Kerthelység

2014. márc 14.

Weisz Fanni újra Törökbálinton

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

A közelmúltban ismét a Munkácsy Mihály Művelődési Ház vendégei voltak Weisz Fanni, és a szegedi Klúg Péter speciális iskola diákjai. Fannival többször találkozhattak már Törökbálinton, megismerhették őt a Kerthelységben megjelent interjúból is.

Aki még nem találkozott vele személyesen, az is láthatta, hiszen ő fordította Áder János Köztársasági Elnök Úr újévi beszédét jelnyelvre. Ez a megtisztelő feladat igen nagy kihívásnak számított, hiszen Fanni bár gyakorlott közszereplő, az újévi beszéd beszéd tolmácsolása mégis élete eddigi legnagyobb nyilvánosságot kapott megjelenése volt. Fanni ebben az évben a Vodafone támogatásával „főállású angyalként” dolgozik azért, hogy felhívja a figyelmet a jelnyelv oktatásának fontosságára. Mivel egészen a közelmúltig az oktatási és egészségügyi szakemberek nem támogatták a jelnyelv használatát, sok hallássérült, köztük Fanni is, sokáig volt a csend világába zárva.
Azért küzd, hogy a közvéleménnyel és a szakmai világgal egyaránt elfogadtassa, a hallássérülteknek igen is fontos a jelelés, hiszen ezáltal teljes értékű tagjaivá válhatnak a társadalomnak Ahogy Fanni fogalmazott, egy hallássérült nem UFO, nem a Holdról jött, egyszerűen csak más nyelven beszél, amit bárki megtanulhat, és amelynek segítségével éppen olyan jól tud kommunikálni, mint bármelyik halló társa. Fanni figyelemfelkeltő munkájának hatékonyságát az is jelzi, hogy a rendezvényt megtisztelte jelenlétével Dr. Aradszki András parlamenti képviselő úr is. A hallássérült gyerekek „jelelős” előadása, és Fanni vidám, mégis nagyon komoly tartalommal bíró bemutatója maradandó élmény volt a jelenlévők mindegyikének. Fanni munkájához további sok sikert kívánunk!

P.E.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!