Kerthelység

2014. márc 14.

Új szolgáltató végzi a hulladékszállítást

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

2013. decemberében hirdettek eredményt Törökbálinton a közbeszerzés eredményeképpen kiválasztott kommunális hulladékszállítási szolgáltatást végző új cégről. A nyertes Vertikál Zrt. közszolgáltató nevesített alvállalkozója, az adonyi telephelyű DÉSZOLG Dunamenti Építő és Szolgáltató Kft. 2014. január 1-jével már meg is kezdte szolgáltatását. A cégről, az aktuális változásokról Molnár Tibortól, a DÉSZOLG Kft. műszaki vezetőjétől kértünk tájékoztatást.
Molnár Úr, kérem mutassa be a település lakosságának azt az új céget, mely ezután mind az intézményekkel, mind a háztartásokkal szerződéses viszonyba lép.
A VERTIKÁL Zrt. a hulladékgazdálkodási és a település üzemeltetési szolgáltatások területén több mint 20 éves múltra tekint vissza. 1991-ben – többségi önkormányzati tulajdonnal – alakult részvénytárssággá Polgárdi székhellyel. Két évtized alatt a Zrt. szakmai befektetőként, szoros együttműködésben a helyi önkormányzatokkal, több azonos tevékenységet ellátó cégben szerzett érdekeltséget, ezáltal kialakítva a VERTIKÁL cégcsoportot, amely napjainkban már egységes arculatával, országos szintű komplex hulladékgazdálkodási rendszert működted, ezáltal szűkebb és tágabb régiókban egyaránt képes a települések igényeinek megfelelő ellátására. A VERTIKÁL cégcsoportot alkotó szolgáltató szervezetek által ellátott lakosok száma meghaladja
a 900.000 főt.

Mennyire sikerült zökkenőmentesen átvenni a szolgáltatást? Volt-e, illetve terveznek-e a közeljövőben változtatásokat?
Véleményünk szerint egy ilyen jellegű közszolgáltatásnál a váltás akkor mondható eredményesnek, ha a szolgáltatást igénybe vevő lakosság azt a lehető legkevesebbet. Mi, vállalásunknak megfelelően a korábban megszokottak szerint biztosítjuk a szolgáltatást, ennek megfelelően heti öt alkalommal, hétfőtől-péntekig végezzük a kommunális szemétszállítást. Ezen túlmenően – szintén a korábbiak szerint – működtetjük a 10 törökbálinti hulladékszigetet, valamint a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést is. Ezt is az eddigi megszokott módon történik, azaz minden harmadik héten,
a korábban általunk a háztartásokba eljuttatott szelektív hulladékszállítási naptárban rögzítettek szerint, gyűjtjük be a PET palackokat, papír-, valamint fémhulladékokat. Ehhez az ingyenes, feliratozott műanyag zsákokat is biztosítjuk, és ahány zsákot elszállítunk az adott ingatlanról, ugyanannyi üreset hagyunk ott
a további hulladékok szelektív gyűjtéséhez. A zsákok legyártása január hónapban történik, addig a cég korábban alkalmazott zsákjai maradnak forgalomban. A törvényi előírásnak megfelelően sárga zsákban lehet majd gyűjteni a PET palackot és a műanyag csomagolási hulladékot, szürke színű a fém és társított csomagolási hulladék gyűjtőzsákja.
Egy újdonság bevezetését tervezzük még. Javaslatot tettünk Törökbálint Város Önkormányzatának a házhoz menő lomtalanítás bevezetésére. Ennek elfogadásával, bevezetésével megszűnne a korábban közterületeken tapasztalt rendezetlenség, az ezzel esetlegesen együtt járó bűnözés, „lomizás”, ami több napon keresztül tartó kellemetlenségeket okozott a városnak és lakóinak. Elfogadás esetén természetesen erről részletesen tájékoztatni fogjuk a lakosságot.
A lakossági hulladékgyűjtés mellett közreműködünk a Városgondnokság által közterületekről begyűjtött hulladék elszállításában is oly módon, hogy ők a közterületről begyűjtött hulladékot egy központi hulladékudvarban elhelyezett konténerekbe ürítik, amiket mi a feltöltést követően elszállítunk.
Egy fontos dologban szeretnénk a lakosság együttműködését kérni. Kérjük, hogy
a panaszmentes szolgáltatás érdekében, a hulladékgyűjtő edényzeteket a szállítási napon reggel 7 óráig szíveskedjenek az ingatlan előtti közterületen elhelyezni.

A szolgáltatási díj vonatkozásában van-e változás?
Természetesen nincs. A díjtételek 2014. december 31-ig változatlanok. A számlázás a lakosság esetében negyedévente történik, az ezzel kapcsolatos ügyintézés Polgárdi központunkban történik (8154 Polgárdi, Bocskai u. 39, tel.: 06-22/576-070).

A régi szolgáltató ügyfélszolgálati irodát működtetett, terveznek e hasonló szolgáltatást?
A régi, megszokott helyen, a Bajcsy Zs. 8. szám alatt változatlanul működtetünk ügyfélszolgálati irodát a következő nyitvatartási renddel: hétfő: 13.30-17.30, szerda: 8.00-12.00, péntek: 8.00-12.00. Itt lehet a többlet szemét elszállításához zsákot vásárolni, szelektív zsákot igényelni, bejelentésekkel élni, a szokástól eltérő mennyiségű konténeres hulladék elszállítását megrendelni. Telefonszámunk, amely munkaidőben mindennap hívható: 25/504-520, E-mail címünk: info@deszolg.hu
Ügyfélszolgálati irodánk munkatársa jelenleg a lakossági és közületi ügyfeleink szerződéskötését koordinálja.
A lakossággal és a közülettel is új szerződéseket kötünk, amelyhez munkatársaink személyesen keresik fel az ingatlantulajdonosokat. A szerződéskötést végző munkatársak megbízólevéllel és céges kitűzővel rendelkeznek, kérjük, fogadják Őket bizalommal.
A szerződéskötéssel egyidőben biztosítjuk az éves matricákat, melyet a régi rendnek megfelelően kell a kukára felragasztani, így egyértelművé válik, hogy kikkel és milyen űrmértékű edényre kötöttünk szolgáltatási szerződést. A közületek esetében fontos információ, hogy a törvényi előírás szerint, aki a közszolgáltatást végzi az adott településen, az végezheti, illetve annak kötelezettsége a közületeknél keletkezett hulladékok elszállítása is.
Mindebből az következik, hogy a törökbálinti közületeknek fel kell mondaniuk a régi szolgáltatóval kötött szerződésüket, és az új szerződést a VERTIKÁL Nonprofit Zrt.-vel kell megkötni.

Más szolgáltatási területeken jó kapcsolatokat építettek ki oktatási és egyéb intézményekkel. Várható, hogy Törökbálinton is létrejön ez az együttműködés?
Cégünk az alaptevékenységen túl fontos feladatának tekinti, hogy a lakosság valamennyi korosztályánál felkeltse a figyelmet az élet és a környezet minőségének megóvására, az egészség és a természet védelmére, továbbá az energia-hatékony és takarékos életvitel ismertanyagát terjessze. Az egyes intézményekkel együttműködve szeretnénk tovább népszerűsíteni a szelektív hulladékgyűjtési rendszert, ennek érdekében együttműködési szerződéseket kötünk itt Törökbálinton is az óvodákkal, iskolákkal, amelynek eredményeként ezek a közösségek a környezettudatos tevékenységükön túl még bevételhez is jutnak. Az együttműködő partnereink csatlakozhatnak olyan, már most futó programokhoz, mint az ÖKO program és a Játszóház, amely nem csak színesíti a közösségi rendezvényeket, hanem a fiatalok játékos formában tapasztalhatják meg a hulladék megfelelő kezelését, mindazért, hogy lakóhelyükön, iskolájukban és óvodájukban felismerjék a szelektív gyűjtés fontosságát.
Várjuk tehát, azokat az intézményeket, amelyek ebben az együttműködésben részt kívánnak venni.

I. K.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!