Kerthelység

2013. szept 22.

Könnyű nyári ízek

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

A nyár a számtalan finom, vitamindús zöldség és gyümölcs szezonja, amelyekből pillantok alatt ízletes ételek készíthetők. A nagy melegben az emberek többsége nem szeret sokáig időzni a konyhában, ebben az időszakban szívesen hódolunk a grillezett zöldségeknek, gyümölcsöknek is, és persze nyáron egészségesebben étkezünk, mint télen, hiszen a gazdag zöldség- és gyümölcskínálat mindezt lehetővé is teszi számunkra. A nagy hőségben sokszor nem is igazán kívánjuk a nehezebb ételeket. Elmaradhatatlan ilyenkor egy finom saláta, egy könnyű krémleves, egy gyümölcsös desszert vagy egy jéghideg nyalánkság.

Hideg joghurt leves
Hozzávalók: 25 dkg saláta uborka, 2 gerezd fokhagyma, 4 doboz joghurt, 4 evőkanál olaj, só, bors.
Az uborkát meghámozzuk, és vékony hasábokra szeleteljük. A fokhagymával kenjünk be, egy tálat, majd azt is vágjuk finomra. Tegyük a tálba a fokhagymát, és öntsük rá a lehűtött joghurtot, és az olajt. Sózzuk, borsózzuk. Keverjük össze, majd tegyük pár órára a hűtőbe. A tetejére tehetünk finomra vágott mandulát is.
A nyár legfinomabb levese, a forróságban. Érdemes kipróbálni.

Mediterrán saláta
Hozzávalók:1 kimagozott szeletekre vágott őszibarack, 2 gerezdekre bontott narancs, 25 dkg kockára vágott friss ananász, 17,5 dkg mag nélküli szőlő, 2,5 dkg brazil dió durvára darálva, 1 narancs leve.
Egy kevés dió is proteint és új ízt visz a gyümölcssalátába. Legjobb, ha a dióféléket egészben vásároljuk, és csak később aprítjuk föl, mert tört szemeket nem tárolhatunk sokáig. Még jobban emeljük a fehérjetartalmat, ha joghurttal, tejföllel vagy kefirrel tálaljuk. Megmossuk és előkészítjük a gyümölcsöket. A barack- és narancsszeleteket köralakban elrendezzük egy tálon. Összekeverjük az ananászt, a szőlőt és a diót. És a kör közepére halmozzuk. Locsoljuk meg a narancslével. Behűtve a legfinomabb.

Sajtos brokkoli krémleves
Hozzávalók: 50 dkg brokkoli, 30 dkg burgonya, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kanál olaj, 1 húsleveskocka, 2 dl tejszín, só, bors, 15 dkg sajt.
A brokkolit megmossuk és rózsáira szedjük. A burgonyát is meghámozzuk és felkockázzuk. Majd előkészítjük a hagymákat. Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd a hagymát és a fokhagymát üvegesre pirítjuk.
Ezután jöhet rá a brokkoli és a krumpli majd pár percig együtt pirítjuk az egészet. Ezután felöntjük fél liter vízzel, hozzáadjuk a húsleves kockát, felöntjük tejszínnel, és így főzzük tovább, amíg a burgonya és a brokkoli meg nem puhul. Ha már minden puha az egészet egy bot mixerrel összepürésítjük, ízlés szerint sózzuk, és borsozzuk, majd rászórunk 10 dkg reszelt sajtot.
A végén tálaláskor reszelt sajttal díszítve tálaljuk, melegen vagy hidegen is kiváló. A leves rengeteg B vitamint és ásványi anyagot tartalmazz, így diétázók is bátran fogyaszthatják.

Nyári vegyes saláta
Hozzávalók: 1 nagy fej kínai kel,3-4 közepes paradicsom, 2-3 zöldpaprika, 1 közepes kígyóuborka, 1 citrom leve, só, törött feketebors.
A kínai kelt keresztben egy centis szeletekre vágjuk. A többi hozzávalót kockákra vágva keverjük hozzá (először nagy mennyiséget kapunk, de a citromlétől kissé össze fog esni!). Csavarjuk rá a citrom levét, sózzuk, borsozzuk. 5-6 percig hagyjuk állni, majd forgassuk át saját levében. Rendkívül finom salátát kapunk. Leginkább sültekhez, faszénen készített ételekhez adható köretként

Nyári hűsítő levendulás limonádé
Akinek van a kertjében levendula, most szedje le és készítse el a finom, hűsítő, nyári levendulás limonádét!
Hozzávalók: 1 csésze friss vagy szárított levendulavirág, 500 ml forrásban levő víz, 250 ml citromlé, 1 csésze cukor, és friss gyümölcs a tálaláshoz.
Vegyünk, egy rozsdamentes edényt öntsük, bele a vizet forraljuk fel, majd adjuk hozzá a levendulavirágot. Hagyjuk a virágokat a vízben kb. 15 percig majd egy szűrön szűrjük át az egészet. Ezután ízesítsük cukorral, citromlével, tegyünk, a pohárba jégkockát majd díszítsük fel a poharat friss gyümölccsel vagy narancskarikával.

Cukkinikrém
Hozzávalók 2 főre: 2 db közepes méretű, zsenge cukkini, 2-3 evőkanál tahini, 2 ek őrölt pirított szezámmag (vagy őrölt mandula), 3 gerezd fokhagyma, 5 dkg krémsajt, 2 ek joghurt, só, frissen őrölt bors (ízlés szerint) és a cukkini grillezéséhez kevés olívaolaj
A cukkinikrém elkészítését is a keleti ételek ihlették. Alapja grillezett cukkini, tahini, sajt és joghurt. A keleti ételek sorában a mezzeasztal (előételek) bőségét hivatott gazdagítani. Használhatjuk mártogatósként, kenyérre kenve, vagy joghurttal hígítva mártásként.
Elkészítés: A megmosott cukkiniket hosszában fél cm széles szeletekre vágjuk, bekenjük olívaolajjal és felforrósított grillserpenyőben 5-6 percig sütjük oldalanként. Kicsit hűtjük, majd a cukkiniket a többi hozzávalóval együtt egy késes aprítóba tesszük és krémes állagúra pürésítjük.
Fogyaszthatjuk langyosan, hidegen, joghurttal hígítva.

Tags:


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!