Kerthelység

2013. nov 18.

Saláta Sára Vendéglő és Kávéház

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Egy étterem, ahol „szeretik a vendégeket”, és a tányéron lévő virágdíszítést nem sértő, sőt(!), kifejezetten ajánlott megkóstolni!
A Tóparkban sétálva bizonyára többen észrevették a Saláta Sára vendéglő hívogató tábláját, az ötemeletes, sárga, Oekotel Tópark Hotel földszintjén. A külön-bejáratú, tópartra nyíló étterem és kávéház, családias környezettel várja vendégeit: mindazokat, akik egy kiadós séta után szeretnének megpihenni egy szellős teraszon, egy jó fekete mellett, de azokat is, akik hétvégenként családosan szeretnének valamerre kiruccanni, megebédelni. Persze hétköznapokon is nyitott ajtókra talál a betérő, éhezzen meg egy gyors üzleti ebédre, vagy támadjon kedve egy kötetlen baráti beszélgetésre, vacsorára. Az ételkínálat nem bonyolult, mégis sokféle: ötvözi az ízletes, hagyományos magyar ételek nagy klasszikusait és a kifinomult francia konyha ínyencségeit. Mindez megbolondítva valami kis aprósággal, amitől kedves és szerethető lesz a tányéron érkező étek! A kulisszatitkokról Farkas Krisztinát, az étterem vezetőjét kérdeztük.
A kínálat egyszerre magyaros és nemzetközi. Miből adódik ez a kettősség?
Mielőtt megnyitottam volna a Saláta Sára éttermet, közel húsz éven át egy kis, francia éttermet, a Chez Daniel-t vezettem Budapest szívében. Ha az ember megkóstolja és felfedezi a francia ízek rafinériáját, az bizony veszélyessé válhat: magával ragad, mint a szerelem! Viszont a megmásíthatatlanul ízletes és fortélyos magyaros konyhát a szívem legmélyéből szeretem. A Saláta Sárában szeretném kamatoztatni múltbéli tapasztalataimat, de a főszerepet a letisztult magyar ízeknek szánom!
Minden étterem féltve őrzi titkait, de elárulnád a Kerthelység olvasóinak, hogy mitől különleges a Saláta Sára?
Talán pont attól, hogy nincs is benne semmi különös. Egyszerű, de finom ételeket szolgálunk fel egy aranyos, minden pompától mentes kis étteremben, ahol a felszolgálók szeretik
a vendégeket.
Érdekességként azért megemlítem, hogy salátáinkat, fűszernövényeinket és bébi zöldségeinket magunk termeljük egy Szeged közeli tanyán. A Babakert zöldségkülönlegességeket
a szakmának nem kell bemutatni, mert neves éttermek szakácskiválóságai már sok éve használják őket, viszont a háztartásokban még kevéssé ismertek. Nálunk most meg lehet kóstolni, ismerni a teljes szortimentet.
Szakmai bemutatkozásodban olvastam, hogy farmotokon ehető virágok termesztésével is foglalkoztok. Ezeket hol használjátok fel?
Az ehető virágokat elsősorban díszítéshez használjuk, de ízük akár meghatározó is lehet egy-egy ételben. A Begónia kifejezetten citrusos, a Sarkantyúka enyhén borsos, a Borágo pedig uborka-ízre emlékeztető. A Nebáncsvirág és az Árvácska csak enyhén parfümös, viszont szirmai annál dekoratívabbak!
Tudnál nekünk valamit mondani az árakról?
Árainkat igyekszünk lehetőleg alacsonyan tartani, mert azt szeretnénk, ha családosan is jó szívvel látogatnának el hozzánk a vendégek. Leveseink 500 Ft körül mozognak, míg főételeink – körettel együtt – 1000-1500 Ft közötti áron fogyaszthatók. Hétköznaponként választható két-, háromfogásos (950 – 1250 Ft) üzleti ebéddel készülünk, és a menü mellé kancsó vizet is felszolgálunk, hogy italra se kelljen feltétlenül pénzt költeni. Délután kávéházként üzemelünk, s ebben az időszakban főleg salátáinkat, sós és édes töltelékkel ajánlott óriáspalacsintáinkat (500 Ft-tól) kínáljuk. A salátaválaszték éttermünk büszkesége; nem is annyira a feltétek az érdekesek, inkább az ezerféle rügysaláta levél tartogat különleges íz-élményt, melyet hol „olaj-ecet-mustár”, hol joghurtos mártásokkal bolondítunk meg.
Hány vendég befogadására alkalmas az éttermi helyiség?
Éttermünkben körülbelül 25 főt tudunk kényelmesen elhelyezni, míg teraszhelyiségünk 20 fő fogadására elegendő. Ezen kívül van egy nagyságrendileg 50 fős különtermünk, ami kisebb, zártkörű családi vagy baráti rendezvényeknek, üzleti találkozóknak, karácsonyi ünnepnek adhat otthont.
Elvitellel, házhozszállítással foglalkoztok-e?
Nagyon sokan teszik fel ezt a kérdést, ami egy picit el is bizonytalanít, mert magamtól biztosan azt válaszolnám, hogy „nem”. A Saláta Sárában vendégül látjuk a betérőt, s azt nem lehet egy műanyag dobozba bezárni! De óvatos vagyok, és most azt válaszolom, hogy egyelőre nem… Viszont házon kívüli rendezvények teljes körű lebonyolítását annál szívesebben vállaljuk; legyen az könnyed koktél-parti diplomataszendvicsekkel egy keresztelő után, vagy hideg-, melegbüfé egy közeli irodában, netán svédasztalos buli egy neves szülinapon …
Üzensz-e valamit az olvasóknak?
Magam a vendéglátást úgy élem meg, mint egy színházi jelenetet: ki-ki eljátssza a maga szerepét,
s a végén elégedetten nyugtázza, hogy ez bizony Nagyon Szórakoztató!

Perjés



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!