Kerthelység

2008. ápr 30.

Fókuszban a fejlesztések és a költségvetés folyamatos felhasználása

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Az előző havi lapszámunk megjelenése óta eltelt időszak eseményeiről beszélgettünk Turai István polgármesterrel. Egyebek mellett az integrált városfejlesztési stratégiáról és a Tó-park rendezési tervéről kérdeztük. Továbbá érdeklődtünk a Pannon GSM Távközlési Zrt. képviselőivel folytatott megbeszélésekről és az önkormányzat 2008. évi költségvetése felhasználásának részleteiről.

– Mit jelent az integrált városfejlesztési stratégia, és miért van szükség rá?
– Köztudott, hogy a városközpont kialakításával kapcsolatban folynak a tervezési munkák. A megvalósítás érdekében pályázatot kívánunk benyújtani a Közép-magyarországi Regionális Operatív Program keretében EU-források megszerzésére. A pályázat szükséges kelléke az úgynevezett integrált városfejlesztési stratégia, amelyet a képviselő-testület egy héttel ezelőtt fogadott el első olvasatban. Az anyagot készítő Városfejlesztő Zrt. a testület javaslatait integrálja a már elkészült anyagba, annak figyelembevételével, hogy formailag és tartalmilag is meg kell felelni az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium elvárásainak. Ez fontos szempont a támogatás elnyerésének tekintetében.
– Történtek lépések a Tó-park szabályozási tervének és településszerkezeti tervének összehangolására?
– Igen. Szerződést kötöttem a PESTTERV Kft.-vel, hogy megtervezzék és módosítsák a településszerkezeti tervet. Ez olyan részleges módosítás, ahol már feltüntetik a nagy sebességű vasút nyomvonalát. A tervezés költségeit az érdekelt területfejlesztő finanszírozza. A döntésre azért volt szükség, hogy a településszerkezeti és szabályozási terv mielőbb összhangba kerüljön. Ezzel megszűnnek a Regionális Közigazgatási Hivatal önkormányzattal szembeni kifogásai.
– Hónapról hónapra folyamatosan tárgyalnak a Pannon GSM Távközlési Zrt. képviselőivel. Milyen kérdések kerülnek napirendre általában, és miről volt szó a legutóbbi egyeztetésen?
– Rendszeres találkozók ezek, az elmúlt hónapban kétszer is találkoztam a Pannon képviselőivel. A Pannon részéről felmerült az igény, hogy az önkormányzat kezdjen tárgyalásokat a BKV-val arról, hogy a hamarosan elkészülő székházukat érintse menetrendszerű autóbuszjárat.  Kérdésemre egyebek mellett említették, hogy az elmúlt évben 1,5-1,8 milliárd forint iparűzési adót fizettek. A 2009–2010-es esztendő biztonságos gazdasági tervezéséhez tudni kell, mennyi adóra számíthatunk Törökbálinton.
– Sokakat foglalkoztat, hogy miért több az önkormányzat elfogadott költségvetésének kiadási előirányzata, mint a bevételi? Mi indokolta, hogy hiánnyal, tervezett hitelfelvétel vállalásával fogadták el a 2008. évi költségvetést?
– Igaz, a 2008-as költségvetésünket egymilliárd forint hiánnyal fogadta el a képviselő-testület. Ennek az az oka, hogy a tervezéskor az intézményfejlesztési kényszer miatt több beruházást kellett beállítanunk, mint amennyire a költségvetés bevételi előirányzata lehetőséget teremt. Hiányként hitelfelvétel-háttérrel terveztük be a költségvetésben a pályázati önrészeket is. Ezek csak akkor kellenek, ha elnyerjük a pályázatot. A hiány finanszírozására biztosított hitelt csak azokban az esetekben vesszük igénybe, ha azzal nagyobb pályázati összeget nyerhetünk, vagy induló beruházásaink finanszírozása szükségessé teszi.
– A korábban csendes Égett-völgy szinte minden pontján szorgalmas építkezés folyik. A Pannon-székház építésén túl milyen munkák folynak még arrafelé?
– Megkezdődött az Égett-völgyi területen korábban felhalmozott gallyak, hulladékok elszállítása. (A hulladék 2/3 részét elszállítottuk.) Valószínűsíthetően a 4000 m3-re becsült mennyiséghez képest nagyobbról van szó.
Gőzerővel készül az Égett-völgyi feltáró út kivitelezése. Az utat az önkormányzat a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-vel közösen építi. A kivitelezésben csúszás van a területen futó nagy- és középnyomású gázvezeték kiváltásának, átépítésének következtében. Előzetesen annyi látható, hogy az útépítés 2008. május 31-ére (2008. április 30-áról már egy alkalommal módosított) tervezett határideje csúszhat. A csúszás minimalizálása érdekében a Tigázzal és a bányakapitánysággal egyeztető tárgyalásokat folytatunk. A területfejlesztés költségeit egyedül az önkormányzat finanszírozza.
A terület közműfejlesztésével kapcsolatban annak forrásbiztosításához az FSD Kft.-vel a részfinanszírozói szerződést a tervezett tartalommal a közelmúltban írtuk alá. Hosszabb egyeztetést igényelt a Transtor Kft.-vel a finanszírozói szerződés, velük telekcserére is sor került. Erre azért volt szükség, hogy megmentsük a területen feltárt Árpád-kori romokat, emlékeket.
– A városban is lépten-nyomon tapasztaljuk, hogy különböző munkákat végeztetnek. Melyek ezek?
– Sok a tennivaló, már befejeztük a posta előtti lépcső és járda építését, javítását. Elkészült a Walla tér burkolatjavítása, a helyenkénti megsüllyedést kijavítottuk.
Szegélyköves burkolat épült a Sváb tér köré, így a Mátyás utca irányából, illetve a Kápolna utcából a tér irányába lefolyó csapadékvíz a szegélykövek mellett – irányítottan – jut a Szabadság téri befogadón keresztül a Hosszúréti-patakba.
– Járdaépítés folyik a Bajcsy-Zsilinszky utcában a vasúti hídtól a Vasút utcáig. Ezenkívül máshol is épül járda?
– Természetesen. Megrendeltük a Kinizsi utcai járda tervezését a Tandem Kft.-től. Szerződést kötöttünk a tervezést nem igénylő járdák kivitelezésére. Emellett a közeljövőben járdaépítésre kerül sor még a Kazinczy utca elején, a Nyírfa utcában és a Bajor Gizi utca egyes elhasználódott szakaszain, közérdekű kötelességvállalás keretében a Hegyalja utcában a Csemege háztól a lovardáig.
– Anna-hegyen az ingatlantulajdonosok már nagyon várják a közművek építésének kezdetét. Mikor köt az önkormányzat szerződést a víziközmű-építésére?
– Hamarosan. A közbeszerzési eljárással kapcsolatosan az egyik pályázó kérelmére sajnos a Közbeszerzések Tanácsa Közbeszerzési Döntőbizottsága jogorvoslati eljárást indított. A döntőbizottság úgy látta: Törökbálint Város Önkormányzata megsértette a Kbt. egyik előírását, és a jogsértés megállapítása mellett, megsemmisítette a jogsértő kiegészítő tájékoztatásunkat, de az eljárás tovább folytatható. A képviselő-testület április 3-án már ki is választotta a kivitelezőt. A győztes ajánlattevő a Hajdú és Társai Kft. Az eredményt 2008. április 8-án hirdették ki. Jelenleg a vállalkozási szerződés megkötésével kapcsolatos előkészítő munka folyik. A szerződéskötésre várhatóan 2008. április 15-én került sor.
– Sokat emlegetett téma az intézmények fejlesztésének kényszere. A fejlesztést meg kell, hogy előzze a tervek elkészítése. Mi a helyzet az óvodák és a Szérűskerti bölcsőde terveivel?
– A képviselő-testület elhatározta, hogy a Csupaszív Nemzetiségi Óvodában tornaszobát épít. A tornaszoba engedélyezési tervét, valamint a korábban már egyszer elkészíttetett kiviteli tervet és az árazatlan költségvetést megrendeltük, és aláírták a tervezési szerződést is. Folyamatban van az építési engedélyezési eljárás előkészítése. Eljáró hatóság kijelölését kell kérni a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivataltól.
Megkezdődött a Bóbita Óvoda felújítási terveinek elkészíttetése is. A tervezési munka fedezetének kiegészítésére a képviselő-testület 2008. április 3-ai ülésen engedélyt adott. A tervezési szerződés aláírásával kapcsolatos előkészítő munka folyamatban van. Ennél a feladatnál is szükséges új engedélyezési eljárás megindítása, valamint eljáró hatóság kijelöltetését kérni a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivataltól. Készül a Szérűskert bölcsőde és a Walla óvoda terve is.
– A közeljövőben felújításra kerülő óvodákban már semmilyen állagjavításra nem kerülhet sor? Még akkor sem, ha ez indokolt volna?
– Ellenkezőleg. Például a Bóbita Óvodában a minap jelezték, hogy átható csatornaszag tapasztalható, ezt azonnal kivizsgáltattam. A vizsgálat szerint ezt az elöregedett padlóösszefolyókból elszivárgó bűzzáró vízrétegének elszivárgása okozza. A padlóösszefolyók cseréjére (korszerű, golyós kivitelű) azonnal ajánlatot kértünk, hétvégi munkavégzéssel. Felmerült még, hogy a játszóudvar középső részén lévő talaj a csapadékot nem tudja elszívni, illetve száraz időszakban erősen porzik. Ezért a gyerekek vagy sárban, vagy porban játszanak. Az óvoda teljes körű felújításáig ezt a területet gumi járólapokkal fedjük le, mintegy 270 m² felületen.  A gumilapok csak sóderágyazatba kerülnek, így az óvoda felújítása során felszedhetők és újra felhasználhatók lesznek. A kivitelezésre árajánlatot kértünk. Természetesen a többi felújításra váró intézménynél a felújítás kezdetéig fenntartjuk a lehetséges műszaki állapotot.
– Hogy haladnak a játszóterek idei fejlesztései?
– A Dióskerti játszótér a Munkácsy Mihály utca felső szakaszával együtt jelenleg a Magyar Állam tulajdonában van. Itt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a vagyon kezelője, ezért a megvalósuló engedélyhez kötött játszótérépítéshez a vagyonkezelő hozzájáruló nyilatkozata szükséges. Ebből már látható, hogy itt az építési engedély és a kivitelezés időpontja a tervezetthez képest csúszni fog.
A Rudák-telepi Erdő utcai játszótér felújítására vonatkozó közérdekű kötelezettségvállalást a képviselő-testület elfogadta, így e helyett a Széchenyi téri játszótérrel bővülhet a 2008. évi program. Ennek megfelelően a közbeszerzés ajánlati felhívását is módosítottuk.
A Rudák-telepi grund felújításának tervezéséhez az érintett terület összevonása szükséges. Mellette a Tölgyfa utcában a közpark első üteme épül ki, közérdekű kötelezettségvállalással. A Kalóztanya játszótér használatbavételi engedélyeztetési eljárását és a játszóeszközök akkreditálását a kivitelező elindította. A használatbavételi engedélyre talán májusban számíthatunk. Addig a 200 m² füvesített terület öntözését folyamatosan kell végeznünk, így az átadásra várhatóan megfelelően parkosított állapot jön létre. A jogerős használatbavételi engedély kézhezvételéig a játszóteret sajnos nem lehet megnyitni a látogatók előtt. Ezért minden kis látogatótól elnézést kérünk. Felmérettük a város intézményi és közterületi játszóeszközeit, és elvégeztettük a játékok éves akkreditációját.
Részben a lakosság tiltakozása, de sokkal inkább a balesetveszély miatt leszereltük az Árpád utcai gördeszkapálya elemeit. Úgy tűnik, hogy nem célszerű a javíttatásuk, új, EU-konform eszközök beszerzésére kell sort kerítenünk. Már kértünk ajánlatokat, és új helyszínt is választani kell, erről is folytatunk tárgyalásokat. A korábbi gördeszkapálya helyszínén szabadtéri kosárlabdapálya kialakítására kerül sor a közeljövőben.
– Járva a város utcáit, lehangoló látványt nyújt néhány autóbuszváró állapota. Tervezik a felújításukat?
– A város területén található buszváró-felépítmények többségét ismeretlenek megrongálták, az oldalfalakat összetörték, összefirkálták. A hivatal beruházási irodája a hiányzó polikarbonát-elemek pótlására árajánlatot kért. A megrendelés előtt a felmerülő költségek csökkentése érdekében megbeszéléseket kezdeményeztünk olyan társaságokkal, amelyek érdekeltté tehetők a várókon elhelyezett reklámfelületet működtetésében, rendszeres, a váró egészére kiterjedő karbantartás ellenében. A megbeszélések várhatóan április végére befejeződnek, és döntés születhet, melyik váró felújítását és karbantartását tudjuk ilyenformán megoldani. A megkezdett párbeszéd eredményképpen a Schöllernél található buszvárók felújítása a már reklámozó társaság (Epamedia Zrt.) részéről megtörtént. A Kazinczy utcai váró rendbetétele folyamatban van. Ajánlatot kértünk az Epamediától és a Greenwest Kft.-től további, elsősorban régi típusú buszvárók átépítésére és karbantartására.

Megrendelt tervek
Az Aquaterv-Komplex Kft. több tervet is készít az önkormányzat megrendelésére:
az Árpád u. –Bajcsy-Zs. út közötti (a Hosszúréti-patakon átívelő) összekötő út tervei, a Bajcsy-Zs. úton a téglagyár, illetve a Rákóczi F. út közötti szakaszon az út mindkét oldalán lévő nyílt vízelvezető árok zárttá alakítása, fölötte parkos kialakítással, szegélykövezéssel, a Bajcsy-Zs. úton két autóbuszmegálló-öböl áthelyezése a régi váróépületek bontásával, újak telepítésével, a Baross G. utcában a postától a Kazinczy F. utcáig útszegélyezés, kapubejárók kialakítása, csapadékvíz-folyóka, parkos felület kialakítása, a Bartók Béla utcában, a Walla óvodánál gyalogátkelő létesítése.
A közlekedési fejlesztésekhez:
A Közlekedéstudományi Intézet a Baross utca–Kazinczy utca–Szent István utca körforgalom szakmai tanulmánytervét készíti. A Trans-Road Kft. végzi a képviselő-testület által előírt gyalogátkelőhelyek szakmai felülvizsgálatát és a középszigetes gyalogátkelőhelyek kialakítása lehetőségének vizsgálatát. A Bajcsy-Zs. úton (a vasúti aluljárónál, a Régivasút sor kereszteződésében) csomóponti kialakítás tanulmánytervét az Út-Teszt Kft. készíti. A Diósdi út és Hegyalja út kereszteződésében a körforgalom tanulmánytervet, engedélyes és kiviteli tervét az Argon-Geo Kft. készíti. A Kinizsi utcai (Őszibarack utcától az Óvoda utcáig, az M7-es aluljáró alatt is) járda tervezését a Tandem Kft. végzi.
Az intézményfelújítások tervei:
Az új hatcsoportos óvoda engedélyes és kiviteli tervének módosítását (Árpád u.) a Török és Balázs Kft. készíti. A Csupaszív Óvoda felújításának engedélyezési tervét a Hinterland Kft. készíti. Az ajánlatok bekérésének stádiumában van a Szérűskert bölcsőde felújításának és bővítésének kiviteli terve, a Walla óvoda felújításának kiviteli terve, valamint a Bóbita Óvoda felújításának kiviteli terve.
A településrendezési feladatokhoz:
A településszerkezeti terv, a helyi építési szabályzat módosítása a Tó-parki területre a Pestterv Kft.-től. Pistály területére a szabályozási terv készítését megelőző komplex vizsgálati tanulmány elkészíttetésére az ajánlatkérés folyamatban van. A Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft. készíti a Jázmin utca és környéke szabályozási tervét. Ugyancsak ők készítik az Anna-hegy és térsége szabályozási tervét.
Egyéb tervek:

A térfigyelő rendszer tervét Olasz Tibor szakértő készíti. GKI-EKI Egészségkutató Intézet Kft. végzi a város középtávú egészségtervének kidolgozását. A volt ivóvíztisztító (vastalanító) átalakítására, felújítására, a Cigány Kisebbségi Önkormányzat elhelyezésére a Víg Patika Bt. készíti a terveket.

– A városi közvilágítás alapos „igazításra” szorul. Terveznek ezen a területen is változtatást?
– A képviselő-testület elhatározta a helyi közvilágítás korszerűsítését. Április 11-éig adták le a képviselők javaslataikat a bővítési igényekre vonatkozóan, amellyel a testületi határozat értelmében megkerestünk egy vállalkozót, s kértük, hogy tegyen ajánlatot a város közvilágítási tanulmánytervének elkészítésére. A testületi határozat szerint vizsgálatot folytatunk annak kiderítésére, hogy miért jelentkezik oly sok, egész utcatömböket érintő üzemzavar a közvilágítás működtetésében.
– Az a szóbeszéd járja, hogy az önkormányzat megvásárolja a Köztársaság téri ABC épületét? Igaz ez?
– Igen, arról döntött a képviselő-testület, hogy a téren található volt ABC területét megvásárolja. A tulajdonos tett ajánlatot az önkormányzatnak a megvásárlásra, miután a területre februárban változtatási tilalmat rendelt el a testület. Bár a tulajdonos úgy nyilatkozott, hogy az ingatlan per- és tehermentes, a szerződés aláírásához ismételten kikért tulajdoni lapon meglepetésünkre 2008. április 7-ei keltezéssel – tehát a testületi döntés után négy nappal – 35 millió Ft-ról szóló jelzálog-kötelezettség (teher) szerepelt. A jelzálogbejegyzés kérelmét a Földhivatal azóta elutasította.
– Úgy hallottuk, hogy igen sok tervkészítésre adtak megbízást. Ismertetné ezeket?
– Elmondani is sok, mennyi minden indult el annak érdekében, hogy a kertvárosias Törökbálint egyre élhetőbb település legyen. A képviselő-testület 2008. február 28-án fogadta el a költségvetést, és mi azonnal hozzákezdtünk a fejlesztések tervelőkészítéséhez. Néhány területen a kivitelezői munka már elkezdődött. Ezek a legnagyobb figyelem mellett is próbára teszik az itt élők türelmét. Megragadnám az alkalmat, hogy mindenkinek megköszönjem a megértését.

dl


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!