Kerthelység

2013. júl 09.

„Önmagam legyőzése hajt!”

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Druskó Zsófia hazánk egyik legsikeresebb női ultrafutója, aki annak idején csak azért kezdett el futni, hogy ne unatkozzon, míg a fiai edzenek. Azóta körbefutotta a Balatont, és többször vett részt 24 órás, illetve 100 kilométeres versenyeken. Legutóbbi 24 órás versenyére való kijutásának útiköltségét a törökbálinti önkormányzat vállalta magára, nehogy meghiúsuljon az indulás. Druskó Zsófiával beszélgettünk.
Elég későn kezdted el az aktív futást. Mikor és milyen megfontolásból húztad fel a futócipőt?
Harminc felett voltam már egy picivel. Aktív sportoló fiaimat vittem edzésre, és pár szülővel úgy gondoltuk, hogy ne teljen unalmasan a várakozás, amíg a gyerekeink edzenek, nekiállunk futni. Azelőtt semmilyen atlétikai múltam nem volt, ritmikus sportgimnasztikáztam és kosaraztam diákkoromban.
Hogyan lett ebből a könnyed testmozgásnak induló futásból ilyen komoly szenvedély?
1999-ben részt vettem első versenyemen, a Vivicittán, majd megismerkedtem Rózsavölgyi Józseffel és a törökbálinti futókkal. Eleinte velük jártam ki az erdőbe futni, de egyre nagyobb kedvet kaptam a versenyre járáshoz. 42 évesen gondoltam, megfutom első 42 kilométeremet, vagyis az első maratonomat. Ez 2008-ban volt.
Sok futó van, aki arra hajt, hogy minél előbb lefussa a maratont, neked pedig az első futásod és az első maratonod között tíz év telt el. Mi ennek az oka?
Nem a maraton miatt kezdtem el futni. Nekem az olyan távolinak tűnt. Előtte rövidebb távokat futottam, de elsőre sikerült a maraton is.
Azóta pedig nincsen megállás. Időben és távban is megsokszoroztad a maratont. Ez hogy alakult?
Ebbe futótársaim vittek bele. Volt terepfutó ismerősöm, aki annyit mesélt a terepfutásról, hogy kedvet kaptam hozzá. Itt hegyekben kell futni a maratoninál hosszabb távokat. Többször indultam az úgynevezett Terep Ultra
Kupán, amely tulajdonképpen több futásból álló sorozat Magyarország különböző hegységeiben, ahol egy-egy futás alkalmával 40-60 kilométer közötti távokat kell megtenni, szintemelkedéssel. Ezt a versenyt 2009-ben és 2011-ben meg is nyertem.
Mi volt az eddigi leghosszabb táv, amit egyhuzamban lefutottál?
A leghosszabb az Ultrabalaton volt, vagyis a Balaton körülfutása, ami 212 kilométer. Ez közel harminc óra futást jelent. Terepen pedig 105 kilométer volt, 13 óra alatt. Egyik évben végigfutottam a Kinizsi Százast is. Ott az elsők között értem célba.
Terepen is futsz, illetve „rendesen” is. Mi a különbség?
Teljesen más. A terepfutás a szemnek is élvezetesebb. Bár nincs időnk nagyon szemlélődni, hiszen az idő itt is hajt minket, de azért annyi időnk akad, hogy egy kicsit gyönyörködjünk a tájban. Az aszfalton futás ennél azért monotonabb.
Nőttek a távok, hosszabbodtak az idők, de jöttek az eredmények is. Melyekre vagy a legbüszkébb?
Tavalyi évben történtek fontos dolgok velem, mert felkértek, hogy legyek tagja a magyar ultrafutó válogatottnak. Ennek köszönhetően vettem részt tavaly a 100 kilométeres és a 24 órás világbajnokságon is. De idén például első lettem a 100 kilométeres országos bajnokságon.
Nemrég jöttél haza egy 24 órás versenyről, melyre a kiutazást az önkormányzat is támogatta, de a verseny nem teljesen úgy sikerült, ahogy tervezted. Mi történ pontosan?
Nem úgy sikerült, ahogy terveztem, aminek több összetevője is volt. Egyrészt, volt egy kis problémám a lábammal, így a futás alatt végig fájt az achillesem, a gyomrom is vacakolt és ezek mellé jött egy kiadós eső, illetve hideg is volt, ami miatt átfáztam így sajnos ki kellett állnom.
Ez pontosan mit jelent? Hány kilométert sikerült teljesítened?
125 kilométert mentem 15 óra alatt, vagyis a hivatalos végeredményem, hogy a 24 órás versenyt 125 kilométerrel fejeztem be. Az előző 24 órás világbajnokságon 201 kilométert futottam, ez valószínűleg most is meglett volna.
Sok ellenfeled van?
Egyre több. De komoly hölgyversenyző jelenleg nagyjából tizenöt van.
Ki lehet jelenteni, hogy te vagy a legjobb ultrafutó nő Magyarországon?
A legjobb nem én vagyok, de a legjobbak közé tartozom.
Van még hova fejlődni? Van olyan verseny, amin még nem indultál, de szeretnél.
Persze. Az egyik például a Bécs-Pozsony-Budapest Szupermaraton. Ezen már tavaly is gondolkodtam, de ez igen nagy szervezőmunkát igényel, hiszen a futónak magának kell leszerveznie a szállását, illetve kell legalább egy kísérő, aki az egyik pontból a másikba a holmijaimat elviszi, illetve engem is a szállásra elszállít. De van, aki például biciklis kísérőt szervez magának, aki például a frissítőket szállítja.
Idén ez össze fog jönni?
Még nem tudom, mert a versennyel egy időben lesz a 100 km-es világbajnokság, és ha oda ki tudok jutni, akkor azt fogom választani.
A nagy versenyek között azért „ed­zés­képpen” lefutsz egy-két maratont?
Természetesen. Elég gyakran.
És ilyenkor mi hajt?
Önmagam legyőzése. Az, hogy minél jobb időt fussak. A verseny előtt belövöm, hogy nagyjából mennyi idő alatt szeretnék végezni. Legutoljára 3:27-et futottam, ami azt jelenti, hogy az országos bajnokságon a 23. helyen végeztem. Korosztályomban pedig a 2. helyen. Tervem, hogy egyszer 3:15 alatt fussam le a maratont.
Hét közben merre edzel?
Törökbálint ideális helyszín, mind a terep-, mind a hagyományos futásra. Persze, ha többet akarok futni, akkor átmegyek Budaörse, Diósdra is. Télen volt, hogy egy hét alatt 150 kilométert futottam le.
Példád mutatja, hogy sosem késő elkezdeni.
Így van. Sőt érettebb fejjel még talán könnyebb is, mert az ember ilyenkor már nem csak testben, hanem agyban is ott tud lenni. Nem adja fel olyan könnyen, mint egy fiatal. Mindenkit csak bíztatni tudok, mert rövid idő alatt hatalmas változásokon lehet keresztülmenni, és a sport konzervál, fiatalon tart.

Druskó Zsófia eredményei:
2009. Terep Ultra Kupa
(versenysorozat): 1. hely,
2009. 50km OB: 1. hely,
2010. Budapest Terep Kupa 1. hely,
2010. 12órás OB: 3. hely,
2010. Piros 85 terepfutás (88,5km)
3. hely,
2011. Terep Ultra Kupa: 1. hely,
2011. 12órás OB: 1. hely (111,7km),
2011. Velencei-tó Szupermaraton:
1. hely,
2011. Terep 100km: 3. hely,
2011. Ultrabalaton (212km): 5. hely,
2011. Piros85 terepfutás (88,5km):
2. hely,
2012. BSI Balaton Szupermaraton (195km): 3. hely,
2012. 100km VB/EB Seregno:
49/29. hely,
csapat: 7. hely,
2012. Kőszeg-Sárvár: 1. hely,
2012. Sombor-Baja: 2. hely,
2012.24h VB/EB Katowicze:
29/23. hely, (201,29km)
csapat: 9/8. hely.

Németh GergőLapozzon bele
november–decemberi számunkba!