Kerthelység

2014. máj 20.

Húsvét

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

A nagyböjt utolsó hete virágvasárnaptól húsvét vasárnapig a nagyhét. Jézus Jeruzsálembe való bevonulásának emlékére a húsvét előtti vasárnapot virágvasárnapnak nevezzük.

Általánosan elterjedt szokás a nagymise előtti barkaszentelés, melyet a pap aztán kioszt a hívek között.  Virágvasárnap elnevezése a római egyházban Dominicca palmarum ‘pálma vasárnap’, ezért mediterrán vidékeken ilyenkor pálmaágat vagy olajágat szentelnek. A megszentelt barkának gyógyító, rontásűző szerepet tulajdonítottak.

Nagycsütörtök
Nagycsütörtökön elhallgatnak a templomok harangjai. Azt tartják, a harangok Rómába mentek, ott gyászolják Krisztust. Szokás volt ilyenkor kereplővel zajt kelteni, így gondolták elűzni a gonoszt és így helyettesítették a harangokat. Liturgikus szokás a nagycsütörtöki lábmosás. Általában magas rangú egyházi személyek mosták meg ilyenkor tizenkét szegény ember lábát. Szintén liturgikus eredetű szokás a pilátusverés vagy égetés. A templomban a gyerekek égtelen zajt csaptak (verték a padokat), vagy a falu határában Pilátust jelképező szalmabábut égettek. Elterjedt szokás nagycsütörtökön a virrasztás, annak emlékére, hogy Jézus az olajfák hegyén virrasztott.

Nagypéntek
Nagypénteken halt kereszthalált Jézus. A keresztények körében a bűnbánat, a mély gyász és a szigorú böjt napja. A templomokban az oltárokat letakarják, a harangok némák. Ezen a napon a passiójátékok, élőképes felvonulások világszerte ismert szokások. Rómában minden évben a Pápa közreműködésével elevenítik fel a keresztút (Via Crucis) stációit.

Nagyszombat
Nagyszombaton véget ér a 40 napos böjt, és újra megszólalnak a harangok. Legjelentősebb eseményei a nagyszombatnak a víz- illetve tűzszentelés. Katolikus templomokban a gyertyát a megszentelt tűz lángjáról gyújtják meg. Az új tűz gyújtása a remény szimbóluma is. Jellegzetes szokás még a feltámadási körmenet szombat estéjén. A húsvéti szertartásokhoz kapcsolódik az ételszentelés szokása. A sonkát, bárányt, tojást, kalácsot a templomban megszenteltették, ezután mágikus erőt tulajdonítottak neki.

Húsvét vasárnapja
A kereszténység legnagyobb ünnepe, Jézus feltámadását ünnepli. Bizonyos vidékeken szokás a vasárnapi napfelkeltét valamely magaslaton nézni, hiszen a felkelő nap is a feltámadás szimbóluma. Vasárnap hajnalán szokásban volt a Jézuskeresés. Ilyenkor sorban felkeresték a falubéli kereszteket.

Húsvét hétfő
Húsvét hétfő a magyar népéletben a locsolkodás napja.
A szokásról már XVII. századi írásos emlékek is fennmaradtak. A víz megtisztító, megújító erejébe vetett hit az alapja ennek a szokásnak, amely aztán polgárosodott formában (kölnivízzel locsolás) megmaradt a városokban napjainkig. Bibliai eredetet is tulajdonítanak a locsolkodás hagyományának, eszerint a Krisztus sírját őrző katonák a feltámadás hírét vevő, ujjongó asszonyokat igyekeztek lecsendesíteni úgy, hogy lelocsolták őket.

Fehérvasárnap
Fehérvasárnap vagy mátkáló vasárnap a húsvétot követő vasárnap. A római katolikusoknál a húsvéti ünnepkör zárónapja. Jellegzetes szokása ennek a napnak a komálás vagy mátkálás. A szokás a lányok (ritkábban lányok és fiúk ) közötti barátság megpecsételéséről szól. Komatálat küldtek egymásnak gyümölccsel, borral, hímes tojással, süteménnyel.

Töltött tojás variációk
A töltelék alapja mindig a tojás sárgája, amit tejföllel, majonézzel, mustárral krémesre keverünk, majd ezután ízesítjük ízlésünk, hangulatunk és lehetőségeink szerint. Már néhány szál zöldfűszer is csodákra képes: petrezselyemmel, snidlinggel, medvehagymával más és más karaktert adhatunk a tölteléknek. Ezekbe az egyszerű, de nagyszerű változatokba is kerülhet kapribogyó, olívabogyó, szardella.
Ha a tölteléket karakteressé, gazdagabbá szeretnénk tenni, dúsíthatjuk szardíniával vagy apróra vágott füstölt lazaccal, a húsvéti menühöz pedig darált sonkával.
A tölteléket belekanalazhatjuk a tojásfehérjékbe, de ha szeretjük a szép tálalást, csillagcsőrös habzsákba (vagy egyszerűen egy levágott sarkú zacskóba) töltve csinosan megtölthetjük. Díszítéséhez zöldfűszereket, színes borsot is használhatunk. Salátalevelekre vagy színes zöldségágyra rendezve még szebben mutatnak a falatnyi kis tojáshajók, de majonézes salátákkal is biztos sikere lesz a töltött tojásnak.
Ha a melegen szeretnénk készíteni húsmentes fogásnak, apróra vágott pirított gombával vagy padlizsánnal is dúsíthatjuk a tölteléket, kis zsemlemorzsával beállítva a megfelelő állagot.
Skót tojás: Ez lényegében a töltött fasírt mini-változata. Készítsünk darált húsból a fasírt receptje szerinti keveréket, majd osszuk a húst egyenlő nagyságú „pogácsákra”, mindegyikbe nyomjunk bele egy hámozott főtt tojást, a tojásokat gondosan fedjük be a hússal. Panírozzuk az így kapott húsgombócokat és forró olajban süssük aranybarnára. Tálaláskor vágjuk félbe, szolgálhatunk mellé tormás öntetet is.

Lazacos krémsajtos töltött tojás
Hozzávalók:
6 nagy tojás
3 evőkanál füstölt lazac apró darabokra vágva vagy ledarálva
3 evőkanál aprított zöldhagyma
3 evőkanál lágy krémsajt
1 evőkanál tejföl
1 teáskanál dijoni mustár
2 teáskanál citromlé
1/4 teáskanál só
1/8 teáskanál őrölt pirospaprika
díszítéshez: majonéz, zöldpetrezselyem, füstölt lazac szeletek, kaliforniai paprika
Elkészítése: Főzzük meg keményre a tojásokat. Vágjuk a tojásokat hosszúban ketté, vegyük ki a sárgájukat és tegyük egy kisebb tálba. A lazacot, tejfölt, mustárt, krémsajtot és fűszereket keverjük el a tojás-sárgákkal. Töltsük meg a töltelékkel a tojásfehérjéket. Tejszínhab nyomóba tegyünk majonézt és díszítsük a tojásokat vele. Megszórhatjuk apróra vágott zöldpetrezselyemmel, lazaccal és kaliforniai paprikával is.

Spenótos-medvehagymás töltött tojás
Hozzávalók: /4 adag/
5 dkg spenót
¼ csokor medvehagyma
olívaolaj
4 tojás

bors
Elkészítése: A medvehagymát és a spenótot megmossuk, lecsepegtetjük róla a nedvességet, kicsit összedaraboljuk, és turmixszoljuk össze annyi olívaolajjal, ami a pürésítéshez szükséges. A tojásokat keményre főzzük, félbevágjuk, a sárgáját kivesszük, és egy villával alaposan összetörjük. A két masszát összedolgozzuk, sózzuk, borsozzuk. Az elkészült masszát a tojásokba visszatöltjük.

Avokádós töltött tojás
Hozzávalók: /6 adag/
6 db főtt tojás
0,5 avokádó
2 szál újhagyma, karikára vágva
1 lime leve
1 ek petrezselyem, felaprítva
1 ek tárkony, felaprítva

frissen őrölt bors
Elkészítése: A főtt tojások alját vágjuk le, a sárgáját egy tompa késsel óvatosan kaparjuk ki egy tálba. A másik végéről is vágjunk le egy vékony szeletet, hogy töltéskor ne guruljanak el. Az avokádót szintén rakjuk a tálba, locsoljuk rá a lime levét, villával törjük össze. Végül a többi hozzávalóval jól keverjük ki a krémet.
Kanalazzuk habzsákba, és töltsük meg a tojásokat.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!