Kerthelység

2014. márc 14.

Huszárkonyha: Udvarhelyi töltött batyu

Írta: admin Kategória: Múltidéző – hagyományok

Törökbálint egyik testvérvárosa a túlnyomórészt székely-magyar nemzetiségű, több mint harmincezres lakosságú Székelyudvarhely, amely Székelyföld fontos művelődési központja és Hargita megye második legnépesebb települése.

Az ételt ajánlja: ifj. Dakó Tibor elnök Székelyudvarhelyi Hagyományőrző Székely Huszárezred

Az Árpád-korban még Telegd néven létező falut 1333-ban már Uduorhel néven jegyzik – várossá csak később, Zsigmond alatt válik. Székelyudvarhelyhez közel van Budvár, amelyet a legenda szerint Atilla nagykirály testvére, Buda építtetett, ami már csak azért sem csoda, mert a székelyek a hunok leszármazottjainak tekintik magukat. Udvarhelyen született Erdély egyetlen székely származású fejedelme, Székely Mózes (1533-1603), de nem messze innen, Szejkefürdőn van Orbán Balázsnak (1829 – 1890), az írónak és néprajzgyűjtőnek, a „legnagyobb székelynek” székelykapukkal övezett síremléke. Nála kevesen ismerhették jobban Székelyföldet, fő műve a 6 kötetben megjelenő „Székelyföld leírása”. Hogy mi minden van még Udvarhelyen és környékén, itt le nem írhatom, ezért jobb, ha inkább megnézi
a Kedves Olvasó! Azért nem árt, ha tudják, hogy Székelyudvarhelynek van egy hagyományőrző huszárcsapata is, olyan, amelyik méltó módon őrködik a magyar eredetű huszárság szellemi és tárgyi emlékei felett.

Sertéskarajt (80 dkg) fölszeletelünk 6-10 dkg-os szeletekre, majd besózzuk és kiverjük. Mintegy 25 dkg sertésvelőt sóval, borssal megfőzünk, majd lecsöpögtetés után hozzákeverünk 1 ek Erős Pistát, esetleg Édes Annát. A kapott paprikás velőt (krémszerű) betöltjük két szelet hús közé, amit a két szélénél összeillesztünk. Ezeket a töltött húsokat belisztezzük, felvert tojásban megfürösztjük, hántolt tökmaggal kevert zsemlemorzsában megforgatjuk, s forró olajban kisütjük. Forró és sült kockaburgonyával (akár reszelt sajttal szórva) tálaljuk. Kovászos uborkával a legízletesebb.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!