Kerthelység

2013. máj 18.

Kosárünnep Törökbálinton

Írta: admin Kategória: SPORT

Igazi kosárünnep volt március utolsó szombatján a Bálint Márton ÁKI sportcsarnokában. Az MTK Törökbálint csapata azt az Eger együttesét fogadta, amellyel eddig két mérkőzést játszott, de egyszer sem sikerült őket legyőzni.

A mérkőzés nagyon fontos volt, hiszen győzelem esetén a csapat közel kerülhetett ahhoz, hogy a rájátszásban éremért játszhasson. Ünnep volt másért is. Az MTK idén ünnepli megalakulásának 125. évfordulóját, így a mérkőzés előtt egy kis ünnepség is volt, amelyen Deutsch Tamás az MTK elnöke köszöntötte a résztvevőket és a nézőket. Röviden méltatta az ország egyik legeredményesebb klubja egy és negyed évszázados történetének legnagyobb sikereit, majd gratulált kosárlabda csapatunknak az NB-I/B Nyugati csoportjának megnyeréséhez. Az elnök úr oklevelet adott át Bihari Máténak, akit a 2012-es év legjobb MTK-s kosárlabdázójának választottak. A mérkőzést megtekintette Elek Sándor, Törökbálint alpolgármestere, Géczy Krisztián képviselő, frakcióvezető, Somogyi János, az MTK Zrt. vezérigazgatója is, és ott volt Gedeon, az MTK 230 cm-es kabala figurája, aki ezidáig csak labdarúgó mérkőzéseken biztatta a csapatot. A csapat végül kemény mérkőzésen de magabiztos arányban 87–72 es végeredménnyel győzte le az EKF-Eger-HÉSZ SE-t

Erre csak legszebb álmainkban mertünk gondolni – Dr. Deutsch Tamás
Mikor 2011-ben bejelentették, hogy az MTK és az Elite Basket egyesülni fog, gondolták, hogy ilyen hamar jönni fognak az eredmények?
Csak a legszebb álmainkban gondoltunk erre. Már a tavalyi év is nagyon sikeres volt, az idei év pedig minden képzeletet felülmúl, hiszen a csapat nagy valószínűség szerint éremért játszhat (azóta kiderült, hogy éremért játszhat – a szerk.) és elérhető közelségbe került az, amit az elején megfogalmaztunk, hogy szeretnénk, hogy a csapat 3-5 éven belül felkerüljön az első osztályba.
A mai napon a csapat legyőzte az egyik legerősebb csapatnak tartott Eger együttesét. Lehet, hogy mégsem ők a legerősebbek?
Nem lehet kijelenteni, hogy melyik a legerősebb csapat a mezőnyben, de egy biztos, az MTK Törökbálint ott van az öt legerősebb csapat között, amelyek közül az egyik egy picit kiemelkedik, de a többi négy szinte azonos játékerőt képvisel.
Ön szerint mi a csapat titka?
Kiváló edző irányítja a nagyon jó képességű játékosokat. Vannak rutinos játékosok, és mivel az utánpótlás-nevelő munka is kiváló a csapatnál, nagyon sok fiatal tehetséges játékos is szerepet kap a mérkőzéseken.
Ön nagy sportrajongó, de a sportok közül is kiemelkedik kosárlabda-szeretete. Önnek mennyire fontos, hogy az MTK-nak legyen egy jó kosárlabda csapata?
Nagyon fontos. Hiszen szurkoló és klub leginkább csapatsportágakban tud egymásra találni. Nagyon fontosak az egyéni sportolók is, de legtöbbjüknél nem tudjuk, hogy melyik klub színeiben versenyzik. Az MTK-nál amúgy is nagy hagyománya van a kosárlabdának. A női szakág volt sikeresebb, de most a férfi csapattal indult újra a sport a klubon belül.
Fel vannak készülve arra, ha a csapat feljut az első osztályba?
Nyilvánvalóan komoly feladat lesz fenntartani egy NB1-es csapatot, de ez legyen a legnagyobb gondunk. Egy biztos, ha feljutunk, nem átszállójegyet kívánunk váltani, hanem minél tovább szeretnénk első osztályú csapat lenni.

Életem egyik legjobb döntése volt, hogy Törökbálintra igazoltam – Bihari Máté
Az Eger elleni mérkőzésen te vehetted át Deutsch Tamástól, az MTK elnökétől a 2012-es szezon legjobb MTK-s kosarasa címet. Meglepett a döntés?
Mivel az átadás pillanatáig még azt sem tudtuk, hogy lesz a mérkőzés előtt egy díjátadó, őszinte meglepetésként ért a dolog. Az átadáshoz tartozik egy történet is, ugyanis edzőnk – aki egyike volt azon keveseknek, aki tudott a díjátadóról – azt mondta mérkőzés előtt nekünk, hogy aki kiveszi az elnök úr kezéből az oklevelet, fizet egy láda sört a csapatnak. Nem bántam meg, hogy nekem kellett állnom a cechet. Nagyon örültem a díjnak, de mivel ez egy csapat sport, azért a csapattal elért sikerekre büszkébb vagyok.
A csapat hogyan fogadta az elismerésedet?
Velem együtt örültek, gratuláltak, és persze örültek a láda sörnek is.
Véleményed szerint megérdemelted azt a díjat, tényleg te vagy a csapat legjobbja?
Nehéz döntés lehetett a vezetőség részéről kiválasztani közülünk a legjobbat, hiszen a csapatban több, nálam sokkal nagyobb karriert is befutott játékos is van. De összességében, ha a 2012-es szezont nézzük elég jól ment a játék, így úgy érzem, hogy megérdemeltem ezt a díjat.
Te nem saját nevelésű játékos vagy, de már játszottál az Elite Basketban is. Hogy kerültél a csapathoz?
Tíz évesen kezdtem kosarazni Budaörsön, majd a Dianában és a MAFC-ban játszottam. Az első NB1/B-s szezonom közel nyolc éve volt a MAFC színeiben, és néhány egyéb csapat után kerültem három éve Törökbálintra. Szerettem volna csapatot váltani és egy edző ismerősöm az Elite Basket-et ajánlotta. Felhívtam az akkori edzőt, aki az első edzés után közölte velem, hogy szeretné, ha a csapathoz tartoznék.  Itt lettem profi játékos. Itt volt meg ehhez a megfelelő körülmény, edzés-mennyiség, edzők és csapat. Ki merem jelenteni, hogy életem egyik legjobb döntése volt, hogy Törökbálintra igazoltam.
Külső szemlélőnek a csapatotok egy nagyon összetartó csapat képét mutatja, szinte már egy nagy család vagytok. Ezt te is így érzed?
Abszolút. A tavalyi év első fele nem sikerült igazán, de úgy érzem, az idei évre nagyon összejött a csapat. Nagyon jó az összhang köztünk, ami az is mutat, hogy keressük egymás társaságát, sok időt töltünk egymással a meccseken kívül is.
Azt olvastam rólad, hogy az NB1/B-s mezőny egyik legjobb játékosának tartanak. Tapasztaltad-e már, hogy első osztályú csapattól megfigyelnek?
Könnyen előfordulhat, hogy – látva a csapat és jómagam szereplését – voltak megfigyelők, de hozzám ez nem jutott el. Spiriev Attila, kosárcsapatunk elnöke azonban kijelentette, hogy egy esetleges megkeresés esetén mindent meg fog tenni, hogy tovább tudjak lépni egy magasabb szintre.
Könnyen megtennéd? Gondolom, nem lenne könnyű elhagyni a csapatot, de az első osztályban játszani azért mégis más…
Őszintén megmondom, az lenne számomra a legnagyobb öröm, és azért dolgozom a legtöbbet, hogy az MTK Törökbálint színeiben játszhassam a NB1-ben.

A csapat azóta négy mérkőzést játszott a rájátszásban, kettőt megnyert, kettőt elveszített, ami egyben azt is jelenti, hogy a csapat a bronzéremért játszhat.
EKF-Eger-HÉSZ SE – MTK Törökbálint 73–72
MTK Törökbálint – Bajai Bácska FKE 77–64
Kecskeméti TE KK – MTK Törökbálint 78–60
Konecranes-Salgótarjáni KSE – MTK Törökbálint 84–67



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!