Kerthelység

2013. júl 09.

Új lehetőség a cystas fibrózis korai diagnosztizálására

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Diagnosztikai mérőeszközt adományozott a Ceumed Kft. a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet gyermekgyógyászati osztályának. Az eszköz felhasználásáról és a további tervekről Dr. Antal Gabriella főigazgató asszonyt kérdeztük.
Milyen betegség diagnosztizálásához használják ezt a készüléket?
A cystas fibrózis a leggyakoribb „ritka betegség”, melynek előfordulása 1:2500. A génhiba miatt a sejtek felszínén iontranszport zavar alakul ki, ezért a váladékok, a verejték sűrűbb és sósabb. Kezelés nélkül a betegség a tüdő öntisztulásának zavara miatt kialakuló súlyos tüdőfertőzések miatt légzési elégtelenséghez vezet. A betegek átlagéletkora hazánkban 20 év alatti, még a gyakran szükségessé váló tüdő-transzplantáció ellenére is.
Mivel a verejték sótartalma megemelkedik a betegségben, régóta ez alapján tudják diagnosztizálni. A most kapott készülék is egy ilyen diagnosztikai eszköz: a páciens verejtékének nátrium tartalmát méri, ezzel igazolja, vagy zárja ki a betegség fennállását.
Csak nagyobb gyerekeknél használható?
A műszer bármely életszakaszban használható. A vizsgálat eredménye már 48 órásnál idősebb újszülöttben is megbízható, 3-4 hetes életkor előtt azonban a kellő mennyiségű verejték gyűjtése gyakran nehéz feladat, mivel a babák fejletlen verejtékmiriggyel születnek. Minél kevesebb verejtéket kell begyűjteni, annál előbb végezhető el az eredményes mérés.
Az SM-01 műszernek 0,5 µl verejték szükséges a méréshez, mely egyedülálló a világon. A kis mintavételi mennyiségnek és a szondák méretének köszönhetően ezt a műszert eredményesen használják újszülött és koraszülött babák tesztelésére is.
A készülék átadására a Tüdőgyógyintézet könyvtárában került sor, ahová a sajtó képviselőin kívül a helyi gyermekorvosokat is meghívták. Miért fontos, hogy őket is tájékoztassák?
A kórház fontosnak tartja, hogy fejlessze ellátásait, emelje a minőséget, és erről rendszeresen tájékoztassa az ellátási területhez tartozó lakosságot. Egy ilyen alkalom jó lehetőség arra is, hogy a háziorvosokkal találkozzunk, ismerkedjünk egymás munkájával, problémáival. Ez most is így volt. Gyermekgyógyászati ellátásról lévén szó, meghívtuk a házi gyermekorvosokat. Azt is fontosnak tartom, hogy hírt adjunk arról,

Dr. Tóth Enikő

Dr. Tóth Enikő

ha segítséget kapunk. Ez a mostani is egy ilyen hír volt. Egy eszközöket forgalmazó cég a Ceumed Kft. a kórház alapítványa számára adományozta a bemutatott műszert, amelyet Dr. Tóth Enikő adott át. Ezzel az eszközzel bizonyos betegségben szenvedő gyermekek, de akár felnőttek verejtékéből fontos diagnosztikai megállapításokat tehetünk. A mai forráshiányos időszakban nagy segítség a kórházaknak az ajándék, és szép gesztus a készülék forgalmazójától, akik szintén nehézségekkel küzdenek a gazdasági folyamatok hátrányos alakulása miatt.
Milyen változtatásokat, fejlesztéseket terveznek a közeljövőben a Tüdőgyógyintézet működésében?
A kórház új főorvosával, Dr. Laki Istvánnal azt tervezzük, hogy a mainál több gyermek tüdőgyógyászati ellátását vállaljuk fel ún. „kúraszerű ellátás” keretén belül. Ez azt jelenti, hogy ezen gyerekeknek nem kell kórházban feküdniük, nincsenek kitéve a beteg gyerekektől kapható fertőzéseknek, hiszen ők, betegségük természetéből adódóan, különösen érzékenyek erre. A „kúraszerű ellátás” keretében naponta infúziós kezelést, gyógytornát, szükség esetén pszichológiai segítséget kapnak – akár szüleikkel együtt – bent a kórházban, egyébként otthon gyógyulnak. A kórház szeretne ezen betegségek ellátásának egyik centruma lenni, hiszen nagyon jók a tárgyi, személyi és infrastrukturális feltételeink. Szívesen felvesszük a kapcsolatot a gyermekeket segítő társadalmi szervezetekkel, szeretnénk javítani életminőségükön, a család terheit csökkenteni.

Perjés



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!