Kerthelység

2013. ápr 24.

Polgármesteri Hivatal tájékoztatója

Írta: admin Kategória: Fogyasztó és állampolgár

Tisztelt Törökbálinti Lakosok!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2013. április 4-én az M0 autóút törökbálinti szakaszán, az 5-ös és 6-os km szelvény között, a menetirány szerinti jobb oldalon a támfal fölötti földtömeg megcsúszott. A COLAS Hungária Zrt., mint kivitelező, havaria eseményre hivatkozva 2013. április 5-én tájékoztatta a Törökbálinti Polgármesteri Hivatalt, hogy a közigazgatási területéhez tartozó, és az önkormányzat Képviselő-testülete által védetté nyilvánított erdőterület igénybevételével az élet- és vagyonvédelmi okból azonnal szükséges veszély- és kárelhárítást megkezdte. Mivel az útpálya felől a megcsúszott föld nem közelíthető meg, kérte önkormányzatunkat az erdő igénybevételének tűrésére, valamint hozzájárulásunkat mind az önkormányzati út, mind az erdei területek összesen 1560 m2 területen történő használatához. A bejelentést tudomásul vettük, azonban a szükséges információk hiányában a védett erdő igénybevételéhez hozzájárulásunkat még nem állt módunkban megadni.
Munkatársaink helyszíni bejárás alkalmával azt tapasztalták, hogy az igénybe vett terület az előzetes becslést jelentősen meghaladja, valamint előre nem jelzett helyeken is jelentős, munkagépek által végzett taposás tapasztalható.
Az okozott tájseb miatt, valamint az engedélyekkel, várható kárelhárítási munkákkal, biztosítékokkal kapcsolatos tájékoztatás hiánya miatt mind a területet kezelő Pilisi Parkerdő Zrt., mind az Erdészeti Igazgatóság területileg illetékes munkatársa aggodalmát fejezte ki, valamint tájékoztattak, hogy eljárnak a hatáskörükbe tartozó kapcsolódó ügyekben.
Településünk számára különösen fontos védett erdőink, mint legnagyobb természeti értékeink megóvása. Az ügy kiemelt jelentősége miatt levélben tájékoztatást kértünk a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-től és a Colas Hungária Zrt-től a már megtörtént és a tervezett intézkedésekről, eseményekről, valamint kértük az illetékes Erdészeti Igazgatóságot, és a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget, hogy teljes mértékben képviseljék a védett erőterületen okozott károk maradéktalan helyreállítását.
Az omlás fölötti területeken az erdőben számos teherautó, munkagép dolgozik, melyek a felázott, csúszós talajon pakolják fel és hordják ki a több tízezer köbméter földet. Az erdő látogatását nem korlátozták, de a balesetveszélyes helyzetre való tekintettel kérjük a tisztelt lakosságot az érintett erdőrészlet elkerülésére.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!