Kerthelység

2013. júl 09.

Hűsítő finomságok

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

A nagy melegben megnövekedik szervezetünk folyadékszükséglete, amelyet nem csak vízzel lehet kielégíteni. A nyári bőséges zöldség- és gyümölcskínálatból könnyedén készíthetünk magunknak egészséges üdítőitalokat, turmixokat és fagylaltokat. Mivel az érett termés természetes cukrokban gazdag, így nem is kell különösebb édesítőszert adnunk hozzá. Egy botmixer vagy egy turmixgép itt is nagy segítség, pillanatok alatt összeállíthatjuk velük az igényeinket tökéletesen kielégítő frissítőnket. A gyümölcsöket összekeverhetjük vízzel, édesíthetjük kevés mézzel, frissességüket tovább fokozhatjuk néhány levél friss citromfű- vagy mentalevéllel. Készíthetünk tejes vagy joghurtos gyümölcsturmixokat is.

Receptek

Frissítő zöldséglevek
Ha van gyümölcscentrifugánk, nekiveselkedhetünk a zöldségek présnedveinek kinyerésének is. Édesíteni sem kell a sárgarépával, céklával készült italokat, ahol a friss zöldséglevet hígíthatjuk vízzel, összekeverhetjük gyümölcsök levével is. Fantasztikus, a saját ízlésünkhöz igazítható egészséges alternatívái a hozzáadott cukorral készült üdítőknek, kisdedkortól időskorig mindenkinek.

Kalóriaszegény gyümölcs turmixok
2 dl 0 %-os joghurtot kevés sovány tejjel, ízlés szerinti gyümölccsel turmixoljunk össze és fagyasszuk le. Ha szükségesnek érezzük, akkor folyékony édesítőszerrel édesíthetjük. A minimalisták és az állandó rohanásban lévők pedig akár a kész, zsírszegény gyümölcsjoghurtot is lefagyaszthatják (a fólia tetőn egy pálcikát átdugva). Nem csak fogyókúrázóknak, de epebetegeknek is javasolt az alacsony zsírtartalma miatt.

Vizes fagyi – egyszerűen
½ liter vizet főzzünk fel 25 dkg cukorral, ha kész a szirup, hagyjuk kihűlni. Öntsünk hozzá fél liter eperpépet (vagy más gyümölcspépet), alaposan keverjük el, majd vagy készen kapható fagylalt formában vagy egy nagyobb dobozban fagyasszuk le. Ha az utóbbit választjuk, akkor félóránként botmixerrel turmixszoljuk át, hogy az állaga homogénebb legyen. Rendkívül egyszerű házilag készthető vizes fagyi, mégis nagyon finom. Tejallergiában szenvedőknek is finom csemege. Kisgyermekeknek is érdemes házi fagylaltot készíteni, mert nem tartalmaz mesterséges aromákat, ízesítőket stb.
Dinnye-rajongóknak
Kimagozott görögdinnye húsát, citromfagylalttal és néhány jégkockával turmixoljunk le. Ha a sárgadinnyét jobban szeretjük abból is lehet ízletes hűsítőt készíteni. A sárgadinnyét aprókockákra vágva citromlével meglocsolva jól behűtjük, majd vízzel és néhány jégkockával leturmixoljuk. Ha szükségét érezzük, mézzel édesíthetjük. A görögdinnye víztartalma igen magas 90%, de a sárgadinnyéé sem csekély, 85 %, így nem csak jó ízűek, de a folyadékpótlásban is segítenek. Parlagfűre allergiások azonban kerüljék a görögdinnye fogyasztását, mert keresztallergiát okoz.

Kalciumbomba
2 dl behűtött tejet összeturmixolunk 1 db behűtött közepes banánnal. Édesítésre nincs szükség a banán önmagában is elég édes. Fél liter tejjel fedezni tudjuk a napi kalciumszükségletünk 60-70 %-át, a banán pedig szintén jó kalciumforrás. Növésben lévő gyermekeknek, kismamáknak, szoptatós anyukáknak, csontritkulásban szenvedőknek különösen ideális hűsítő.

Jégkása
A jégkása nem csak finom, de ha édesítővel készült szörppel készítjük még kalóriamentes is. Ehhez elég néhány jégkockát szétturmixolni és leönteni a kiválasztott szörppel, majd alaposan összekeverni. Fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek szintén jó választás és segít a megnövekedett folyadékszükséglet fedezésében is.

Cseresznyés álom
Fél kiló kimagozott cseresznyét turmixoljunk le, egy narancs levével és egy evőkanál rózsavízzel. Ha nincs fagylaltgépünk, akkor egy műanyag dobozban fagyasszuk le és félóránként botmixerrel turmixszoljuk át, hogy homogén legyen.

Pezsgős őszikoktél
30 dkg cukorból és 1 dl vízből szirupot főzünk, majd hagyjuk kihűlni. Az őszibarackokat meghámozzuk, felkockázzuk és összeturmixoljuk. Hozzáadunk 1 db citrom levét, majd hozzáöntjük a lehűtött szirupot. Fagylaltgépbe és fagyasztóba is tehetjük. Amikor kitálaljuk, akkor öntsük le behűtött pezsgővel, de akár össze is turmixolhatjuk vele.

Klasszikus limonádé
1,5 liter hűtött vízhez adjunk 1 csésze citromlevet (ez kb. 6 db citrom) és 6 evőkanál cukrot, alaposan hűtsük le és jégkockával kínáljuk. A hagyományos limonádét sok mindennel meg lehet bolondítani, tehetünk hozzá pl. narancslevet, gyömbért, rózsavizet, gyümölcspürét, de akár chilit is.

Csokoládéfagylalt
Hozzávalók: 1 liter tej, 20 dkg porcukor, 1 rúd vanília, 4 egész tojás, 4 tojás sárgája, 25 dkg puhított minőségi csokoládé, 3 dl tejszín
A hozzávalókat – a tejszín kivételével – tálba tesszük, és habverővel hidegen jól elkeverjük. Ezután gőz felett sűrű krémmé főzzük. Miután levesszük a tűzről, kihűtjük és a habbá vert tejszínnel óvatosan elkeverjük. Poharakba vagy fagyasztóedénybe merjük, és lefagyasztjuk. Érdemes 20 percenként átkeverni.

Málnafagylalt
Hozzávalók: 1 l víz, 30 dkg cukor,40 dkg málna
5 dl vízbe beletesszük a cukrot és a málnát, és szirupot főzünk. Amikor kihűlt, beleöntjük a megmaradt 5 dl vizet. Átszűrjük, majd fagyasztó tálba tesszük. Fagyasztás alatt néhányszor habverővel átkeverjük.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!