasználása) felmérésére, ezen belül ennek gyakorlati módozatainak megfogalmazására.
A februári találkozó, melyre Székelyudvarhelyen került sor, a partnertelepülések megújuló energiaforrás-felhasználását és fejlesztési lehetőségeit mutatta be, vitatta meg.
A rendezvényen előadóként és hallgatóként is részt vettek a Törökbálinti Polgármesteri Hivatal munkatársai.
Túl azon, hogy a résztvevők mindegyike magas szakmai színvonalú előadással gazdagította tudásunkat, a színes programok lehetőséget kínáltak új kapcsolatok építésére, így közelebbi ismeretséget köthettünk a bolgár Rakitovo és a vajdasági Szabadka környezetvédelmi szakembereivel is.
Testvértelepülésünk a már korábban is tapasztalt, kiemelkedően színvonalas vendéglátással örvendeztetett meg minket. Megtekintettük Székelyudvarhely megújuló energia hasznosító telepét és a városban alkalmazott napkollektoros rendszereket.
Látogatásunk másik apropója szintén Európai Uniós támogatáshoz kötődik.  A Törökbálinti Ifjúsági Önkormányzat (TIFO) Az Európa a Polgárokért program keretében találkozott az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET) vezetőivel. Bíró Barna Botond, az UIET alelnöke ismertette az ifjúsági szervezet rendezvényeit, közösségformáló kezdeményezéseiket. Szabó Beatrix a TIFO képviseletében elmondta, hogy fő céljuk a két város fiataljai közötti földrajzi, kulturális valamint társadalmi határok áthidalása, valamint a két testvérvárost összefűző kötelékek további erősítése. A megbeszélésen szó esett együttműködési lehetőségekről az anyaországi ifjúsági szervezetekkel, Európai Uniós pályázati lehetőségekről, csereprogramról, valamint közös kulturális és sportprogramok szervezéséről.
A megbeszélés zárásaként együttműködési szándéknyilatkozat aláírására került sor.
A szakmai programokon túl csodálatos kirándulást tettünk a Madarasi Hargitára. Vendéglátóink példás vendégszeretettel kísértek és segítettek minket a teljes program alatt, hagyományos helyi ételekkel, udvarhelyi városnézéssel, téltemetéssel és zeteváraljai vendégfogadással tették felejthetetlenné a látogatást.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!