Kerthelység

2014. máj 20.

Huszárkonyha: Görgey tekercs

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

Görgey Artúrnak, az 1848-49-es magyar honvédsereg főparancsnokának már életében meg kellett küzdenie a felelősségvállalás nem csupán súlyos, de sokszor méltatlan terheivel. Kossuth ugyanis őt tette meg bűnbaknak a szabadságharc bukásáért.

Hogy a bűnbak, vagy a zseniális hadvezér Görgey kép érvényesül később, függ a korszaktól, politikától és tájékozottságtól is. Bár helyreállni látszik a rend, és Görgey ma leginkább érdemei miatt tananyag a történelemkönyvekben, vitathatatlan, hogy ő a Mátyás király halála utáni magyar történelem legeredményesebb hadvezére. Mert óriási sikertörténet Magyarország első félévezrede, de egyáltalán nem az a második, s ő ebben a nehéz időszakban vezényelte le az 1849-es dicsőséges tavaszi emlékhadjáratot, sorozatos csapást mérve Európa egyik legerősebb hadseregére. (Ferenc József császár ezért kénytelen volt az orosz cár segítségét kérni a magyar szabadságharc leveréséhez, amely nem sokkal később kétszázezer orosz katona bemasírozásában öltött testet.) Közép-Európa legjelentősebb katonai hagyományőrző rendezvénysorozata, az immár 26-ik alkalommal útjára induló Tavaszi Emlékhadjárat, 1849 tavaszának állít emléket. Bármily furcsa is, e 35 településen és immár két országon át haladó rendezvénykígyó szellemi műhelyének Törökbálint ad otthont.

Görgey Artúr
1818-1916

Felkockázunk 30 dkg borjúhúst. Sós, fokhagymás étolajjal felöntjük s 1 napig hűtőben tároljuk. Felaprózunk 15-15 dkg hámozott burgonyát, hámozatlan törökparadicsomot, cukkínit, tv paprikát, paradicsomot és kaprot. Összekeverve cseréptálba rakjuk. Ráöntjük a pácolt olajos borjúhúst és törött borssal szórjuk. Meglocsoljuk 2 dl tejföllel, s lefedve, forró sütőben, lassú tűzön, kb 1 óra alatt megsütjük. Ha kész, még tejföllel öntözhetjük. Ferdén tekert lepényben tálaljuk. (Lepény: készítsünk palacsintatésztát csak vízből, lisztből és sóból, olyan sűrűt, hogy csak kanál segítségével lehessen elteríteni a serpenyőben! Süssük meg a két oldalát!)



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!