Kerthelység

2013. nov 09.

Forgalmirend-változás Törökbálint város területén

Írta: admin Kategória: Fogyasztó és állampolgár

Tisztelt Törökbálinti Lakosok!

Törökbálint belterületén az Önkormányzat megbízásából 2012-ben felülvizsgálatra került a forgalmi rend. Ennek eredményeként új forgalmi szabályozás készült, amely a település szinte összes utcáját érinti.A forgalmi rend változása első ütemben csak a Kerekdomb utcát és környékét érintette, most a második ütemben a város teljes területen életbe lép.

Az egész településre vonatkozó tervezett változások egyik oka, hogy Törökbálint területén „Korlátozott sebességű övezet”-ek (Zóna 30) és „Lakó-pihenő övezet”-ek kerülnek kialakításra. Ezeken az övezeteken belül az elsőbbségadás jobbkéz-szabály szerint történik, emiatt sok helyen megszűnik az eddig elsőbbséggel rendelkező utak elsőbbsége, az útkeresztezések egyenrangúvá válnak. Egyes helyeken a balesetbiztonság érdekében „Állj, elsőbbségadás kötelező!” (STOP) tábla lép életbe.  Több helyen az egyirányú utak kétirányúvá válnak. Az utak vizsgálata során megállapítottuk, hogy ezek az utak a megfelelő forgalomtechnikai intézkedések után biztonsággal alkalmasak kétirányú forgalomra. Néhány helyen a jelenleg kétirányú út egyirányúvá válik. Ezeken a helyeken a terület jó megközelítését is szem előtt tartottuk.
A változások szükségességét a folyamatosan változó forgalmi irányok, szituációk indokolják, valamint az, hogy a lakóterületeken közös célunk a gépjárművek sebességének csökkentése. A sebesség csökkentésével várhatóan a veszélyes helyzetek és a balesetek száma is alacsonyabb lesz. Közös érdekünk, hogy a lakóterületek kis forgalmú utcái valóban a lakóterületeket szolgálják ki, a járművezetők figyelmesebben, körültekintőbben és lassabban vezessenek.
A sebességcsökkentés első eleme a KRESZ-táblák kihelyezése és új forgalmi rend életbe léptetése. Azokon a helyeken, ahol továbbra is magas a veszélyes konfliktusok száma, és a járművek sebessége nem csökken a kívánt szintre, további intézkedéseket fogunk tenni. Ilyen további intézkedés lehet forgalomcsillapító küszöbök építése az utcákban és csomópontokban, útszűkítések vagy rázóburkolatok építése.
A most bevezetett új forgalmi rend az itt élők nyugodt életkörülményeit biztosítja, szem előtt tartva a jó megközelíthetőséget, a balesetmentes közlekedést. A változások az autósok, a kerékpárosok és a gyalogos érdekeit is szolgálják.
Az új forgalomtechnikai kialakítás az érvényben levő jogszabályok betartásával készült.
Az utakon a jelzések kihelyezése idején munkavégzés folyik, ezért kérjük, fokozott figyelemmel közlekedjenek! Azokon a helyeken, ahol az elsőbbségadási viszonyok, övezetek, egyéb korlátozások változnak illetve újak lépnek életbe, 3 hónapig „Egyéb veszély”-„Forgalmirend-változás” táblák kerülnek kihelyezésre.

Kérünk mindenkit, hogy VÁROSSZERTE fokozott figyelemmel és NE megszokásból vezessenek!

Mivel a KRESZ a forgalom minden résztvevőjére egyformán vonatkozik az autóvezetőkön kívül a kerékpárosoktól és a gyalogosoktól is fokozott figyelmet kérünk! Minden szülőnek javasoljuk, hogy kerékpárral közlekedő gyermekeit ismertesse meg a változtatás lényegével, különös tekintettel a jobbkéz-szabályra.
A balesetmentes átállás érdekében a rendőrség a változás időszakában fokozottan jelen lesz a településen, kiemelten ellenőrzi a forgalmat.
A KRESZ szerint a mindenkori érvényes forgalmi rend a kötelező. Baleset esetén a korábbi forgalmi rendre való hivatkozás nem jelent semmilyen jogalapot!

A változás időpontja: 2013. november 8-ról 9-re virradó reggel (szombat).

Az új forgalmi rend életbe lépése dokumentálásra kerül, pontos időpontját jegyzőkönyvben rögzítik.
A forgalmi rend változás térképei megtekinthetők a Törökbálinti Városgondnokság irodájában (Munkácsy M. u. 74.) illetve a itt. Kérdés esetén kérjük, hívja a 06-23-222-348-as telefonszámot.

A változás mindannyiunk biztonságát szolgálja.

Törökbálint, 2013. október 28.

Balesetmentes közlekedést kíván:

Turai István, polgármester, Törökbálint Város Önkormányzata
Antal Jenő, intézményvezető, Törökbálinti Városgondnokság



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!