Kerthelység

2013. nov 18.

Kerékpározni gyorsabb mint sétálni – de nem csak ezért érdemes bringára ülni!

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

A Szabadság téren immár tizedik éve várja a bringa bolt a kétkerekűek szerelmeseit. Az elmúlt évben tanúi lehettünk a régi faház eltűnésének és helyén az új, hívogató üzlethelyiség megépülésének. Tavasszal pedig megnyílt a TuttoBici kerékpárbolt, amely megújult, kibővült kínálattal és a régi szakértelemmel várja vevőit. A részletekről Riczu Imrét kérdeztük..
Imi téged mikor fertőzött meg a „két kerekű vírus”?
Már nagyon fiatalon is szerettem kerékpározni. Eleinte versenyeztem is, valahol a középmezőnyben voltam a mountain bike-osok között, és időnként elindultam országúti versenyeken is. Közben rendszeresen lejártunk Fallenbüchel Imre bácsihoz. A kerékpárüzlete ott volt az üzletsoron. Ő már akkor kerékpáros edző volt, és szívesen foglalkozott velünk. Nála tanultam a szerelés első fogásait is, aztán amikor szüksége lett egy szerelőre, felvett maga mellé dolgozni. Közben én is elvégeztem a TF-en a szakedzői képzést, és folyamatosan dolgoztam szerelőként. 2001-ben a Magyar kerékpáros válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya Stubán Ferenc hívott meg a csapatba szerelőnek, vele azóta is együtt dolgozunk a válogatottnál és az ő saját csapatánál is.
Közben pedig tíz évvel ezelőtt megnyitottad a saját üzletedet…
Igen. 2003-ban nyitottam a kerékpárboltot a Szabadság téri kis faházban. Kilenc évig működtünk itt, aztán tavaly egy barátommal úgy határoztunk, hogy belevágunk egy komolyabb vállalkozásba. Megépítettük az új boltot, és a kínálatot is kiszélesítettük.
A Botecchia kerékpárok és kellékek kizárólagos magyarországi forgalmazói vagyunk, így természetesen ez a márka a kedvencünk, de forgalmazunk, és javítunk szinte minden, az országban fellelhető, más típusú kerékpárt is.
Az ajtó előtt az országúti kerékpárok mellett ott sorakozik számos „monti” és BMX, sőt még gyerekbringákat is láttam.
Igyekeztünk úgy összeállítani a kínálatot, hogy a törökbálintiak mindent megtaláljanak, amire a kerékpározással kapcsolatban szükségük lehet. Így valóban az egész családot el tudjuk látni kerékpárokkal és kellékekkel, a három éves kisgyerekektől a versenyző fiatalokon és a kedvtelésből tekerő szülőkön keresztül egészen a sportos nagyszülőkig.
Mikor érdemes egy kerékpárt saját kezűleg szervizelni, és mikor javasolt inkább szakemberhez fordulni?
Egy gyakorlottabb kerékpáros számára egy belső csere, vagy egy defekt megragasztása könnyen megoldható feladat, de természetesen ezekre az egyszerűbb problémákra is hamar megoldást találhatnak üzletünkben. A fékek vagy a váltórendszer meghibásodásai, beállítása azonban már szakértelmet igényel, és mivel ezeknek a szerkezetek biztosítják a kerékpár üzembiztos működését, szerelésüket – hacsak tényleg nem hozzáértő az illető – érdemes mindenkor szakemberre bízni. A rosszul beállított fék, vagy váltó a balesetveszélyen túl, további alkatrészek meghibásodásához is vezethet. Hasonlóan a gépkocsikhoz, a gondos karbantartás itt is sok kellemetlenségtől kímélheti meg az embert.
Van még valami, amit fontosnak tartasz elmondani a TuttoBici kerékpárbolt vezetőjeként?
Amikor a társammal eldöntöttük, hogy megépítjük az új üzletet, elhatároztuk, hogy minden munkát  törökbálinti vállalkozókkal végeztetünk majd, és ez így is lett. Szerintem nagyon fontos hogy a helyiek összefogjanak és támogassák egymást. Mi ebben a szellemben dolgozunk és bízom benne, hogy talán mások is kedvet kapnak tőlünk. Igyekszünk a helyi civil szervezetekkel jó kapcsolatot tartani, és szeretettel várunk mindenkit a TuttoBici kerékpárboltban.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!