Kerthelység

2013. márc 15.

Partnerként együttműködni

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Tavaly november 23-án végül aláírásra kerültek azok a megállapodások, amelyek két év kényszerű várakozása után lehetővé tették a projekt folytatását. Ezt követően megjelentek az épületben az építőmunkások, láthatóan és ténylegesen folyik már a munka.
Az eseménydús – váratlan fordulatokban bővelkedő – elmúlt időszakról kérdezzük a kivitelezést irányító Bodnár Ferencet, a Törökbálinti Bálint Márton Általános Iskola 16 tantermes + 8 szaktantermes tagiskola, tornacsarnok, tanuszoda építmény-együttesének létesítésére szerződött ZED-TBM Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Kft. ügyvezető igazgatóját. Bodnár Ferenc Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki karán végzett Építőmérnök, több mint 20 éves építőipari és azon belül 7 éves vezetői tapasztalatokkal rendelkezik. Munkahelye a Swietelsky Magyarország Kft., ahol generál területi igazgatóként dolgozik.
A Swietelsky Magyarország Kft. és az Építő és Épület Karbantartó Zrt. Konzorcium a Törökbálinti Önkormányzat által kiírt közbeszerzési pályázatra nyújtott be ajánlatot és nyerte el a PPP konstrukciójú iskola, és sportcentrum építésének jogát, valamint 8 éven át annak üzemeltetését is. A 2010. március 25-én aláírt Építési Koncessziós Szerződés szerint a feladatot az Ön által irányított ZED-TBM Ingatlanfejlesztő Kft. kezdte el megvalósítani. Ki és milyen céllal hozta létre ezt a Kft.?
A ZED-TBM Kft.-t a fent említett nyertes konzorciumi tagok hozták létre az ajánlati dokumentációban foglaltaknak megfelelően, azzal a céllal, hogy mint magánbefektető, Építési Koncessziós Szerződést kössön a Közbeszerzésen elnyert feladatok megvalósítására Törökbálint Város Önkormányzatával. Különösen indokolttá tette a projektcég létesítését az a tény, hogy a banki finanszírozást, valamint a 8 éven keresztüli üzemeltetést is a magánbefektetőnek kellett biztosítania. A projektcég lehetővé tette a konzorciumi tagoktól elkülönülő, kifejezetten erre a projektre vonatkozó gazdálkodás egyszerű nyomon követését.
A helyi adókról szóló törvénymódosítás következtében az addig jó ütemű építés megtorpant. Mi történt valójában?
Valóban jó tempóban, a tervezett előrehaladási ütemtervnek megfelelően haladtak a kivitelezési munkák 2010 novemberéig. 2010. november 17-én azonban kaptunk egy levelet az Önkormányzattól, amelyben tájékoztattak bennünket, hogy az Önkormányzat a szerződéskötést követően megváltozott adójogi szabályozás okán, a projekttel kapcsolatos fizetési kötelezettségének nem tud megfelelni, valamint kérte, hogy a helyzet rendezéséig a továbbiakban csak kármegelőző munkákat folytassunk. Az adójogi szabályozás változása miatt, a Telenor Magyarország Zrt.-től származó, jelentős mértékű iparűzési adó bevételétől az Önkormányzat egyik pillanatról a másikra elesett. Ez számunkra azt jelentette, hogy amennyiben elkészül a létesítmény, az Önkormányzat nem fogja tudni fizetni szolgáltatásunk ellenértékét, a szerződésben rögzített havi rendszerességgel. Az események hatására a kivitelezés, kb 40%-os készültségben, leállt.
Hosszú idő – 2 év – telt el a leállított építkezés óta, a mostani újrakezdésig. Mi változott a jelenlegi építést illetően?
Nem is az építést, inkább az alapszerződéses konstrukciót érintették a változások. A megrendelői oldalon Önkormányzat helyett, a Magyar Állam képviseletében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. lett a megrendelő, a vállalkozó ZED-TBM Kft. feladata pedig a létesítésre korlátozódott. Műszaki tartalom szempontjából mindaz megvalósul, ami az alapszerződésnek része volt.
Mikorra várható a létesítmény átadása? Uszoda?
A tanuszoda kivételével az építmény műszaki átadás-átvételi eljárás megkezdését 2013. augusztus 15-re tervezzük, míg a tanuszoda tekintetében ugyanezen esemény 2013. szeptember 30-ra várható.
Milyen tapasztalatot hozott az Ön számára ez a hosszúra nyúló beruházás?
A legfontosabb tapasztalat számomra, hogy bármennyire is előrelátóak és gondosak vagyunk egy szerződés megkötése során, mindig produkálhat az élet olyan eseményeket, amelyek gyors és hatékony kezelésére nem vagyunk, nem lehetünk felkészülve, mert ezen események a szerződő felek akaratán kívüli események. Azonban még ilyen helyzetekben is lehet partneri módon együttműködni, megtalálva azt az utat, amely kisebb nagyobb áldozatok árán ugyan, de minden résztvevő számára járható út a cél felé.

M.T.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!