Kerthelység

2013. szept 22.

Munkácsy a Munkácsyban

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Havasi Balázs, a világ leggyorsabb kezű zongoristája, az idei tűzijáték zenéjének szerzője, az új iskola átadásának alkalmából ingyenes koncertet ad Törökbálinton, a Munkácsy Mihály Művelődési Házban.
A kizárólag törökbálinti lakcím­kártyával rendelkezők számára megtekinthető, ingyenes koncertről a zongoraművésszel beszélgettünk.
Legutóbbi beszélgetésünket úgy fejeztük be, hogy biztos lesz még Törökbálinton Havasi koncert. Elég gyorsan valóra vált a terv, mi ennek az apropója?
Szeptember 2-án átadásra kerül a településen az új Bálint Márton Általános és Középiskola, illetve a Sportközpont. Ennek apropóján az épület kivitelezője, a Swietelsky, szerette volna a napot a koncertemmel még emlékezetesebbé tenni, mintegy ajándékként átnyújtani azt a helyi lakosok számára. Bognár Árpád, a Swietelsky vezetője személyes jó barátom, aki a kultúra elkötelezett támogatója. Egy olyan koncertet álmodtunk meg közösen, amely csak a törökbálintiaknak szól. A korlátozottan rendelkezésre álló, ingyenes jegyeket kizárólag törökbálinti lakcímkártyával lehet igényelni augusztus 22-étől a művelődési házban, ott ahol a koncert is lesz.
Melyik előadásodat láthatják azok a szerencsések, akik beférnek a terembe?
Az Ecset és zongora című, Munkácsy Mihály festményei által inspirált előadásomat mutatjuk be. A produkció érdekessége, hogy ezt egyetlen egyszer lehetett eddig élőben megtekinteni, a Művészetek Palotája nagyszínpadán, azóta a közönség nem találkozhatott az előadással. Ez az a koncert, amelyet – büszkeségemre – a Magyar Televízió tavaly augusztus 20-án műsorára tűzött felvételről. Miközben a színpadon zenélünk, a művész képeit kivetítőn láthatjuk, így reményeink szerint nem csak a fülnek, hanem a szemnek is élményt nyújtunk majd. Az pedig, hogy a Munkácsy Mihály Művelődési Házban lesz a koncert, már csak hab a tortán.
Miért pont Munkácsy?
Édesapám gyerekkoromban szinte minden hétvégén elvitt egy-egy kiállításra, és neki nagy kedvence volt Munkácsy Mihály. A művészet szeretete valószínűleg ekkor ivódott belém. De ezen kívül van még egy dolog, amiért a festőművész példa előttem; ő magyar művészként már életében világhírű volt. Megmutatta, hogy egy kis országból is meg lehet hódítani a világot. Azt vallom, hogy a pénzt kreativitással, leleménnyel sokszor pótolni lehet, és így akár igazi világsiker is létrehozható. Az ő életpályája számomra példaértékű.
Egyedül leszel a színpadon, vagy lesznek további közreműködők is?
A koncerten fellép a Budafoki Dohnányi Zenekar vonós szekciója. Őket talán nem kell bemutatni, hiszen legutóbb például Stinget kísérték a Budapest Arénában. Pejtsik Péter lesz a karmester, aki Peter Gabriellel és a BBC-vel is dolgozott már. Szirtes Edina, „Mókus” pedig Andrejszki Judittal közreműködik majd az egyik Munkácsy tételben.
Törökbálinton laksz, és büszkék vagyunk, hogy városunkban élsz, de elfoglaltságaid miatt ritkán találkozhatunk veled az utcán. A koncert után tervezel „közönségtalálkozót”?
Úgy tervezem, hogy a koncert után ottmaradok dedikálni, és egy-két szót váltani a rajongókkal.
Az utóbbi hetekben két dolog miatt is hallhattunk rólad. Egyrészt az idei augusztus 20-i tűzijáték zenéjét te komponáltad…
Így van. Ez hatalmas megtiszteltetés, zeneszerzőt ennél nagyobb talán nem is érhet Magyarországon. A 25 perces Tűzijáték-szvit, amely ez alkalomra készült, az eddigi munkásságom egyfajta esszenciája. Helyet kapott benne a Tavaszi szél feldolgozása, Janus Pannonius versének megzenésítése, de készültek vadonatúj művek is. Az Ó Szent István című tétel az egyik kedvencem, ebbe egy moldvai csángó népdalt emeltünk be nemzetközi, ha tetszik hollywood-i filmzenei környezetbe, ami az előzetes bemutatók alapján nagyon tetszik a közönségnek. Várom már az ünnepet, hiszen a Petőfi Rádió élőben adja a zenét, és most először a Balatonon is hallani lehet majd. Én a Halászbástyán leszek, ahova felviszünk egy zongorát és készítünk egy filmet a fantasztikus eseményről.
A másik hír, hogy idén is készülsz az Aréna koncertre. Erről mit lehet tudnunk?
Dupla koncertre készülünk, december 21-én, már fogynak is a jegyek. Hamarosan elkezdjük megosztani az információkat a nagyközönséggel a koncerttel kapcsolatban. Annyit elárulhatok, hogy idén olyan világsztárok is elfogadták a meghívásomat, akik számomra igazi zenei ikonok. A koncerten a régi, kihagyhatatlan darabok mellett természetesen új szerzemények is felcsendülnek.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!