Kerthelység

2013. nov 18.

Sütőtök variációk

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

Sokoldalúan felhasználható kedvelt őszi-téli csemege a sütőtök, amely az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Mind színben, mind pedig formában eltérő különböző fajtái léteznek. Igénytelen, könnyen termeszthető és beszerezhető, jól tárolható, nem drága, elkészítése is egyszerű A sütőtök nagyon tápláló, magas a karotin és vastartalma, többféle vitamint, fehérjét és rostokat tartalmaz. Serkenti a bélmozgást, méregtelenítő hatású. 10 dkg sütőtök 27 kalóriát tartalmaz.

Pikáns sütőtök krémleves
Hozzávalók: 2ek olívaolaj, 1 hagyma (aprítva), 1 fokhagyma (aprítva), 1 ek gyömbér (aprítva), 1 piros chili (magozva, erezve, aprítva), 2 ek aprított koriander, 1 babérlevél, 1 kg sütőtök, 6 dl zöldségleves, só, bors, Tálaláshoz: tejszín vagy krémes joghurt.
Elkészítés: A sütőtököt hámozzuk meg, magtalanítsuk, majd vágjuk fel 2-3cm-es kockákra. Forró olajban dinszteljük meg az aprított hagymát és fokhagymát. Kb. 3-4 perc múlva adjuk hozzá a gyömbért, chilit, babérlevelet, koriandert és a sütőtök darabokat. 3 percig süssük tovább, állandó kevergetés közben. Öntsük fel a zöldséglevessel, forraljuk fel. A keletkezett habot távolítsuk el egy lapos szűrővel, majd alacsony hőmérsékleten, fedő alatt 25 percig rotyogtassuk tovább. Amikor megpuhult a sütőtök, hagyjuk hűlni majd turmixoljuk krémessé a levest. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Sütőtökös currys csirkecomb
Hozzávalók: 4 db kicsi (kb. 15 dkg-os) csirkecomb, 2 ek currypor, 80 dkg sütőtök, 40 dkg karfiol, 5 dkg gyömbér, 2-3 ek olaj, 1 konzerv (4 dl) kókusztej, só, cukor.
Elkészítés:Egy nagy edényben bőséges mennyiségű vizet felforralunk, beleteszünk 1 tk sót, valamint 1 ek curryt. Ha forr, beletesszük az előkészített csirkecombokat, ismét felforraljuk, majd a tűzről lehúzzuk, lefedjük, és kb. 30 percig ebben a lében a combokat pihentetjük (nem kell főzni!).A sütőtököt meghámozzuk, falatnyi darabokra vágjuk. A karfiolt rózsáira szedjük, a gyömbért apró kockákra vágjuk. A combokat kivesszük a currys léből. Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és a combokat mindkét oldalon átsütjük, majd egy tányérra tesszük. Ezután adagolva szintén átsütjük a zöldségeket (a gyömbért is!) a serpenyőben. A zöldségeket egy sütőtálba tesszük, ráöntjük a kókusztejet, megszórjuk a maradék 1 ek curryvel, kevés sóval és cukorral, majd óvatosan az egészet összekeverjük. A tetejére helyezzük a csirkecombokat, és 200 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük.

Gesztenyés sütőtökös muffin
Hozzávalók: 40 dkg sütőtök, 15 dkg sült gesztenye, 1 narancs, 50 ml olaj (hidegen sajtolt), 20 dkg egészséges liszt (lásd tippek), 1.5 tk sütőpor, 3 ek nádcukor (vagy 2 ek gyümölcscukor), 2 tojás.
Elkészítés:Egy nagy tálban, botturmix segítségével, a tojást és cukrot eldolgozzuk, majd hozzáadjuk a reszelt narancsot, narancslevet, olajat és gesztenye morzsát. Néhány másodpercig eldolgozzuk. Belekeverjük a reszelt sütőtököt, majd rászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet. Óvatosan átforgatjuk egy lapáttal. A sütőformát kiolajozzuk vagy kibéleljük muffinpapírral. Ideális a szilikon muffinforma.30-35 percig szép barnára sütjük.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!