Kerthelység

2013. szept 22.

Már a lányok is fociznak

Írta: admin Kategória: SPORT

Női labdarúgó csapat Törökbálinton

2013 januárjában megalakult a T-bálint Labdarúgó Akadémia Sportegyesület (TLASE) női csapata. 6 éves kortól felső korhatár nélkül egyre több lány és anyuka aktívan részt vesz a labdarúgásban.

A női labdarúgás és a tévhitek

Ha a női labdarúgásról beszélünk, akkor
a mai napig nagyon sokan még mindig csak legyintenek egyet. Ez a sportág azonban az elmúlt 20 évben hatalmas fejlődésen ment keresztül. Az elmúlt néhány esztendőben Magyarországon is megszaporodtak a női labdarúgó egyesületek és a megyei bajnokságok. A Magyar Labdarúgó Szövetség is kiemelt figyelmet fordít a sportág fejlesztésére. Amit sajnos nagyon sokan figyelmen kívül hagynak, hogy utánpótlásképzés nélkül itt is nagyon nehéz eredményeket elérni.

Kezdetek

2012 decemberében beszélgettem Kocsis Zoltánnal, a TLASE elnökével, akinek felvetettem, hogy létrehozhatnánk lány utánpótláscsapatot, mert a lányoknak sokkal kevesebb lehetőségük van a sportolásra, mint a fiúknak, és egyre több lány lelkesedik
a labdarúgásért. Kocsis Zoltán biztosított
a támogatásáról és abban maradtunk, hogy kezdjek csapatot toborozni. Ennek köszönhetően 2013. január 12-én megtartottuk első edzésünket 8 fővel a TLASE keretein belül. Heti egy edzésünket szombatonként a Zimándy Ignác Általános Iskola csarnokában tartottuk. A hosszan elnyúló tél miatt április közepétől kezdődhettek szabadtéri edzéseink hétköznap két alkalommal a Flóra ligetben (volt Flóra Camping területe), és megmaradtak a szombati edzések is.
A mai létszámunk 20-22 fő a 6-13 éves korosztályban. Néhány héten belül elkészül
a műfüves pályánk is, ahol az időjárástól függetlenül bármikor tudunk gyakorolni.

Edzésben

Áprilisban már gyakorló mérkőzéseket játszottunk fiúk ellen, amelyeken jól látszott, milyen készségeken kell még finomítani egyénileg és csapat szinten egyaránt. Jó érzéseket váltott ki mindenkiben a lányok akarata, hozzáállása és a tanultak alkalmazása. Voltak olyan fiúk elleni mérkőzések, ahol a csapat győzelmet is szerzett, több játékos jó teljesítményének köszönhetően.
Első nyilvános bemutatkozásunk a tavaszi 3. Bozsik program keretében történt. Igazi versenyhelyzetbe kerültek a lányok. Változó iramú és nehézségű mérkőzéseken vettek részt. Sok élménnyel gazdagodtak, tapasztalatot szerezve a tornán előforduló eseménydús szituációkban.
Április 22-től a csapat edzéseit segíti
a sportoktatói végzettséggel rendelkező női NB1-es MTK kapusa, Erdélyi Tamara.
A lányok lelkesedésén felbuzdulva heti egyszer az anyukák is fociznak, itt még nem kell komoly edzésekre gondolni, sokkal inkább a mozgás öröme dominál. Többen jelezték már, hogy ősztől szívesen gyakorolnának edzéseken is, mert szeretnének minél többet megtanulni ebből
a sportágból.
Az edzéseken jó hangulatban sajátítják el a gyermekek a technikai elemeket. Természetesen az edzések mellett a tanulásra is nagy hangsúlyt fektetünk, ugyanis alapelvünk, hogy a sportolás nem mehet a tanulás rovására.

Programok

A labdarúgáson kívül más programokkal is igyekszünk összekovácsolni a társaságot. Sikerült eljutnunk olyan kiemelkedő mérkőzésre, mint az MTK-Femina, ami élményekben és tapasztalatszerzésben rámutatott arra, hogy a női labdarúgás hol tart, és milyen elvárásoknak kell megfelelni ezen a szinten. Láttuk a sokszoros magyar gólkirálynőt, Pádár Anita válogatott játékost, aki külön megköszönte a csapatnak a bíztatást, és sok sikert kívánt nekünk. Zágor Bernadett válogatott játékossal is tudtunk néhány szót váltani.
Egyesületünk fiú csapataival közös szervezésben részt vettünk egy 40-50 km-es kerékpártúrán a Balaton partján, ahol Balatonkenesétől Tihanyig tekertünk, közben megálltunk Csopakon ebédelni. Maga a túra nagyon jó hangulatban telt, tervezzük az ismétlését.
A június 15-ei évzárót a városi sportpályán tartottuk, ahol egyesületünk minden korosztálya jelen volt. Ügyességi versenyekkel (szlalom, célba rúgás, technikai feladatok), mérkőzésekkel (szülő-gyermek, gyermek-edző, szülő-edző) és a bográcsozással eltöltött egész délután remek hangulatban telt, ami kiváló befejezése volt ennek a félévnek.
A Törökbálinti Labdarúgó Akadémia augusztus 12-18-ig edzőtáborba megy Fonyódligetre, amelyhez természetesen
a lány csapat is csatlakozik. Ez a tábor nem szokványos iskolai vagy tanulmányi tábor, hanem olyan labdarúgó tábor, amely napi 2 edzéssel 6 napon át, nagyon sok technikai és taktikai elem gyakorlásával az egyéni és a csapatfejlődés lehetőségét nyújtja.

Ha szeretnél egy vidám csapatban focizni, ahol nem számít, ha kezdő vagy,
akkor csatlakozz hozzánk!
Jelentkezni: Szoboszlai Istvánnál
a szoboszlai.istvan@tbalint.hu címen, vagy a 0620/3802897–es
telefonszámon lehet.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!