Kerthelység

2013. márc 15.

Járőrszolgálat a Tükörhegyen

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Beszélgetés Ruzsenszki Péterrel, a Tétény-Adler Security Kft. vezetőjével

Néhány évvel ezelőtt Dr. Spenik Vladimir doktor úrtól, a tükörhegyi terület körzeti orvosától hallottam először az új negyedben működő járőrszolgálatról. Létrehozásában és megszervezésében jelentős szerepe volt a doktor úrnak, aki maga is elszenvedője volt már egy betöréses lopásnak, amikor egy éjjel a zárt udvaráról vitték el az autóját. Amióta a járőrszolgálat megszervezésre került, a járőrök által védett területen nem volt sikeres betörés, jó néhányat viszont sikerült meghiúsítania az őröknek. Az eddigi eredményekről, a járőrszolgálat működésének feltételeirő, és a további tervekről kérdeztük Ruzsenszki Pétert, a szolgálat vezetőjét.
Először arra kérem, néhány mondatban mutassa be az Adler Security-t.
Cégünk családi vállalkozás. Az egykori Mechanikai Művek fegyveres őrségének volt vezetője alapította. Jelenleg ipari területek, épületek, lakóterületek védelmét látjuk el és büszkén mondhatom, hogy maximális hatékonysággal. Tevékenységünk elsősorban a környező településeken elhelyezkedő objektumokra terjed ki, de esetenként vállalunk megbízatásokat távolabb is.
Az Önök munkája hasonló a polgárőrökéhez. Mi a különbség?
A mi kollégáink nem társadalmi munkában látják el a feladatukat, hanem hivatásos személy- és vagyonőr szakemberek, akiket a Kft. fizet, bejelentett alkalmazottak. Szolgáltatásunkat a Tükörhegy III-as ütem területén élő családok egy része finanszírozza. Miután a környéken egyre jobban elszaporodtak a betörések, besurranó tolvajlások, gépkocsi lopások, az itt lakók nem érezték többé biztonságban magukat és az értékeiket. Úgy döntöttek, hogy megbíznak bennünket a terület védelmével. Visszatérve a kérdésére, a polgárőröknek egy-egy éjszakán az egész település teljes úthálózatát be kell járniuk, és ugyan ez a helyzet a rendőrség járőreivel is. Ezzel szemben a mi járőreink arra a néhány utcára koncentrálnak, amelyre a megbízatásunk szól. Belátható, hogy ha segítségre van szükség, a szomszéd utcából valószínűleg hamarabb odaérünk, mint a város másik végéről. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy egy eseménynél egyedül intézkedünk, hiszen azonnal értesítjük a rendőröket, az ő kiérkezésükig biztosítjuk a terepet és igyekszünk megakadályozni a nem kívánatos eseményeket.
Azt mondta, hogy az adott területen élőknek csak egy része fizeti az Önök munkáját. Mi a helyzet azokkal, akik szintén ott laknak, de nem tartoznak az előfizetőik közé?
Az előfizetőink házain tábla jelzi, hogy a szolgálatunk védelme alatt állnak. Bűnözők körében elterjedt, hogy az általunk védett ingatlanoknál nem érdemes betöréssel próbálkozni, mert járőreink a közelben vannak. Az előfizetők mobiltelefonjaiban ott a járőr telefonszáma, amit a szolgálati idő alatt bármikor hívhatnak, illetve a riasztórendszerbe is beprogramozhatják, hogy szükség esetén célirányosan tudjanak menni őreink. Az ő ingatlanaikra természetesen kiemelten koncentrálunk, de ez nem jelenti azt, hogy ha egy olyan ház kerítésén mászik át éppen egy sötét alak, amelynek lakói nem tartoznak az ügyfeleink közé, akkor ölbe tett kézzel nézzük, hogy kirámolják a házat. Természetesen közbelépünk, és megakadályozzuk a bűncselekményt. Úgy lenne igazságos, hogy ha a szolgáltatásunk költségeit közösen viselné minden ott lakó család. Nyilván mindenki maga dönti el, hogy belefér-e a családi költségvetésbe egy ilyen tétel, de az biztos, hogy minél több előfizetőnk van, a költségek annál többfelé oszlanak, így a havidíj akár csökkenhet is, vagy a befolyó összegből tovább bővíthető a szolgáltatás. Tisztában kell lenni azzal, hogy Tükörhegy a bűnözők körében is közkedvelt terület, és egy ilyen szolgáltatás mellett senkinek nem kell félnie az utcán ha pl. elmegy sétálni, sportolni, vagy ha csak a gyermeke megy át a szomszéd utcába játszani. Igyekszünk meggyőzni erről az ott lakókat, de meglévő ügyfeleink elégedettsége lehet a legmeggyőzőbb érv a szomszédoknak is arra, hogy a munkánkra szükség van.
Mennyire volt eddig eredményes a munkájuk?
Örömmel mondhatom, hogy amióta mi védjük a területet, a szolgálati időszakban egyetlen betörést sem sikerült végrehajtaniuk a bűnözőknek, mivel minden alkalommal sikeresen léptünk közbe.
Elmondana egy ilyen esetet?
Például a közelmúltban egyik éjjel a járőrünk egy kivilágítás nélküli autóra lett figyelmes, amelyben egy ismeretlen személy ült. Éjjel három körül járt az idő. A kollégánk értesítette a rendőr járőröket, aztán odalépett a gépkocsihoz, és érdeklődött, hogy mi járatban van az illető. Azt mondta, hogy kertész, és éppen dolgozni jött. Érdekes módon se fűnyíró, se kerti szerszámok nem voltak nála és még azt sem tudta megmondani, hogy hol lakik a megbízója. Hamarosan megérkeztek a rendőrök is, és kiderült, hogy a delikvensünk már több bűncselekmény kapcsán is jól ismert személy a rendőrhatóság előtt.
Milyen a kapcsolatuk a helyi rendőrökkel?
A lehető legjobb. Folyamatos kapcsolatban vagyunk, és sok segítséget kapunk tőlük. Persze tőlünk telhetően mi is mindent megteszünk, hogy támogassuk az ő munkájukat.
A lakók bizalommal fordulnak a járőrökhöz?
Mivel rendszeresen ugyanaz a néhány kolléga teljesít szolgálatot a területen, a lakók közül sokan már névről ismerik őket. Helyi cég vagyunk – a telephelyünk több mint tíz éve ugyanazon a helyen, a régi Mechanikai Művek területén van – több olyan kollégánk is van, aki itt lakik Törökbálinton. Tisztában vagyunk azzal, hogy a munkánk olyan bizalmi állás, ahol maximálisan meg kell felelnünk a lakók elvárásainak. Ezért nagyon megválogatjuk, hogy kit veszünk fel sorainkba. Vannak teljes munkaidős kollégáink, és olyanok is, akik másodállásban dolgoznak nálunk. Ők általában főállásban is olyan hivatást űznek, amelynek része a folyamatos erőnléti, és elméleti tréning. Tisztában vagyunk vele, hogy a munkánk nem veszélytelen foglalkozás, és éppen ezért igyekszünk mindent megtenni azért, hogy a kollégáink megfelelő fizikai és szakmai továbbképzést kapjanak.
Milyen fejlesztéseket terveznek Tükörhegyen?
Ha a családok összefognak, megszervezhetnénk egy olyan szolgálatot, amely az egész tükörhegyi részt egyszerre védhetné. Ez öt-hat emberrel megvalósítható lenne,és mivel saját URH rádió rendszerrel rendelkezünk, így egy adott helyzetben késedelem nélkül tudnánk értesíteni egymást és a hatóság kiérkezéséig öt-hat személlyel találnák magukat szemben a bűnözök. A bűnözők igen szemfülesek és jól kifigyelik, hogy mely területeket őriznek folyamatosan, és ezeken a helyeken egyszerűen nem is próbálkoznak. Már a járőrök jelenléte is elrettentően hat, de egy megszervezett hálózat, a tükörhegyi két kijárat folyamatos őrzése gyakorlatilag lehetetlenné tenné, hogy valaki a területen bűncselekményt kövessen el és utána még sikeresen el is meneküljön. Ha minden család összefogna, akkor a havidíjat is nagyon kedvezően tudnánk megállapítani, és mindenki jogosan élvezhetné a szolgálatunk nyújtotta biztonságot. Bízom benne, hogy hamarosan elég jelentkező akad majd Tükörhegy többi területén, és nem csak a hármas ütem lakói alszanak majd nyugodtabban éjjelenként.

Nyíri



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!