Kerthelység

2014. márc 14.

Mentsük meg közös értékeinket!

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Január 31-én, a település Kultúra Napi megemlékezésének ünnepén, kiállítással nyitotta meg a Törökbálint Értéktár projektet a Munkácsy Mihály Művelődési Ház. Szabó Évát, az intézmény igazgatóját kérdeztem a kezdeményezésről.
Összefoglalná, hogy pontosan mit takar az Értéktár? Ha jól tudom, országosan is elindult egy hasonló kezdeményezés. Törökbálint csatlakozott ehhez vagy ez egy külön kezdeményezés?
A Nemzeti Művelődési Intézet felhívásban fordult a közművelődési intézményekhez, kérve, hogy vállaljanak aktív szerepet a helyi értéktárak létrehozásában. A program célja, hogy a települések összegyűjtsék, megőrizzék és bemutassák szellemi, kulturális és anyagi javaikat. Mindennek alapja a 114/2013. (IV.16.) Kormányrendelet, mely a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról szól. Az értékek felkutatása, azonosítása, gyűjtése a településeken kezdődik. A jogszabály szerint egy alulról felfelé épülő rendszerben gyűjtik össze és határozzák meg a nemzeti értékeket és a hungarikumokat. Miután elolvastuk a kormányrendeletben megfogalmazott rendszerező kategóriákat, egymás után soroltuk a múlt eltűnt fogalmait, tárgyait: Anna-hegyi mészkő kitermelése, üdülőfalu, Majláth kastélyhoz vezető csodás barokk-lépcső, kolostor, HÉV, fürdő és strand, vendéglők sora az ófaluban, törökbálinti gyümölcsösök, átteleltetett szőlő és megannyi más. Aztán a még létezőket: Róth Miksa ablakok, Anna-hegyi pincerendszer, „Walla-kővel” borított nyitott és zártterek, saures, köztéri szobrok, focicsapat, fúvószenekar és még sok minden más. Arra gondoltunk, hogy a gyűjtőmunka nyitányaként, a figyelemfelkeltésre, leginkább ezeket kellene csokorba fűznünk. Kiállításunkon Törökbálint értékit fedezhetik fel a hozzánk látogatók, tematikus rendben. Elsősorban egykoron létező szellemi, kulturális és anyagi természetű javaink közül válogattunk, önkényesen - a teljesség igénye nélkül -, azzal a céllal, hogy felhívjuk a figyelmet eltűnt és még meglévő kincseinkre, felkutatásuk és megőrzésük fontosságára, bízva abban, hogy mindebben jövőnket is megtaláljuk. A tablók hely hiányában, kategóriánként csupán néhány dolgot említenek meg, nem kívánnak minden odaillőt besorolni. Többek között nem láthatnak fotót minden épített értékünkről, csak felsoroltuk az elmúlt 20 év régészeti ásatásait. Képző- és iparművészeti emlékeink bemutatására az egész emelet sem lenne elég. Arról a finom Mariska barackról sem beszélünk, nem neveztük meg az egykori vendéglőket és civilszervezeteket, a legnépszerűbb sportággal foglalkozunk leginkább. Talán a híres embereket felsoroló összeállításunk a leghiányosabb, kérjük, ne sértődjön meg ezért senki. Csak ízelítőként szolgál összeállításunk, a gyűjtőmunka csak ezt követően kezdődik.

Miért gondolják, hogy szükség van erre?
Értékeink erőforrásaink. Felismerésük segít megtalálni a helyünket a fogyasztói szemléletre épülő globalizálódó világban. A hagyományok tisztelete és továbbvitele elődeink tisztelete és megbecsülése, erősíti az együvé tartozás érzését.

Vannak még fehér foltok a település történetében?
Számtalan. Pl. a Kerekdomb, a raktárvárosi út mentén megtalált „Eben” település maradványai, temploma, házai, temetője és még sok minden más.

Vannak konkrét témakörök, melyeket feldolgoznak, vagy minden érdekes lehet?
Minden érdekes, a csiri szőlő, a régi házak szép homlokzata, a hagyományos receptek, a helyi szokások, a családi visszaemlékezések. Az említett kormányrendelet melléklete segítséget ad a rendszerezéshez. Ebben nyolc témakör szerepel: agrár- és élelmiszergazdaság, egészség és életmód, épített környezet, ipari és műszaki megoldások, kulturális örökség, sport, természeti és épített környezet, turizmus és vendéglátás. Igen szerteágazó, soha véget nem értő szép feladat.

Nagyon sok törökbálintinak vannak élményei. Bekapcsolódhatnak külsősök is a programba vagy ezt a munkát csak a ház dolgozói és felkért személyek végezhetik?
Várjuk mindazok jelentkezését, akik tudásukkal, ismereteikkel, emlékeikkel, a birtokukban lévő tárgyak, eszközök, fotók, grafikák, egyéb ábrázolások dokumentációjának rendelkezésünkre bocsájtásával vagy aktív közreműködésükkel szívesen részt vennének
a közösségalapú kutatásban. A gyűjtőmunkát a törökbálintiak segítségével, sokak közreműködésével szeretnénk folytatni. A közeljövőre interjúkat, közösségi beszélgetéseket tervezünk. A közösségi alapú feltárás lényege, hogy a helyi közösség tervezi meg a feltárást, végzi a felmérést, összegzi, értékeli a gyűjteményt, választja ki a bemutatni kívánt értéket. Szeretnénk témakörönként munkacsoportokat létrehozni, a csoportokba érdeklődőket és szakembereket (történészt, művészettörténészt, néprajzost stb.) egyaránt várunk.

Hogyan tervezik a jövőt? Lesznek későbbi kiállítások, jelenik meg kiadvány vagy valami hasonló anyag?
Eredményeinkről folyamatosan olvashatnak majd honlapunk (www.mmmh.hu) értéktár menüpontjában, kiállítás-sorozatot és helyi kalendáriumot is tervezünk.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!