Kerthelység

2013. feb 27.

Tájékoztató a magánszemélyek elmaradt építmény- és telekadó bevallásának benyújtásáról

Írta: admin Kategória: Fogyasztó és állampolgár

Tisztelt Ingatlan-tulajdonosok!

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete kedvezményekkel kívánja ösztönözni a magánszemélyek elmaradt építmény- és telekadó bevallásainak benyújtását. E kedvezményeket részletesen a helyi adókról szóló 50/2012.(XII. 17.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) tartalmazza.
Az egyik kedvezmény, hogy mentesül a mulasztási bírság fizetése alól az a magánszemély adózó, aki nem vállalkozási célú ingatlana után 2013. április 15-ig hiánytalanul kitöltött adóbevallást nyújt be az Adóirodához (az építmény és a telek után külön-külön adóbevallást kell benyújtani).

További kedvezmény az április 15-ig hiánytalan adóbevallást benyújtóknak, hogy a nem vállalkozási célú építmények után 2007-2011. évre járó építményadót sem kell megfizetniük. Ez a kedvezmény megilleti azokat is, akik az adóbevallást már benyújtották, de az adókivetésről még nem kaptak határozatot, valamint azokat is, akik a 2007-2011. évre járó adót már részben vagy egészben megfizették.
Az adóbevallás akkor számít hiánytalanul kitöltöttnek, ha azt a bevallás benyújtására kötelezett az előírt formanyomtatványon, aláírásával ellátva nyújtotta be az Adóirodához, és tartalmazza:

az ingatlan tulajdonosának (tulajdonosainak) vagy az ingatlanra vonatkozó vagyoni értékű jog jogosítottjainak adatait és a tulajdoni hányad arányait,

több tulajdonos esetén csatolt mellékletként a tulajdonos-társak között az adó megfizetésére kötött megállapodást, amennyiben ilyen megállapodás létrejött,

az ingatlan jellegének megnevezését (pl. családi ház, üzlethelyiség, építési telek, stb.),

az ingatlanszerzés időpontját, jogcímét,

épület esetén az ingatlan hasznos alapterületét,

az ingatlan településen belüli elhelyezkedését (helyrajzi szám, és ha van, utca-és házszám).

A leírtakkal kapcsolatos részletes szabályokat a helyi adókról szóló 50/2012.(XII. 17.) Ör. számú önkormányzati rendelet tartalmazza. A rendelet teljes szövege megjelent a Kerthelyiség című havilap 2012. decemberi számában, továbbá elérhető az Önkormányzat hivatalos honlapján

A bevalláshoz szükséges nyomtatványok elérhetőek a www.torokbalint.hu > Polgármesteri Hivatal > Nyomtatványok > Letölthető nyomtatványok címen vagy személyesen átvehetők az Adóirodánál (Kinizsi u. 29. GL Outlet) és az Ügyfélszolgálaton (Bajcsy-Zs.u. 8.)

Részletesebb tájékoztatásért az Adóirodához fordulhatnak a Tisztelt Ügyfelek.

Az építmény- és telekadóval foglalkozó munkatársaink:

Alessio Zsuzsa - telefon: 06/23-335-021/283-as mellék

Kántor Imréné - telefon: 06/23-335-021/274-es mellék

Novinszky Zoltánné - telefon: 06/23-335-021/258-as mellék

Az Adóiroda vezetője: dr. Szinger Éva (telefon: 06/23-335-021/270-es mellék).

Elektronikus elérhetőség: ado@torokbalint.hu.

Az Adóiroda ügyfélfogadási ideje:

hétfőn 13 órától 17.30-ig,
szerdán 8 órától 12.00 óráig és 13 órától 16.30-ig,
pénteken 8 órától 12 óráig.

Tisztelt Ingatlan-tulajdonosok!

Törökbálinton 1991. óta létezik az építmény és telekadó, melyet első ízben a 3/1991. (III.13.) számú önkormányzati rendelettel vezetett be a Képviselő-testület.
Az építményadó és a telekadó egyaránt úgynevezett kivetéses adó, ami azt jelenti, hogy az adót az Adóiroda állapítja meg az adófizetésre kötelezett bevallása alapján. A bevallás elmulasztása mulasztási bírsággal jár, melynek összege a hatályos rendelkezések alapján elérheti a kétszázezer forintot.
A szabályok szerint tehát az adó bevezetéséről szóló 1991-es rendelet hatályba lépését követően mindenkinek, aki az akkori állapot szerint építmény és/vagy telekingatlannal rendelkezett, be kellett volna nyújtania az adóbevallását az Adóirodához. Aki pedig az ingatlant később szerezte, annak a szerzéskor kellett volna ezt a kötelezettséget teljesítenie. Fontos tudni, hogy az adóbevallást nem kell évente ismételni, az egyszer benyújtott adóbevallás mindaddig érvényes, amíg az adatok nem változnak (pl. a tulajdonos személyében vagy az ingatlan adataiban történt változások, a jogi szabályozás lényeges módosulása).

A Képviselő-testület fentebb ismertetett döntése minden érintettnek lehetőséget nyújt arra, hogy a mulasztást hátrányos jogkövetkezmények nélkül pótolja. Kérem Önöket, éljenek ezzel a lehetőséggel!

Együttműködésüket előre is köszönöm!

Törökbálint, 2013. február 19.

Kailinger Ildikó sk.

jegyző



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!